Bilen: Türkiye obezite tehditi altında   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-16-2011 (18:30)   Son Mesaj: 03-16-2011 (18:30)    Cevap: 0    Gösterim: 621  

    03-16-2011

    Bilen: Türkiye obezite tehditi altında

    Bilen: Türkiye obezite tehditi altında
    Atatürk Üniversitesi(A.Ü) Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Habib Bilen, dünyada ve Türkiye'de obez(şişmanlık) hasta sayısının arttığını açıkladı. Doç. Dr. Bilen, obezitenin bütün hastalıkları tetiklediğini söyledi.Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, Sağlık Müdürlüğü Çok Amaçlı Kültür Merkezi Salonu'nda 'Obezite ile Savaş' konulu panel düzenlendi. AÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Endokronoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Doç.Dr. Habib Bilen, insanlığın obezite tehditi altında olduğunu söyledi. Doç. Dr. Bilen, dünyada 400 milyon üzerinde obezin bulunduğunu belirterek, bu rakamın önümüzdeki 4 yıl içerisinde 500 milyona ulaşacağını kaydetti.

    Obezitenin bir hastalık olduğunu ve bunun da bütün vücudu olumsuz etkilediğine dikkat çeken Doç. Dr. Habib Bilen, "Obezite vücuda atılmış el bombası gibi. Başta kalp damar rahatsızlığı olmak üzere, bütün sistemi olumsuz etkilemekte. En sık rastlanan ölüm nedenleri arasında ise önemli bir yer tutmakta." dedi.

    DAHA ÇOK FAKİR KESİMLERDE OBEZİTE GÖRÜLÜYOR

    Obezitenin daha çok yoksul kesimlerde görüldüğünün altını çizen Doç. Dr. Bilen, normalde gelir seviyesi yüksek ailelerde bu hastalığın görülmesinin gerektiğini anlattı. Zengin ailelerin protein değeri yüksek besin maddelerini tüketmesine karşılık yoksul kesimlerin ucuz olduğu için karbonhidratı yüksek makarna, ekmek gibi gıda maddesini bolca tükettiğine dikkat çeken Doç. Dr. Bilen, "Üst gelir grubu proteinle beslenirken, alt gelir grubu makarna ve ekmekle karnını doyurduğu için daha sık obeziteye bu kesimlerde rastlanıyor." diye konuştu.

    EKRANLARDA DOKTOR OLMAYAN DOKTORA KULAK VERİLMESİN

    TV kanallarında son zamanlarda doktor olmayan kişilerin kendilerini hekim olarak tanıtıp, topluma bitkisel ilaçlar ve beslenme hakkında yalan ve yanlış bilgiler sunduğunu iddia eden Doç. Dr. Bilen, Sağlık Bakanlığı'na bu kişilerle mücadelede görev düştüğünü ifade etti.

    Vatandaşların TV'den izlediği bu kişilerin etkisi altında kalıp hekimlerin tavsiye ve tedavi yöntemlerine kulak asmadığını savunan Doç. Dr. Bilen, "TV'lerde doktor olmayan sözde doktorlar, bitkisel tedavi yöntemleri hakkında ahkam kesiyor. Orman mühendisi çıkıp, ekranda kendisini doktor olarak lanse edip toplum sağlığıyla oynamakta." ifadelerini kullandı.

    SAĞLIKLI BİR NESİL YETİŞTİRİLMELİ

    İl Sağlık Müdür Yardımcısı Cumhur Çankaya, Sağlık Bakanlığı'nın obezite ile mücadalede kararlı olduğunu dile getirdi. Çankaya, Erzurum'da 2014 yılına kadar etkin bir şekilde obezite ile mücadale edileceğinin altını çizerek, "Sağlıklı, dengeli beslenin, fiziksel aktivitesi yüksek bir nesil için çalışmalarımızı başlattık." diye konuştu.

    Panelde daha sonra Doç. Dr. Duygu Arıkan, 'Gıda Güvenirliği', Prof. Dr. Mükerrem Kaya, 'Yeterli ve Dengeli Beslenme' konularında sunum yaptı.





    Bilen: Türkiye obezite tehditi altında Yorumları