Acil hastaya yapay kalp nakli   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-15-2011 (10:31)   Son Mesaj: 02-15-2011 (10:31)    Cevap: 0    Gösterim: 639  

    02-15-2011

    Acil hastaya yapay kalp nakli

    Acil hastaya yapay kalp nakli
    ABD'de, organ bağışı sırası bekleyemeyecek kadar acil durumdaki bir kalp hastasına, sırtta taşınan tamamen yapay bir kalp takıldı. Oklohoma'da rahiplik yapan Troy Golden, Marfan Sendromu adı verilen bir genetik bozuklukla dünyaya geldi. Hastalık nedeniyle, Golden'ın kalp ve kalp kapakçığı çevresindeki dokular zarar gördü.

    Troy Golden 41 yaşında, kalp kapakçığının değiştiği ve kalp duvarlarının yeniden şekillendirildiği bir ameliyat geçirdi. Ancak Golden'ın durumu kötüleşince, kalp değişimi için organ bağışı sırasına konuldu.

    Ama zamanında kalp bulunamayınca, Golden ABD'de tamamen yapay kalp takılan birkaç kişiden biri oldu. Plastikten yapılan, 160 gram ağırlığındaki yapay kalp, normal kalpten biraz daha büyük.

    Yapay kalp, bir hava pompasının sağladığı enerjiyle çalışıyor. Golden, bu hava pompasını bir sırt çantasında taşıyor. Troy Golden, hava pompasının çıkardığı sese alıştığını ve yapay kalp takıldıktan bu yana çok daha iyi hissettiğini söylüyor. Ancak Golden'ın yaşamını uzatan yapay kalp kalıcı bir çözüm değil.

    Yeni Tedavi Yaklaşımı

    Kalbin pillerinin sürekli şarj edilmesi ve yedek parçaların devamlı hazırda tutulması gerekiyor. Ayrıca enfeksiyon ve pıhtılaşma da her an karşı karşıya kaldığı bir risk. Dolayısıyla Troy Golden yine organ bağışı beklemek zorunda.

    Ancak bilimadamları son dönemde kalbi tamamen değiştiren değil, çalışmasına yardımcı olan teknolojilere odaklanmış halde. Kalp yetmezliği çeken hastalarda, kalbin çalışmasına yardımcı olmak için bir puro boyutlarındaki minyatür pompalar takılıyor.

    Troy Golden'ın yapay kalbinin tersine, bu pompalar devamlı olarak kullanılabiliyor. Kalp, hasar gören kısımlarını onardığında da, pompalar çıkartılabiliyor. Kök hücre teknolojisiyle, labarotuar ortamında kalp dokuları, hatta tam bir kalp üretme çalışmaları yapılıyor.








    Acil hastaya yapay kalp nakli Yorumları