Libya tahliyelerinde yaşanan dram! / VİDEO   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-27-2011 (11:30)   Son Mesaj: 02-27-2011 (11:30)    Cevap: 0    Gösterim: 588  

    02-27-2011

    Libya tahliyelerinde yaşanan dram! / VİDEO

    Libya tahliyelerinde yaşanan dram! / VİDEO
    Uzmanlar Libya'daki tahliyelerde yaşanabilecek travma hakkında uyarıyor. Uzmanlar, Libya'dan tahliye edilenlerde ve yakınlarında, yaşanan olayların ardından öfkeye bağlı travma görülebileceği uyarısı yaptılar.Türkiye, Libya'da mahsur kalan vatandaşlarını kurtarmak için Cumhuriyet tarihinin en büyük tahliye çalışmasını yürütüyor. Bölgede mahsur kalan vatandaşların tahliyeleri devam ediyor. Bölgeden ilk kafile 23 Şubat Çarşamba gecesi gemilerle ülkemize getirildi. Toplam 25 bin kişinin tahliyesi planlanırken, psikiyatri uzmanları tahliye edilen kişilerin ve yakınlarının psikolojik durumlarını hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı.

    TRAVMA GÖRÜLEBİLİR

    Tehdit algısının olduğu durumların içinden çıkılması sonrasında travmaların hareketlenip yaşanması zor anlara neden olabileceğinin altını çizen Psikolog Fatih Dane, gerginliğin ardından yaşanan belirsizliklerin zamana bağlı travmalara neden olabileğini söyledi. Fotoğrafa bakıldığında kişinin dengesini bozan davranışları etkileyen bir sürecin sözkonusu olduğunu ifade eden Dane, belirsizliği ortadan kaldırmak için kişinin birçok mekanizmayı harekete geçirebileceğini kaydetti.

    Dane bu süreçte tehlikeli gördüğü öfkenin de ortaya çıkabileceğini belirtti. Yaşananların ardından bireyin bastırma ve sosyal destek sistemleri gibi mekanizmalar geliştirilebileceği uyarısında bulunan Dane, travma sonrasında bireyin duyguları bastırmanın aksine, sosyal destek yöntemini kullanması gerektiği hatırlatmasını yaptı. Kötü senaryolar yazılmamalı diyen Dane, travmaya maruz kalan kişinin gerçek ve yol gösterici kişilerden destek alması gerektiğini de belirtti.

    KORKU VE KAYGI GERÇEK DIŞIYSA BULAŞICIDIR

    Ülke Tv'de Uğur Canbolat'ın sunumuyla ekrana gelen "İyi Bak Kendine" programı önemli bir başarıya imza atarak, bir yandan gerçekleştirilen tahliyeleri canlı olarak verdi, diğer yandan da kaos bölgesinden gelen Türk vatandaşlarının psikolojik durumlarını masaya yatırdı. Programda NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Serdar Nuhoğlu ve Psikolog Fatih Dane, tahliye edilenlerin ve yakınlarının psikolojik durumlarını yorumladı. Olası riskler konusunda çok önemli uyarılarda bulundu.

    Psikolog Dane; "En yorucu süreç işin belirsizliğidir. Belirsizlik durumunda beyin olumsuzdan yana seçici olabiliyor. Beynin böyle temel bir mekanizması var. Düşünce ve yargılama hataları yapacaktır. Bu düşünce hatası devreye girince duygulara korku, umutsuzluk eşlik edecek ve doğal olarak alarm tepkisi verecektir. Sonrasında birey ya kendini kapatır ya da harekete geçer. Yetkili ağızlardan yapılan bilgi temelli açıklamalar toplumu rahatlacaktır. Yetkili olmayan ağızlardan yapılan açıklamalar ise kargaşaya neden olacaktır. Dönem dönem bilgi kirliliği olacaktır. Birey bazında her habere ilişkin düşünce üretip onu sorgulayabilmeliyiz. Bilgi temelli düşünüp problemi çözücü olabilmeliyiz. Kaygılar bir tarafta dursun. Eksra kaygı yaratıp çevreyi yormamak lazım. Korku ve kaygı gerçek dışıysa bulaşıcıdır." dedi.

    YAŞANAN SÜREÇ TRAVMATİK

    Süreci travmatik olarak tanımlayan psikiyatrist Dr. Serdar Nuhoğlu, tahliye edilenlerin ve yakınlarının bir travma içinde olduklarını söyledi. Kişilerde doğal afet ve insan eliyle gelen afetlere bağlı travmalar yaşanabildiğini ifade eden Nuhoğlu, özellikle insana bağlı afetlerin sonrasında öfke ve isyanın gözlemlendiğine dikkat çekti. Bu kişilerin inkar edip yaşananları bastırmaya çalışabileceklerine dikkat çeken Dr. Nuhoğlu, duyguları bastırmanın ileride psikiyatrik bozulmalara neden olabileceği uyarısında da bulundu.

    YAŞANANLARI UNUTMAYA ÇALIŞMAK DOĞRU DEĞİLDİR

    Yaşananları unutmaya çalışmanın doğru olmadığını vurgulayan Nuhoğlu, acıları azaltmak için tercih ettiği inkar yönteminin bireyi uzun süre unutulamayacak acılara maruz bırakabileceğini söyledi. Nuhoğlu, "Unutmamaya çalışmak ve yüzleşmeyi önemsemek gerekiyor." dedi.





    Libya tahliyelerinde yaşanan dram! / VİDEO Yorumları