Tüp bebekte merkez seçimine dikkat!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-28-2011 (12:27)   Son Mesaj: 02-28-2011 (12:27)    Cevap: 0    Gösterim: 554  

    02-28-2011

    Tüp bebekte merkez seçimine dikkat!

    Tüp bebekte merkez seçimine dikkat!
    Sağlık Bakanlığı, yeni bir yönetmelik ile tüp bebek yönteminde transfer edilecek embriyo sayısına sınırlama getirdiği için artık çiftlerin merkez seçimi yaparken daha seçici davranması gerekiyor.Bu durumda, tek embriyo ile hamilelik şansını artıran çalışmalar da önem kazanıyor.

    İstatistikler, son 20 yılda çoğul gebeliklerde artış yaşandığını ve tüp bebek tedavisinin bu artışta pay sahibi olduğunu gösteriyor. "Üreme hücrelerinin anne vücudu dışında, laboratuvar ortamında döllenmesi" olarak tarif edilen tüp bebek yöntemi dünyada 50, Türkiye"de ise 20 yıldır uygulanıyor.

    Başarı şansını artırmak için anneye birden fazla embriyo transfer edilmesi, önceki yıllarda hem anne adayları hem de bebeklerin sağlığı için sorunlara yol açıyordu. Bunun önlenmesi için İskandinav ülkelerinde yaklaşık 10 yıl önce uygulanmaya başlanan, 35 yaşından genç kadınlarda ilk iki denemede tek, daha sonra iki ve 35 yaşından büyük olanlarda da her denemede sadece iki embriyo transferine izin veren yasal düzenleme, Türkiye"de yürürlüğe girdi. Artık gebe kalma oranının başarısı tüp bebek merkezlerinin sahip olduğu teknolojik imkanlara ve transfer edilen embriyonun yapısına bağlı oluyor.

    Acıbadem Kayseri Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Direktörü, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kaan Koca, tek embriyo transferi ile başarıda, kadının yumurta rezervinin iyi olması gerektiğini belirterek, hamilelik şansını artıran diğer faktörleri sıraladı.

    "Laboratuvar ortamında yumurta ve spermin döllenmesi ile elde edilen embriyo, rahme yerleştirilmeden önce inkibatör adlı cihazlarda bekletiliyor." diyen Koca, uygulama ile ilgili şu bilgileri aktardı: "Transfer günü, embriyonun gelişmesine bağlı olarak belirleniyor.

    Bu da genellikle ikinci, üçüncü ya da beşinci günde transfer işleminin gerçekleştirilmesi anlamına geliyor. İstatistikler, transferin beşinci günde yapılması halinde gebelik şansının yüzde 5 oranında arttığını gösteriyor. Ancak bu, başarı şansını artırmak için her embriyoyu beşinci güne kadar bekletmek anlamına da gelmiyor."

    METABOLOMİKS YÖNTEMİYLE EMBRİYO İNCELENİYOR

    Metabolomiks yöntemiyle oluşturulan embriyonun sağlıklı olup olmadığının belirlenmesi ilkesine dayandığını belirten Koca, "Metabolomiks yönteminde embriyo incelemeden geçiriliyor.

    Anne rahmindeki sıvıya benzer bir içerikle dolu kutularda tutulan embriyoların salgıladığı maddeler yardımıyla birtakım bilgilere ulaşılıyor. Embriyonun sağlıklı olup olmadığı, atıklarının incelenmesiyle anlaşılıyor. Bu yöntemde, embriyonun sadece şekli değil, yapısı da yapılan seçime etki ediyor." dedi.

    Dr. Koca, henüz Türkiye"de uygulanmasa da yurt dışında denenen yöntemlerden birisinin embriyonun olgunlaşma süresini rahim içinde geçirmesi yoluyla olduğunu söyledi. Koca, "Spiral benzeri bir cihazın içine yerleştirilen embriyo, rahimde bekletiliyor.

    Rahimdeki endometrium yapısıyla özdeşleşen embriyolar beşinci gün çıkartılıyor, en kaliteli olanı seçiliyor ve yeniden annenin rahmine yerleştiriliyor. Transfer edilen embriyo sayısı arttıkça çoğul gebelik oranı da artıyor.

    Üç embriyo transfer edildiğinde yüzde 20 oranında üçüz gebelik, yüzde 50 oranında da ikiz gebelik oluyor. İyi kalitede iki embriyo transferinde ise yüzde 30 oranında ikiz gebelik görülüyor." diye konuştu.





    Tüp bebekte merkez seçimine dikkat! Yorumları