Şiddet mağduru hekim, görev yerine dönmek istiyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-17-2011 (12:29)   Son Mesaj: 03-17-2011 (12:29)    Cevap: 0    Gösterim: 545  

    03-17-2011

    Şiddet mağduru hekim, görev yerine dönmek istiyor

    Şiddet mağduru hekim, görev yerine dönmek istiyor
    Onlar, basit gribal enfeksiyondan ölümcül olabilen kansere kadar birçok sağlık sorununda ''hayat''ın emanet edildiği hekimler.Onlar ki hasta ve hasta yakınlarının ''yardım edin'' çağrısında koşulsuz yanlarında olanlar.Tüm bunlara rağmen hekimler, son yıllarda artan bir hızla hasta ve hasta yakınları tarafından şiddete maruz kalıyor. Can güvenliklerinden endişe eden hekimler, görev yaptıkları yere gitmek istemiyor.

    Son olarak 12 Mart Cuma günü Kars Devlet Hastanesi'ndeki odasında bıçaklı saldırıya uğrayan Kulak Burun Boğaz (KBB) Kliniğinde görevli Uzman Dr. Bülent Öcal da bu hekimlerden yalnızca birisi...

    Öcal'ın tedavisi, yapılan ilk müdahalenin ardından sevkedildiği Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde devam ediyor.

    ''ACİL OLDUĞUNU SÖYLEYEN HASTA TARAFINDAN BIÇAKLANDIM''

    Şiddet mağduru Dr. Öcal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olay hakkında bilgi verdi.

    12 Mart'ta öğleden sonra saat 15.00 gibi Kars Devlet Hastanesi KBB Polikliniğindeki odasında, bir hastanın dilindeki sorunla ilgili olarak cerrahi müdahale yaparken içeri 3 kişinin girdiğini ifade eden Öcal, şunları kaydetti:

    ''Odaya giren üç kişi yüksek sesle, acil servisten geldiklerini ve durumlarının acil olduğunu, hemen kendilerine bakmamı söylediler. Kendilerine 'şu anda başka bir hastaya cerrahi müdahalede bulunduğumu' belirterek, biraz beklemelerini, kendileri ile ilgileneceğimi söyledim. Hasta olduğunu belirten kişiye oturması için yer gösterdim.

    Acilden geldiğini ve hasta olduğunu ifade eden kişide gözle görülür acil olduğunu gösteren bir emare yoktu, sadece burnunu tutuyordu. Bu hasta, hastanemiz acil servisine giriş yapmış, burnu kanadığı için kendileri ile ilgilenilmesini istemiş. Acilde görevli doktor arkadaşlar da gerekli işlemleri yaptıkları halde, 'bir uzman doktor bizi mutlaka görmeli' diyerek, KBB Kliniğindeki hasta muayene odasına gelmişler.

    1-2 dakika süren bu konuşmadan hemen sonra hasta olduğunu ifade eden kişi, büyük bir bıçak çıkardı ve havada sallayarak üstüme doğru hamle yaptı. Odamızın açık olan kapısından olayı gören başka hasta yakınları, saldırganı tutarak engellemeye çalıştı. Bıçaklı saldırgan, ısrarla ileri atılıyor, diğer kişi ise sürekli küfür ediyordu. Bu sırada çıkan arbede de saldırganlar tarafından darp edildim, acil bir hasta olduğunu ifade eden saldırgan tarafından sırtımdan, sağ arka kaburgalarımdan bıçaklandım, diğer saldırgan tarafından gözüme vurulan yumrukla gözüm kapandı. Bunların hepsi birkaç dakika içinde olmuştu. O arbedede kendimi nasıl dışarı attığımı bilemiyorum.''

    ''BIÇAKLANDIĞIMIN FARKINDA DEĞİLDİM''

    Öcal, olayın olduğu anda en güvenli yer olarak aynı kattaki başhekimlik makamına doğru koştuğunu belirterek, kamera kayıtlarına göre saldırganların elindeki bıçakla kendisinin peşinden koştuğunu söyledi.

    Kendisinin başhekimin odasına girdiğini ifade eden Öcal, ''Başhekimim, beni o durumda görünce morarmış ve kapanmış durumda olan gözümün dışında başka bir yerinde bir şey olup olmadığını sordu. O ana kadar olayın şokundan ben bıçaklandığımın farkında değildim. Elimi sırtıma attım ve elim kan içinde kaldı'' diye konuştu.

    Öcal, başhekimin kendisini hemen hastanenin acil servisine götürdüğünü, burada ilk müdahalenin yapıldığını belirterek, ''Olay sonrası tedavimi yapan doktor arkadaşlarımın verdiği bilgiye göre o anda hayati tehlikem olmakla birlikte, şu anda kendimi daha iyi hissediyorum'' dedi.

    ''SAĞLIK BAKANLIĞI HEMEN DEVREYE GİRDİ''

    Uzman Dr. Öcal, ilk tedavisinin yapılmasından sonra Cumartesi akşamı Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından kendisi için gönderilen özel uçakla Ankara'ya getirtildiğini ifade etti. Tedavisinin halen Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde devam ettiğini anlatan Öcal, ''Olaydan hemen sonra devreye giren, kapalı olan Kars Havaalanının açılmasını sağlayarak ambulans uçakla beni aldıran ve Ankara'ya getirterek tedavimin yapılmasını sağlayan Sağlık Bakanlığı yetkililerine teşekkür ederim'' diye konuştu.

    Öcal, doktorlara yönelik bu tür şiddet olaylarının her yerde olabileceğini belirterek, şöyle devam etti:

    ''Bu bizim mesleğin risklerinden biri. Önemli olan böyle bir olayda Sağlık Bakanlığı'nın bizim yanımızda olması, bizlere sahip çıkması, bizlerin sahipsiz olmadığını göstermesidir. Bu vesile ile hepsine teşekkür ederim.

    Ayrıca başta Başhekim Doç. Dr. Nurullah Zengin ve Klinik Şefi Doç. Dr. Serdar Güler olmak üzere tüm Ankara Numune Hastanesi çalışanlarına gösterdikleri yakın ilgiden dolayı teşekkür ederim.''

    ''SALDIRGANLAR SERBEST BIRAKILDI''

    Öcal, kendisine saldıranların, bıçaklayan kişi dahil olmak üzere hepsinin nöbetçi mahkeme tarafından ''tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını'' öğrendiğini söyledi.

    Saldırganların ''dışarıda elini kolunu sallayarak'' gezdiklerini bilmenin kendisini huzursuz ettiğini ifade eden Öcal, ''can güvenliğinden şüphe ettiği için Kars'a dönmek istemediğini'' belirtti.

    ''ŞİDDET OLAYLARI, HASTA-;DOKTOR İLİŞKİSİNE ZARAR VERİYOR''

    Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zengin de ''Bu şiddet olayları, hasta-;doktor ilişkisine telafisi güç zararlar veriyor'' değerlendirmesinde bulundu.

    Sağlık çalışanlarının maruz kaldıkları bu tür şiddet olaylarının nedeni ne olursa olsun kabul edilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Zengin, şöyle devam etti:

    ''Bu tür olaylarda Bakanlığımızın her zaman sağlık çalışanlarını savunacağını, koruyacağını bilmek bizler için büyük bir moral kaynağıdır. Bu olayda tek tesellimiz Dr. Bülent Beyin bu saldırı sonrası kalıcı fiziki bir hastalığın oluşmamasıdır. Fiziki olarak doktor beyin şu anda durumu iyi olup her geçen gün iyileşmektedir. Şu anda hayati bir tehlikesi söz konusu değil.''





    Şiddet mağduru hekim, görev yerine dönmek istiyor Yorumları