Engelli çocuklara at terapisi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-31-2011 (16:27)   Son Mesaj: 03-31-2011 (16:27)    Cevap: 0    Gösterim: 581  

    03-31-2011

    Engelli çocuklara at terapisi

    Engelli çocuklara at terapisi
    Rektörlük değişiminin yaşandığı ve sosyal sorumluluk projelerinin hızlandırıldığı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), "Hippoterapi ve Çocuk Yaşam Merkezi" kurulması için çalışma başlatıldı.Bu amaçla oluşturulan ekip, engelli çocukları at terapisiyle iyileştirmeyi hedefleyen projeyi Avrupa Birliği'ne de sundu.

    Projenin yürütücülüğünü yapan ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Çelik, engellilerin rehabilite edilmesine yönelik klasik tedavi yöntemleri dışında yer alan at yardımıyla terapinin uygulanmasını amaçladıklarını söyledi.

    Kurulacak merkezin sadece engellilerle sınırlı kallmayacağını belirten Çelik, sağlıklı çocukların da doğayla başbaşa at binebileceğini kaydetti. Çeşitli ülkelerde hayvanların tedavi aracı olarak sıkça kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Çelik, "Fiziksel ve zihinsel engellilere yönelik at yardımıyla terapi, başta ABD, Almanya ve İskandinav ülkeleri olmak üzere birçok yerde yaygın olarak uygulanıyor.

    Kendine özgü davranışlarıyla ayrı bir dünyaları olan, toplumsal kuralları umursamadan kendini doyasıya yaşayan, iletişim kurma ve sürdürmede çoğunlukla sorunlar yaşayan başta otistik ve diğer engelli grubu çocuklar için hayvanlarla uygulanan terapiler oldukça etkili oluyor.

    Sokakta koşan, komşu çocuklarıyla oynayan, killi çamurdan oyuncak heykeller yapan, tavukları koşturup ağaçları sulayan, kuzuları bekleyen çocukların, okulda da işte de daha uyumlu ve başarılı olduğunu biliyoruz. Birçok bilimsel araştırma, bahçe ve hayvanlarla uğraşan çocukların akıl ve ruh sağlığının daha güçlü olduğunu ortaya koymaktadır." dedi.

    Projenin kabul edilmesi halinde yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi veren Kemal Çelik, daha çok öğrenme güçlüğü, otizm, zihin, işitme ve görme engellilerle ruhi bozukluklar gibi hastalıklara yoğunlaşacaklarını anlattı.





    Engelli çocuklara at terapisi Yorumları