Çocuklarda psikolojik sorunlara dikkat!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-12-2011 (03:31)   Son Mesaj: 02-12-2011 (03:31)    Cevap: 0    Gösterim: 631  

    02-12-2011

    Çocuklarda psikolojik sorunlara dikkat!

    Çocuklarda psikolojik sorunlara dikkat!
    Anne baba, çocuğun her hareketini iyi gözlemlemeli ve çocuğa karşı davranışlarına dikkat etmeli... Etmediği taktirde psikolojik sorunları ortaya çıktığı kanıtlanmıştır. Konuyla ilgili Uzm Çocuk Ergen Psikoloğu Psk. Hande Sinirlioğlu Ertaş şunları söyledi:Ebeveynler olarak, sağlıklı ve mutlu ve başarılı bireyler yetiştirmek adına çıkıyoruz yola. Çocuklarımızın fiziksel sağlığına olduğu kadar psikolojik sağlığına da önem vermek görevimiz. Onlar yetişkin olana kadar, onların davranışlarını ve duygularını gözlemliyor, onlara model oluyor, iyi-kötüyü öğretmek, başarılarını desteklemek için çabalıyoruz.

    Anne baba, çocuklarının küçük yaşlardan itibaren yaşadığı fiziksel sorunlarda olduğu gibi, psikolojik sorunlarda da her an yanında olmalı, bu süreçleri iyi gözlemlemeli, kendi davranışlarına dikkat etmeli ve uzman desteği almayı ihmal etmemeli.

    NE ZAMAN UZMANA BAŞVURULMALI?

    Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde aileler olarak karşılaşabileceğimiz sorunlar ve bu sorunların artık psikiyatrik hastalığa dönüştüğü durumlar vardır.

    Çocuklarda iletişim problemleri, disiplin çatışmaları, özgüven sorunları olabileceği gibi dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, depresyon, anksiyete bozuklukları, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, davranış bozukluğu, bipolar bozukluk gibi hayat kalitesini ve çocuğun hayat içindeki işlevselliğini etkileyecek ve mutlaka uzman desteği gerektiren durumlar/hastalıklarla da karşılaşabiliriz.

    Çocuklar, özellikle küçük yaşlarda, duygularını sözle ifade etmekte güçlük çekerler. Bu dönemde çocukların davranışlarını ve günlük işlevselliklerini gözlemlemek anne-babalara düşer.

    SORUNLAR BÜYÜMEDEN ÖNLEM ALINMALI

    Elbette hepimizin hedefi; hayattan zevk alabilen, özgüveni yerinde, sorumluluk alabilen, fikirlerini rahatlıkla dile getiren, sorun çözme becerilerine sahip, iyiliksever, saygılı ve yetenekleri ölçüsünde başarılı çocuklar yetiştirmektir.

    Çocuğun yaşadığı sorunların temelinde, aileden kaynaklanan sorunlar, okuldan ve çevreden kaynaklanan sorunlar, çocuğun kendinden kaynaklanan sorunlar ve biyolojik temeller etkili olabilir.

    Önemli olan, çocuklarımızda psikolojik sorunların habercisi sayılabilecek olumsuz belirtilerle karşı karşıya kaldığımızda hemen harekete geçerek ve mutlaka uzman biri ile paylaşarak sorunlar ciddi boyutlara ulaşmadan önlem almaktır.

    PSİKOLOJİK SORUNLARIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Çocuklarda psikolojik sorunlar belli başlı davranış değişiklikleri veya belirtilerle kendini gösterir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:





    Psikohayat Dergisi'nin Ocak-Şubat-Mart Sayısından alıntılanmıştır





    Çocuklarda psikolojik sorunlara dikkat! Yorumları