SSPE kâbusu aşıyla bitecek   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 04-01-2011 (10:30)   Son Mesaj: 04-01-2011 (10:30)    Cevap: 0    Gösterim: 594  

    04-01-2011

    SSPE kâbusu aşıyla bitecek

    SSPE kâbusu aşıyla bitecek
    Sağlık Bakanlığı, eksik doz ya da bayatlamış aşının yol açtığı SSPE'ye karşı uyardı: "Çocuğunuza mutlaka iki doz kızamık aşısı yaptırın."Mine Duduk'un haberi

    Uzmanlar ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri, kızamıktan ve SSPE hastalığından korunmada en etkili uygulamanın aşı olduğuna dikkat çekiyor. Kızamık hastalığının görülme sıklığı düştükçe SSPE de azalıyor.

    Yıllar sonra ortaya çıkıyor

    Türkiye"de bir dönem kızamık aşısının tek doz olarak uygulanması, ayrıca saklama koşullarına uyulmamış bazı aşıların tam koruma sağlamaması, 0-2 yaş arası kızamık geçiren çocukların bir kısmını SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit) riskiyle karşı karşıya getirmişti. Halen yüzlerce çocuk tedavisi olmayan bu hastalık nedeniyle yatalak durumda. Radikal"in dün duyurduğu haberle ilgili konuşan Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, hastalıktan korunmada aşının önemine dikkat çekti:

    "Kızamık aşılama oranlarının geçmiş yıllarda düşük olması, bu yıllarda kızamık vakalarının çok görülmesiyle birlikte, kızamık geçiren kişilerde 5-6 yıl sonra SSPE komplikasyonu ortaya çıkıyor. Bakanlık olarak 2000"li yıllardan bu yana kızamık aşısını çocuklara, 12. ay ve ilkokul birinci sınıfta yapılan iki doz aşılama şeklinde uyguluyoruz. SSPE"nin görülmemesi için özellikle 12. ayda yapılan kızamık aşısı çok çok önemli. Çünkü kızamığa özellikle küçük yaşta yakalanan çocuklarda SSPE hastalığına rastlanıyor. Bakanlık olarak uygulanan aşı politikalarıyla 2015 yılından sonra kızamığın tamamen ortadan kalkacağını tahmin ediyoruz. Bu durumda SSPE hastalığına da artık rastlanılmayacak" diyor.

    Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu da SSPE hastalığıyla ilgili şu bilgileri verdi:

    "SSPE hastalığı, yavaş virüs hastalığıdır. Hasta kızamık virüsüyle temas ettikten sonra, eğer vücudu kızamığa karşı yeterli koruyuculuğu sağlayamazsa, virüs, beyin omurilik sıvısına yerleşerek 8-10 yıl gibi bir kuluçka döneminden sonra beyni tahrip etmeye başlıyor. Çocuktaki ilk belirtiler davranış bozukluğu, çeşitli kasılma ve havale benzeri görüntüler. SSPE hastaları için maalesef, 2 ile 4 yıl arasında ölümle sonuçlanan bir tablo oluşuyor. Kızamıktan ve dolayısıyla SSPE"den korunmanın en güzel yolu 2 doz kızamık aşısı olmak."

    641 SSPE vakası

    Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2009 yılı itibariyle 641 SSPE vakası var. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, son yıllarda görülen SSPE vakalarının, aşılama oranının ve aşıyla kazanılan bağışıklığın düşük olduğu geçmişte görülen kızamık vakalarından kaynaklandığını belirtiyor.

    Aşı, kızamığı sildi

    1985"te aşı kampanyasında kızamığa karşı aşılamada yüzde 83.4 oranına ulaşıldı. Ancak 1986"da oran yüzde 34"e düştü.

    Kızamık aşılamasında 1999-;2002 yılları arasında yüzde 81.7 olan aşılama oranı daha sonra kampanyalarla arttı. Rakam 2009"da yüzde 97 oldu.

    Yüksek aşılama oranları sayesinde kızamık vakaları düştü. Kızamık vaka sayıları 2001 yılında 30 bin 509 iken, 2006 yılında 34, 2007 yılında 3, 2008 ve 2009 yılında 4, 2010 yılında ise 7 olarak gerçekleşti.

    Devlet ne sağlıyor?

    Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında SSPE hastalarının tekerlekli sandalye, hasta alt bezi, mama ve bazı ilaçları devletçe karşılanıyor. Ayrıca hastaların takip ve tedavilerini kolaylaştırmak için hastaların yoğun olduğu illerde poliklinik odaları oluşturuldu.

    Radikal





    SSPE kâbusu aşıyla bitecek Yorumları