TV çocuğun karakter oluşumunu olumsuz etkiliyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-17-2011 (15:31)   Son Mesaj: 02-17-2011 (15:31)    Cevap: 0    Gösterim: 602  

    02-17-2011

    TV çocuğun karakter oluşumunu olumsuz etkiliyor

    TV çocuğun karakter oluşumunu olumsuz etkiliyor
    Uzmanlar uzun süre televizyon karşısında kalan çocukların, çizgi film karakterinden etkilenerek şiddeti meşrulaştırabildiği uayrısında bulunuyor.Ekran karşısında savunmasız kalan çocuklarda empati yoksunluğu oluşabileceğini belirten uzmanlar, çizgi filmlerin ve yetişkin programlarının, çocuğun kişiliğinin oluşumunda etkin rol oynadığını söyledi.

    Televizyona soru soramayan ve açıklama isteyemeyen çocuğun, ekran karşısındaı geçirdiği saatlerde savunmasız kaldığını kaydeden uzmanlar, programların sürekli reklamlarla kesilmesinin çocuklarda dikkat eksikliğine yol açabileceğini dile getirdi.

    Çocukların kimliklerinin özgün biçimde oluşmasında televizyonun engelleyici etkisi olabileceğini anımsatan uzmanlar, "Çocuğun cinsel kimliğinin oluşmasında bazı çizgi film karakterleri etkili olabiliyor. Çocuklar çoğu çizgi filmde bir kadın ya da erkek olarak nasıl olmaları gerektiğine ilişkin oluşturulmuş tipler izlemekte.

    Bu sahnelerde kız karakteri zarif, kurnaz, erkek karakteri ise güçlü ve şiddet uygulayan özelliklere sahip. Ayrıca, çocuklar ya yetişkin programlarını izleyerek şiddete maruz kalır ya da kendi izledikleri çizgi filmlerde şiddet sahneleri izler. Bazı çizgi filmlerde karakterler, onca şiddetten sonra ayağa kalkabilmektedir. Bu durum çocuk tarafından, uygulanan şiddetin zarar vermediği şeklinde algılanabilir.

    Ayrıca, filmlerde sevilen karakterler, karşılarındaki kişilere şiddet uyguladıklarında, çocuklar tarafından coşku ve heyecanla izlenmekte ve bu çocuklar kahramanın yenmesi yönünde istek duymaktadırlar. İzledikleri ile şiddetin meşru bir çözüm yolu olarak sunulduğu çocuk, karşılaştığı ilk zorlukta baş etme becerisi olarak şiddeti kullanacaktır. Televizyondaki bazı programlar, çocuğun masumiyetini yok edebiliyor. Çocuk, televizyon karşısında yalnız ve savunmasız bırakılmamalıdır. Bu konuda aileler çocuklarıyla konuşarak ve ekrandan yansıyanları değerlendirerek televizyon izlemelirini sağlamalıdır" diye konuştu.








    TV çocuğun karakter oluşumunu olumsuz etkiliyor Yorumları