Kalbinize stent taktırırken birkez daha düşünün   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-13-2011 (09:31)   Son Mesaj: 03-13-2011 (09:31)    Cevap: 0    Gösterim: 799  

    03-13-2011

    Kalbinize stent taktırırken birkez daha düşünün

    Kalbinize stent taktırırken birkez daha düşünün
    Yapılan araştırmaya göre by-pass ve stent tedavisi karşılaştırıldı. Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre 3 ve daha fazla koroner damarı tıkalı olan hastalarda by-pass ameliyatları diğer tedavilere göre daha başarılı bulundu.Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, "Avrupa ve Amerika"da 60 merkezde bin kişinin üzerinde yapılan araştırmaya göre by-pass ve stent tedavisi karşılaştırıldı.

    Günümüzde yapılan çalışmalar bize by-pass tedavisinin stent tedavisinden daha etkili sonuçlar verdiğini gösterdi. Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre 3 ve daha fazla koroner damarı tıkalı olan hastalarda by-pass ameliyatları diğer tedavilere göre daha başarılı bulundu" dedi.

    By-pass ameliyatının sanıldığı kadar riskli olmadığını, masada kalan bir hastayı görmediğini belirten Bilal, Amerika"da son yıllarda görülen koroner kalp ameliyatlarında ölüm oranının yüzde 2 olduğunu, ölümlerin daha çok son aşamaya gelmiş kişiler de ya da acil bir vakayla hastaneye gelen kişilerin ameliyatında görüldüğüne dikkat çekti.

    AMERİKA"DAKİ BÜTÜN AMELİYATLAR TÜRKİYE"DE YAPILABİLİYOR

    Şu anda Amerika"da yapılıp Türkiye"de yapılmayan bir ameliyatın söz konusu olmadığını açıklayan Bilal, çocuk kalp rahatsızlıklarında Amerika ile yarıştıklarını ifade etti.

    By-pass"ı vücudun başka yerinden alınan bir damarın kalbe nakledilmesi olarak belirten Bilal, alınan damarın kalbin önemli olmayan bir bölgesine nakledildiğinde tıkansa dahi bir problem yaratmayacağına işaret etti.

    HASTALAR İKİ ÜÇ DEFA BY-PASS OLABİLİR

    Kanal 7 Televizyonu"nda Bizim Doktorlar programına konuk olan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal kalp sağlığı, by-pass ve stent konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı. Kişilerin kalp damarlarının çok kötü olduğu durumlarda hastanın ameliyat olsa bile ileride bu sorunu tekrar yaşayabileceğine dikkat çeken Bilal, hastaya çok iyi müdahale edilmesi gerektiğini ve hastaların ikinci üçüncü defa bile by-pass ameliyatı olabileceğini açıkladı.

    HASTALARA RAHAT BİR YAŞAM SUNMALIYIZ

    Bazı hastaların by-pass ameliyatından sonra çok mutsuz olduğunu ve her şeyin kontrol edildiği bir yaşam tarzına alışamadıklarına değinen Bilal, hastaların sigaradan uzak durması gerektiğine inandığını ve hastalara verilen sıkı diyetlere karşı olduğunu vurguladı.

    KALP KAPAKÇIĞI AMELİYATLARINDA AMERİKA"DAN DAHA İYİYİZ

    Ağır kalp kapakçığı ameliyatlarında Türkiye"nin Amerika"dan daha iyi bir seviyede olduğunu belirten Bilal "Tek kapak değişiminde yüzde 1 ölüm riski söz konusudur. Bu hastalarda kullanılan kapaklar çok uzun yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde kullanılabiliyor. Kalp kapakçığı ameliyatları vücutta ufak bir kesi yapılarak gerçekleştiriliyor. Kapakçıklar genelde ölen hastalardan 48 saat içerisinde alınarak eksi 170 derecede saklanarak naklediliyor" dedi.

    KAN SULANDIRICI İLAÇLAR FARE ZEHİRİNİN BİR ÇEŞİDİDİR

    Kan sulandırıcı ilaçların fare zehirlerinin bir çeşidi olduğunu, bu ilaçların çok masum olmadığını söyleyen Bilal, bu ilaçların yan etkilerinin istenmeyen birçok problemin ortaya çıkmasına neden olduğunu ifade etti. Kalp kapakçığı rahatsızlıklarının erken tedavi edilmediğinde kalp yetmezliğine neden olduğunu, bunun için de hastaların ameliyat şansını yitirmeden doktoruna müracaat etmesi gerektiğine vurgu yaptı.





    Kalbinize stent taktırırken birkez daha düşünün Yorumları