85 milyon kişi kanser olacak / VİDEO   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-31-2011 (09:29)   Son Mesaj: 03-31-2011 (09:29)    Cevap: 0    Gösterim: 464  

    03-31-2011

    85 milyon kişi kanser olacak / VİDEO

    85 milyon kişi kanser olacak / VİDEO
    Giderek yaygınlaşan kanser yakın zamanda ölüm sıralamasında birinci olabilir diyen İbrahim Tek, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2015 yılına kadar 85 milyon insanın kanser olacağını söyledi.Genel anlamda kanserin erkeklerde daha fazla görüldüğünü, son zamanlarda bu farkın giderek kapandığını açıklayan Tek, bunun sebebi olarak sigara ve alkol tüketimini gösterdi.

    TÜRKİYE"DE YILDA 150 BİN KİŞİ KANSERDEN ÖLÜYOR

    Kanser Savaş Derneği"ne göre Türkiye"de 2000 ile 2006 yılları arasında 400 bin kanser vakasının ortaya çıktığını ve yılda 150 bin kişinin kanserden öldüğüne dikkat çeken Tek, kanserin ülkeye ekonomik maliyetinin 3 milyar dolara yakın olduğunu açıkladı.

    ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ

    Kanserin bir hücre hastalığı olduğunu ifade eden Tek, "Normal hücreler ölümlüdür. Kanser, hücrelere ölümsüzlük kazandırır ve vücudu yok eder. Kanser, insanların zihninde önlenemez bir hastalık olarak algılanıyor. Kanser, erken teşhis edildiğinde büyük oranda tedavi edilebilir" dedi.

    KANSER İLE SAVAŞAN ÜNLÜLER

    Kanal 7 Televizyonu"nda ekranlara gelen Bizim Doktorlar programında Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Tek kanser hakkında çok çarpıcı bilgiler verdi. Programda ayrıca Türkiye"de kanserle mücadele eden ve kanserlerini yenen ünlüler de ekrana geldi. Filiz Akın"ın boynundaki kanser hücrelerine, güzellik kraliçesi Arzum Onan"ın tiroit kanserine, usta tiyatrocu Oya Başar"ın meme kanserine, Savaş Ay"ın gırtlak kanserine ve Defne Samyeli"nin de rahim kanserine karşı büyük bir mücadele verdiği ekranlara taşındı.

    VÜCUTTAKİ UZUN SÜRELİ ŞİKÂYETLERE DİKKAT

    Vücutta normalin dışında uzun süren şikâyetler varsa mutlaka doktora gidilmesi gerektiğini belirten Tek, yapılan testlerle bu hastalığın erken teşhis edilebileceğini söyledi.

    KANSERİN YÜZDE 10"U GENETİKTİR

    Kanserde genetik geçiş oranının yüzde 10 olduğunu, ailede kanser varsa kişide görülebilme olasılığının 3 kat arttığını belirten Tek, bu geçişin daha çok bağırsak ve prostat kanserinde görüldüğünü ve diğer kanserler için bu durumun söz konusu olmadığına vurgu yaptı.

    TÜRKİYE"DE 250 MEDİKAL ONKOLOG VAR

    Türkiye"de 250 civarında medikal onkolog olduğunu belirten Tek, cerrahi işlemden sonra hastaların kendilerine yönlendirildiğini ifade etti. Erken evrede tedavinin çok önemli olduğunu, hastada metastaz oluşmuşsa tedavi imkânının çok zor olduğuna değinen Tek, ellerinden geldiği kadarıyla hastaların hayat standartlarının yükseltilmesinin amaçlandığına işaret etti.

    KEMOTERAPİ UYGULAMASI

    Kemoterapinin bir zehir olduğunu, vücutta kötü hücreleri yok ederken iyi hücreleri de öldürdüğünü söyleyen Tek, "Kemoterapide kullanılan bazı ilaçlar çok zararlıdır ve düzeylerinin iyi ayarlanması gerekir. Kemoterapinin uzun dönemli yan etkisi 10 yıl sonra ortaya çıkar. Kısa dönemde bulantı, kusma, kalp yetmezliği gibi durumlar ortaya çıkabilir. Hastalar, kemoterapi sonrası bağışıklık sistemi zayıfladığı için enfeksiyon riskine karşı kalabalık ortamlardan bir süreliğine uzak durmalıdır." dedi.

    DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

    Toplumda kanser için çok kötü bir algılama olduğunu dile getiren Tek, "Ekranlarda her gün bazı ürünlerin yenmesi ve yenmemesi gerektiği söyleniyor. Bu tamamen yanlıştır. Önemli olan sebze tüketimi ve kilo kontrolüdür. Vücuda zarar veren ürünlerden özellikle sigara ve alkol tüketiminden uzak durulması gerekir. Her gün yapılan düzenli yürüyüşler sağlık için önemlidir" dedi.

    Stresin vücutta hormonal dengeyi bozduğu için bazı sıkıntılar oluşturabileceğini açıklayan Tek, stresin tek başına kanser yapmasının söz konusu olmadığını söyledi.





    85 milyon kişi kanser olacak / VİDEO Yorumları