Duyulan acı bakılan yere göre değişiyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-11-2011 (02:30)   Son Mesaj: 02-11-2011 (02:30)    Cevap: 0    Gösterim: 521  

    02-11-2011

    Duyulan acı bakılan yere göre değişiyor

    Duyulan acı bakılan yere göre değişiyor
    İğne yaptırmak zorlu bir işlemdir ve genelde korkulur. İngiltere'de yapılan araştırmaya göre iğne yapılan alanı görmek görmemeye göre acıyı daha da azaltıyor.Bilim adamları, şimdiye kadar inanılanın aksine enjeksiyon gibi işlemlerde farklı yerlere değil de işlem yapılan yere bakmanın, duyulan acıyı azalttığını ortaya koydu.

    İngiltere'deki University College London ile İtalya'daki Milano-Bicocca Üniversitesi tarafından yapılan ortak araştırmaya katılan 18 gönüllünün ellerine aşamalı olarak artırılarak ısı tatbik edildi.

    Araştırmaya katılanların çevresine ayna yerleştiren bilim adamları, katılımcıların işlem yapıldığı sırada aynadan ellerine baktıklarında, ellerinin bir tahta blokla gizlendiğinde olduğundan ortalama 3 derece daha fazla ısıyı tolere edebildiğini gözlemledi.

    Araştırma ekibinden Profesör Patrick Haggard, ''Çocuklara, iğne yapılırken ya da kan verirken o bölgeye bakmamalarını öğütlersiniz. Ancak bizim elde ettiğimiz sonuçlar, vücuda bakmanın analjezik olduğunu, duyulan acı seviyesini azalttığını gösteriyor'' dedi.

    Diğer bir deneyde ise katılımcıların elini büyütmek için dev aynalarından yararlanan bilim adamları, bu sayede bu kişilerin daha yüksek ısıları tolere edebildiğini gözlemledi.

    Katılımcıların ellerinin aynadaki görüntüsü küçüldükçe acı eşikleri de geriledi.

    Beynin görsel ağıyla acı ağı arasında ilginç bir etkileşim olduğunu ortaya koyduklarını vurgulayan bilim adamları, araştırmanın yeni tedavilere ışık tutabileceğine inanıyor.





    Duyulan acı bakılan yere göre değişiyor Yorumları