Şişmanlığı tartıya çıkmadan belirleyen ölçek   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-07-2011 (09:31)   Son Mesaj: 03-07-2011 (09:31)    Cevap: 0    Gösterim: 551  

    03-07-2011

    Şişmanlığı tartıya çıkmadan belirleyen ölçek

    Şişmanlığı tartıya çıkmadan belirleyen ölçek
    Amerikalı bilim adamları, bir insanın şişmanlık derecesini, o kişi tartıya bile çıkmadan belirleyen yeni bir ölçek geliştirdiler.Bilim adamları, Vücut Yağlılık Endeksi (VYE) adını verdikleri yeni ölçeğin, boy ile kalça ölçümlerine dayandığını ve ağırlıkla boy ölçümünden elde edilen Vücut Kütle Endeksi'ne (VKE) daha esnek bir alternatif oluşturduğunu belirttiler.

    Güney Kaliforniya Üniversitesiden Richard Bergman ve ekibi, "Obesity" dergisinde yayınlanan araştırmalarında, VKE'nin 200 senedir doktorlar ve araştırmacılarca vücut yağlılığını ölçmede kullanıldığını ancak bu yöntemin kusursuz olmadığını yazdı.

    Bu yöntemde, aynı VKE'de olan kadın ve erkeklerin farklı seviyelerde yağa sahip olabildikleri, ayrıca VKE ölçeklerinin farklı etnik gruplar için genelleştirilemeyeceği belirtildi.

    Yeni ölçeğin ise Meksika kökenli Amerikalılar baz alınarak geliştirildiği, daha sonra Afrika kökenli Amerikalılar üzerinde denendiğinde de testlerin aynı sonucu verdiği kaydedildi.

    Araştırmacılar, boy ile kalça çevresinin karmaşık bir orana dayanan yeni yöntemin, beyazlar ve diğer etnik gruplar üzerinde de denenmesinin yararlı olacağını belirttiler.

    Araştırma ekibi, iyice doğrulanmasından sonra bu ölçeğin yağlılığın saptanmasında kullanışlı bir yöntem olacağını öne sürdü.





    Şişmanlığı tartıya çıkmadan belirleyen ölçek Yorumları