Sigaraya yılda 100 bin insan kurban   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-24-2011 (21:29)   Son Mesaj: 03-24-2011 (21:29)    Cevap: 0    Gösterim: 467  

    03-24-2011

    Sigaraya yılda 100 bin insan kurban

    Sigaraya yılda 100 bin insan kurban
    Trabzon Sağlık İl Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Mustafa Yavuz, sigarada bulunun bir miligram nikotinin, insanı öldürmeye ya da felç etmeye yetecek kadar zehirli olduğunu söyledi.Trabzon'un Beşikdüzü İMKB Anadolu Öğretmen Lisesi salonunda "Madde bağımlılığı ve zararlı alışkanlıklar" konulu seminer verildi.

    Trabzon Gençlik Merkezi ile İl Sağlık Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği çalışma kapsamı çerçevesinde Uzman Dr. Mehmet Kapucu ve Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Mustafa Yavuz tarafından "Madde bağımlılığı ve zararlı alışkanlıklar" konularında öğrencilere yönelik yapılan bilgilendirme toplantılarından biri de Beşikdüzü ilçesinde yapıldı.

    Programın açılışında konuşan Gençlik Merkezi çalışanı Şükran Avcı, il merkezinde sürekli olarak; madde bağımlılığı ve zararlı alışkanlıklar konularında bilgilendirme toplantıları yaptıklarını, ilçelerde düzenlenen programlarla da merkeze gelmeye imkânı olmayan gençlere ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

    Avcı, eğitim seminerlerinin her yıl eğitim-öğretim yılı içerisinde devam ettiğini, eğitim yılının birinci dönemi içerisinde de Trabzon'un doğusunda kalan ilçelere gittiklerini söyledi. Avcı, ikinci dönem içerisinde de batı ilçelerinde eğitim seminerlerini devam ettirdiklerini belirtti.

    Ardından söz alan Trabzon Sağlık İl Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Mustafa Yavuz, slâyt eşliğinde, "Zararlı alışkanlıklar" konusunda öğrencileri bilgilendirdi.

    Zararlı alışkanlıklar denilince ilk akla gelen şeyin tütün olduğunu belirten Yavuz, "Adına tütün derler. Nikotin, sigaranın alışkanlık yapmasına neden olan etken maddedir. Tütün yaprağı içinde doğal olarak bulunur. Son derece zehirlidir. 1 miligram yani topluiğne başı kadar nikotin, insanı öldürmeye veya felç etmeye yeter. Bu sebeple ziraatta tarım ilacı olarak kullanılır. Yaklaşık 4 bin farklı toksin madde içerir. Bunlardan 55 adedinin kanserojen olduğu ispatlanmıştır."

    Tütünün, içindeki nikotinden dolayı esrar ve eroinden sekiz kat daha fazla bağımlılık yaptığına dikkat çeken Yavuz, "Sigara içenlerde kalp krizi geçirme riski sekiz kat fazladır. Damar tıkanıklığı olur. Tansiyon yükselir. Sigara, nefes borularını ve akciğerleri çalışamaz hale gelecek şekilde hasara uğratır. Yaşamınızı nefes darlığı içinde, oksijen tüpüne bağımlı ve yatağa bağlı olarak tamamlamak ister misiniz? Sigara dost gibi görünür; düşman olduğunu anladığınızda yapacağınız hiçbir şey kalmaz." dedi.

    Uzman Dr. Mehmet Kapucu ise sunumlarla desteklediği konuşmasında, madde bağımlılığını, psikolojik ve fiziksel bağımlılık olarak iki kategoride değerlendirirken, bağımlılığın fiziksel, toplumsal ve ruhsal etkileri üzerinde durdu.

    Dr. Mehmet Kapucu, "Uyuşturucu madde bağımlıları önce aklını, sonra hayatın mahvederler. Giderek madde miktarını artırırlar ve bağımlı hale gelirler. Bırakmak isterler ama bırakmada zorlu çekerler. Trabzon'da sigara bırakma polikliniklerine bağımlıların mutlaka gitmesi gerekir. Esrar şiddetli beyin zehirlidir. Adına zeka zehiri de deniyor. Eroin etkili ve tehlikelidir. Morfinden on kat daha etkilidir. Bunlar depresyonlara ve ruhsal çöküntülere neden olur. Alkol mideyi mahveder. Bir çok kanserin nedeni alkoldür." diye konuştu.

    Alkolün beyin hücrelerini de mahvettiğini kaydeden Kapucu, "Alkol, karaciğer kanserine neden oluyor. Her gün 3 bin insan sigaraya başlıyor. Her yıl 100 bin insan sigaradan hayatını kaybediyor. Madde bağımlılığına giden yolda iki temel alışkanlık vardır. Alkol ve sigara. Ailelerin parçalanması ve ekonomik yıkımında, ahlakın bozulmasında, trafik kazalarındaki artışta en büyük sorumlu alkoldür. Siz bunlara bağımlı olmayın, özgür olun." uyarısında bulundu.





    Sigaraya yılda 100 bin insan kurban Yorumları