Saçların dökülmesine engelleyecek buluş   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-11-2011 (12:27)   Son Mesaj: 02-11-2011 (12:27)    Cevap: 0    Gösterim: 642  

    02-11-2011

    Saçların dökülmesine engelleyecek buluş

    Saçların dökülmesine engelleyecek buluş
    Kayseri Erciyes Üniversitesi öğrencileri saç dökülmesini engelleyecek bir kumaş üretti.
    Kayseri Erciyes Üniversitesi öğrencilerinin tasarladığı ısırgan özlü kumaştan saç dökülmelerine karşı eşarp, bere, şapka ve yastık kılıfı üretilecek.

    Bursa AR-GE Proje Pazarı'nda görücüye çıkan ısırgan otu özlü kumaş, üreticilerin büyük ilgisini çekti. Erciyes Üniversitesi Tekstil Mühendisliği öğrencileri tarafından tasarlanan ısırgan özlü kumaşın şapka, eşarp ve yastık kılıfı üretimi için tasarlandığı bildirildi. Proje koordinatörü Erciyes Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Gazi Örtlek, projenin yüksek lisans öğrencileri tarafından tasarlandığını ve üreticilerin büyük ilgisiyle karşılaştıklarını söyledi.

    Isırgan bitkisinin saç dökülmelerine karşı etkisinin tıbben ispatlanmasının bu projenin çıkış noktası olduğunu anlatan Örtlek, "Biz ısırgan özünden üretilecek kumaşların saç dökülmesini engelleyeceğini düşündük, üretim hedefi olarak da bere, şapka ve yastık kılıfını belirledik.

    Ancak fuara gelen eşarp üreticileri bu kumaştan eşarp üretmek istediklerini söyledi. Sanayicilerle bu konuda temasa geçtik. Sanırım çok yakın zamanda ısırgandan üretilmiş eşarplar vitrindeki yerini alacak" şeklinde konuştu. Sözkonusu kumaşın imalatının pahalı olmadığının altını çizen Örtlek, bu yüzden ısırgandan üretilmiş ürünleri herkesin kullanabileceğini savundu.

    AR-GE Proje Pazarı'nda, geliştirilen yüksek emici özel lif sayesinde yaranın salgıladığı iltihabın vücuda yayılmasını önleyen yara iyileştirici kumaş da sergilendi. Muhtevasındaki metal iplikler sayesinde vücutta biriken statik elektriği alan ve kandaki hemoglobin yapısında bulunan demiri etkileyerek kan dolaşımı düzenleyen, gerektiği zaman da kan akışını hızlandıran kumaşların da büyük rağbet görmesi bekleniyor.

    Yaşlanmayı geciktirici, onarıcı ve nemlendirici yağlar içeren aroma terapili havluların yanı sıra güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren çok fonksiyonlu lifler de AR-GE Pazarı'nda görücüye çıktı. Bu yeni ürünlerin Türk tekstilinde çığır açması bekleniyor.









    Saçların dökülmesine engelleyecek buluş Yorumları