Sağlık Müdürlüğü'nden kızamık açıklaması   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-18-2011 (21:29)   Son Mesaj: 02-18-2011 (21:29)    Cevap: 0    Gösterim: 561  

    02-18-2011

    Sağlık Müdürlüğü'nden kızamık açıklaması

    Sağlık Müdürlüğü'nden kızamık açıklaması
    İstanbul Sağlık Müdürlüğü, kentte, 2011 yılı başından bugüne kadar toplam 19 kızamık vakası tespit edildiğini bildirdi.İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, ilk 5 vakaya ait örneklerden izole edilen virüslerin analizi sonucunda yurt dışı kaynaklı olduklarının tespit edildiği, diğer vakalara ait örneklerin incelemelerinin ise sürdüğü belirtildi.

    Hastalığı devam eden son 2 vakanın genel durumunun iyi ve iyileşme sürecinde olduğu, önceki vakaların tamamının da iyileştiği vurgulanan açıklamada, vakaların 3'ünün sağlık çalışanı, 2'sinin bir yaş altında henüz aşılanmamış bebek ve biri Fransa'da yaşayan bir ailenin çocuğu olmak üzere 2'sinin aşısız çocuklar olduğu aktarıldı.

    Açıklamada, kızamığın, yüksek ateş, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve öksürüğün eşlik ettiği, vücutta yaygın döküntü ile seyreden ve kişiden kişiye damlacık yoluyla çok kolay bulaşabilen viral bir hastalık olduğuna işaret edilerek, etkili aşılanmayla hastalıktan korunmanın mümkün olduğu ifade edildi.

    Avrupa bölgesinde 2010 yılı sonuna kadar kızamık hastalığının ortadan kaldırılmasının hedeflendiği ve bu hedef doğrultusunda Türkiye'de de 2002'den bu yana özel bir program yürütülmeye başlandığı aktarılan açıklamada, bu program dahilinde yürütülen çalışmalar sonucunda İstanbul'da 2005'te kızamık vaka sayısı 188 iken, sonraki 5 yıl boyunca yerli vakanın ortaya çıkmadığı ve toplam 7 importe (yurt dışından gelen) vaka tespit edildiği bildirildi.

    Açıklamada, İstanbul'da kızamık aşılama oranlarının yüzde 98'lere ulaştığı belirtilerek, şöyle denildi:

    ''Ancak, komşu ülkelerimiz başta olmak üzere Avrupa'daki birçok ülkede halen kızamık salgınları yaşanıyor olması ve bu hedefin gerisinde kalmaları nedeniyle hedef 2015 yılı olarak değiştirilmiştir.

    İlimizde eliminasyon hedefine yaklaşmışken 2011 yılı başında ilk kızamık vakaları tespit edildiği andan itibaren yürütülmekte olan program ve çalışmalar güçlendirilmiştir. Tüm vakalar tek tek incelenerek temas ettikleri kişilere ulaşılmaktadır. Bilimsel Danışma Kurulları toplanarak hastalığın yayılımını önlemek amacıyla bir dizi kararlar almıştır. Bu kararlar kapsamında ilimizdeki tüm 9-;12 ay arası bebeklere rutin aşı takvimi dışında ekstra bir doz aşı uygulanması ve tüm sağlık çalışanlarına bir ay arayla 2 doz KKK aşısı uygulanmasına başlanmıştır.''





    Sağlık Müdürlüğü'nden kızamık açıklaması Yorumları