Diyet efsaneleri ve bilimsel gerçekler   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-19-2011 (09:31)   Son Mesaj: 02-19-2011 (09:31)    Cevap: 0    Gösterim: 543  

    02-19-2011

    Diyet efsaneleri ve bilimsel gerçekler

    Diyet efsaneleri ve bilimsel gerçekler
    Güzellik ve moda sektörünün ince bedenleri baştacı etmesi, kilo verdirmeye yönelik pek çok sektörün doğmasına zemin hazırladı. Peki sunulan yöntemler ne kadar sağlıklı ve sonuca götürüyor? Bilim, diyet efsanelerini bakın nasıl yalanlıyor.Selahattin Dönmez'in yazısı

    Moda ve güzellik sektörünün öne çıkarttığı ince bedenlere sahip olmak için size pazarlanan bitkisel haplar, şok diyetler ve bakım uygulamalarını unutun. Zayıflamak için bilinçli adım atmak gerek

    Güzellik ve moda sektörünün ince bedenleri baştacı etmesi, kilo verdirmeye yönelik pek çok sektörün doğmasına zemin hazırladı. Dergilerde kimin hazırladığı belli olmayan şok diyetler, beslenme taktikleri yayımlanırken, internette bitkisel içerikli olduğu önü sürülen zayıflatacı haplar satılıyor. Tüm bunlara bir de hiç hareket etmeden kilo verdirdiğini iddia eden cihazlar pazarlanıyor. Çoğunlukla kadınlar sağlıklarını hiçe sayarak bu yöntemleri deniyor.

    Diyet efsanelerini bir yana bırakın, işte gerçekler:

    Etin yağı sıyrıldığında kolesterolü düşürür mü?

    Hayır. Etteki kolesterol, etin çözünür yağında olduğu kadar yağsız et kısmında da bulunur. Ancak etteki yağı sıyırdığınızda kan kolesterolünü yükseltme yeteneğine sahip doymuş yağları elimine etmiş olursunuz. Bu nedenle kırmızı eti yerken dikkat etmemlisiniz. Ya miktarını azaltmalı ya da sıklığını...

    Patatesi kabuğu ile tüketmek 3 misli posa içerir.

    Evet. Sebzeler ve meyveler kabukları ile birlikte tüketildiğinde iyi posa kaynaklarıdır. Posayı beslenme ile almak uzun süre tok kalmaya yardımcı olabilir.

    Yoğun bir aktivite sırasında yarım kilo kaybederseniz, terle 2 su bardağı kadar su kaybetmiş olursunuz?

    Evet. Fiziksel aktivite öncesi ve sonrası tartılın. Kaybettiğiniz yağ değil sudur. Su kaybının olumsuzluğunu yaşamamak için kaybettiğiniz 2 su bardağı suyu hemen için. Egzersiz aralarında da bol bol su içmeyi ihmal etmeyin.

    Kilo vermek için aç kalmak iyi bir başlangıç mı?

    Hayır. Aç kalma ile kilo vermede su ve kas kaybı oluşur. Su kaybı yemekle tekrar kazanılmaktadır. Kas kaybı telafi edilemez. Üstelik açlıkta sağlık için gerekli besin öğeleri yetersiz alınır.

    Yeterli vitamin ve mineral için en iyi yol, günlük vitamin desteği almakla mı olur?

    Hayır. Çeşitli ve dengeli beslenme planı ile destek almadan da vitamin ve mineral ihtiyaç karşılanabilir. Bu destekler insan sağlığı için tüm besin öğelerini içermemektedir. Çeşitli beslenmiyorsanız bir beslenme uzmanına başvurmalısınız. Diyet kaydınız değerlendirilerek hangi vitamin ve mineralden eksik beslendiğiniz açığa çıkabilir.

    Şok diyetler kastan çalıyor

    Hollywood ya da yıldızların diyetleri diye lanse edilen şok diyetlere kanmayın. Aç kalarak yağlarınızı değil kaslarınızı eritirsiniz. Spor yapmadan zayıflama kalıcı olmaz.

    Star





    Diyet efsaneleri ve bilimsel gerçekler Yorumları