Buğdayda pas hastalığı tehlikesi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-16-2011 (15:30)   Son Mesaj: 03-16-2011 (15:30)    Cevap: 0    Gösterim: 765  

    03-16-2011

    Buğdayda pas hastalığı tehlikesi

    Buğdayda pas hastalığı tehlikesi
    Mardin Kızıltepe İlçe Tarım Müdürlüğü, eğitim ve yayım çalışmaları kapsamında, Damlalı Köyü'nde 'Pas ve Septorya Yaprak Lekesi Hastalığı' konusunda bilgilendirme toplantısı düzenledi.Mardin Kızıltepe İlçe Tarım Müdürü Zeynettin Yılmaz, bölgede ilk defa geçen yıl Pas ve Septorya Yaprak Lekesi Hastalığı görüldüğünü belirterek, "Bu sene ciddi önlem almaz isek tehlike kapıdadır. Pas hastalıkları ile kültürel önlemlerin alınması çok önemlidir. Sertifikalı ve hastalıktan ari tohum kullanmak gerekiyor." dedi.

    İlçe Tarım Müdürü Zeynettin Yılmaz, konuşmasında, pas hastalıkları ile kültürel önlemlerin alınmasının çok önemli olduğunu kaydetti. Sertifikalı ve hastalıktan ari tohum kullanmak gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, "Hastalığın görüldüğü yerlerden tohumluk almamak ve hatta bu yerlerde münavebeli ekim yapmak gerekir.

    Bu yıl hastalığın görülmeye başlama zamanına girdik. Hava sıcaklığının 15-20 dereceyi bulduğu bu günler hastalığın sporlarının faaliyete geçeceği zamandır." diye konuştu.

    Yılmaz, son 20 günde Yumurcak ve Damlalı köylerinde 2 çiftçi eğitimi ve bilgilendirme toplantısı yaparak, hem görsel sunular hem sohbet şeklinde üreticileri hastalıklar hakkında bilgilendirmeye çalıştıklarını ifade etti. Yılmaz, şöyle dedi:

    "İnşallah bu eğitim çalışmalarına önümüzdeki günlerde daha sık olarak devam edeceğiz. Ayrıca, İlçe Tarım Müdürlüğü olarak hasat zamanına kadar sürekli arazide olacağız. Hazırladığımız renkli broşürleri de beraberimizde köylerde dağıtıp üreticileri hastalık hakkında bilinçlendiriyoruz. Üreticilerimiz de şüphelendikleri anda bizi arayabilirler.Hazırladığımız tanıtım broşürlerinde hem benim, hem 3 teknik elemanımızın GSM telefon numaraları da yer almaktadır. Ciddi tedbirler almamız gerekiyor. Yoksa milli bir servet olan hububatta yüzde 80'lere kadar zarar verebilen hastalıkla mücadele etmemiz zor olur."

    Yoğun katılımın olduğu toplantıda, Ziraat Mühendisi Halef Çelik, slayt gösterisi ile hastalıklar hakkında bilgi sundu.

    Toplantıya, Kızıltepe İlçe Tarım Müdürü Zeynettin Yılmaz, Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğü'nden teknik personeller, Tar-Gel personeli, ziraat mühendisleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.





    Buğdayda pas hastalığı tehlikesi Yorumları