Meme kanseri ölümcül olmaktan çıkacak   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-22-2011 (15:30)   Son Mesaj: 03-22-2011 (15:30)    Cevap: 0    Gösterim: 717  

    03-22-2011

    Meme kanseri ölümcül olmaktan çıkacak

    Meme kanseri ölümcül olmaktan çıkacak
    Meme kanseri, teşhisinde geç kalınması halinde öldürücü olabilen ve kanser türleri arasında sık görülen bir hastalık. Hasta,meme kanseriyle mücadelesi sırasında çok ciddi psikolojik dalgalanmalar yaşıyor.Ceyda Erenoğlu'nun haberi

    Roma Katolik Üniversitesi Genel Cerrahi Uzmanı ve Multidisipliner Meme Merkezi Direktörü Prof. Dr. Riccardo Masetti, "Kadının kanser hastalığıylamücadelesi vememesini kaybetme duygusu depresyona neden oluyor ve cinsel yaşamda olumsuzluklara yol açıyor" diyor. Tıbbın ve tıp teknolojisinin ilerlemesi, yapılan rekonstrüksiyonların daha iyi sonuç vermesini ve bu konunun sorun olmaktan çıkarak psikolojik yükün hafiflemesini sağlıyor.

    AMELİYATLARIN YÜZDE 70"İ ÇOK BAŞARILI

    Meme rekonstrüksiyonu yapılan kişinin sahip olduğu yenimeme kendimemesi gibi olmasa da, hasta bu uygulamayı çok olumlu algılıyor. "Bu ameliyatlar sayesinde hastalarımızın mutluluklarını ve yaşamkalitelerini belirgin oranda artırma hedefimize ulaştık" diyen Prof. Dr.Masetti, yaptıkları ameliyatların yüzde 70"inden çok başarılı sonuçlar aldıklarını söylüyor. Geride kalan yüzde 30"luk hasta grubunda ise kozmetik açıdan daha iyi sonuçlar elde edilmesi için ek ameliyatlara ihtiyaç duyulabiliyor.

    KİŞİYE EN UYGUN TEDAVİ SEÇİLİYOR

    Günümüzde yapılan ameliyatların daha kolay teknikler içermesi ve operasyon sürelerinin kısalığı, hasta lehine bir durum olarak değerlendiriliyor. Bu konuda 2 seçenek bulunduğunun altını çizen Prof. Dr. Masetti, "Bunlardan birinde implant kullanılıyor ve ameliyat 1-1.5 saat içinde bitiriliyor. Kişinin kendi dokusunun kullanıldığı ameliyatların süresi ise 4-10 saat arasında değişiyor" diyor. Masetti, "Yeni meme yapımında implant mı yoksa hastanın kendi dokusu mu kullanılmalı?" sorusunu, "Tercihim duruma ve hastaya göre değişir. 2 yöntem de kusursuz değil. Bu noktada kişiye özel en uygun tedaviyi seçmeye çalışıyor ve en az çabayla en iyi sonucu nasıl alacağımıza bakıyoruz" diyerek yanıtlıyor.

    SIRTTAN ALINAN DOKU KULLANILIYOR

    Masetti, kime hangi ameliyatın yapılacağının, memenin ve tümörün büyüklüğüne göre değişiklik gösterebildiğini söylüyor. Ufak memelerde implant yeterli olurken, büyük memelerde hastanın karın ya da sırtından alınan kendi dokusu kullanılıyor. Meme rekonstrüksiyonunda hastanın kendi dokusunun kullanılması doğal memeye daha benzer sonuçlar alınmasını sağlıyor. En iyi kozmetik sonuç için bazen sağlam memeye de küçültme ya da kaldırma ameliyatları gerekebiliyor.

    UZMAN EKİPTE KİMLER OLMALI?

    MEMENİN alınması sonrası yeniden meme yapımı konusundaki başarılı çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Riccardo Masetti, meme kanserinin tedavisinde başarının, multidisipliner yaklaşım sonucunda elde edildiğini söylüyor. Yani bu hastalığın teşhis ve tedavisinde farklı uzmanlık alanlarının birlikte çalışması gerekiyor. Masetti, meme kanserli bir hastanın tedavisini üstlenen ekipte yer alması gereken uzmanları şu şekilde sıralıyor:

    Meme cerrahları

    Plastik cerrahlar

    Medikal onkologlar

    Radyoterapistler

    Radyologlar

    Patologlar

    Fizik tedavi uzmanları ve genetik uzmanları

    MEME KANSERİ ÖLDÜRÜCÜ OLMAKTAN ÇIKACAK

    Günümüzde, yağ dokusu üreten kök hücre transferi konusunda çok sayıda çalışma yapılıyor. Karın ya da bacaklardaki yağ dokusundan bu dokuyu üreten kök hücrelerin alınması ve memeye transferinin sağlanması, meme kanserinin tedavisine yönelik en önemli hedefler arasında yer alıyor. "Gelecek 5 yıl içinde meme rekonstrüksiyonu çok daha etkili olaca k" diyen ve çok daha iyi kozmetik sonuçlara ulaşacaklarına inandığını söyleyen Prof. Dr. Riccardo Masetti, bu konudaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtiyor. Yapılan araştırmaların ve tedavilerin meme kanserini öldürücü bir hastalık olmaktan çıkaracağına dikkat çeken Prof. Dr. Masetti"ye göre, bu konuda kadınları eğitmek ve sağlıkları konusunda farkındalık kazanmalarını sağlamak çok önemli. Düzenli muayene ve erken teşhisin kanserden duyulan korkuyu azaltacağını vurgulayan Masetti, günümüz gelişmeleri ışığında meme kanserinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu dile getiriyor.

    Habertürk





    Meme kanseri ölümcül olmaktan çıkacak Yorumları