Önümüzdeki 10 yılda tıpta devrim yaşanacak   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-23-2011 (14:31)   Son Mesaj: 01-23-2011 (14:31)    Cevap: 0    Gösterim: 551  

    01-23-2011

    Önümüzdeki 10 yılda tıpta devrim yaşanacak

    Önümüzdeki 10 yılda tıpta devrim yaşanacak
    Bilim adamları, tıbbın büyük bir hızla ilerlediğini, önümüzdeki 10 yıl içinde pek çok hastalığın tedavisinde çok önemli gelişmeler yaşanacağı müjdesini veriyor..Amerikan Science Illustrated dergisi, sağlık alanında devrim niteliğindeki beklentileri açıkladı:

    Metabolizma haritaları

    Vücut biyokimyasal haritalarının çıkarılması ile diyabet, şişmanlık ve kanser hastalıklarının tarih olması bekleniyor. Üç bin biyokimyasal üzerindeki araştırmalar tamamlanırken 10 yıl içinde 100 bin biyokimyasalın keşfedilmesi ile tüm metabolizma haritası elde edilmiş olunacak.

    Yaşlanmaya çare

    Laboratuvar hayvanları üzerinde yapılan araştırmalarda uzun ömür genleri tespit edilmişti. Önümüzdeki 10 yılda ise insanlar üzerinde yapılacak çalışmalar ile DNA"daki uzun ömür genleri tespit edilerek yaşlanmanın önüne geçilmiş olunacak.

    Parkinsona ameliyat tedavisi

    Titremeli felç olarakta bilinen Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan ve başarılı bir yöntem olan Cerrahi (deep brain stimulation) Girişiminin (DBS) daha kişisel uygulamalarının geliştirilmesi bekleniyor. Bu yöntem ile hastalığın en önemli belirtileri olan titreme, sertlik ve uyuşukluğu daha yüksek oranlarda giderilecek.

    Yeni antibiyotikler

    2007"den bu yana 19 bin hasta antibiyotiklere direnç sağlayan bakteriler nedeniyle öldü. Novel firması bakterilerin iletişim sistemlerini bozarak mutasyona uğramalarını engelleyecek bir ilaç üzerinde çalışıyor ve önümüzdeki on yıl içerisinde antibiyotikleri piyasaya sürmesi bekleniyor.

    Kanseri hedef alan ilaç

    Kanser tedavisinde büyük umut yaratan sadece kanserli hücreleri hedef alan, sağlıklı hücrelere zarar vermeyen Nanopartikül ilaçlarda sadece bir kimyasal kullanıyordu. Ancak yeni yapılan araştırmalar ile birden fazla kimyasal bileşenli ilaçların üretimi ile kısa süreli ve kalıcı sonuçlar alınması bekleniyor.

    MS"e kök hücre tedavisi

    Önümüzdeki 10 yıl "Multiple sclerosis" (MS) hastaları içinde umut veren gelişmeler olacak. Bağışıklık sisteminin sinir hücrelerini koruyan mekanizmasını yok etmesi nedeni ile sinir sisteminde büyük zararlara neden olan MS hastalığına embriyolardan üretilen kök hücreler çare olacak.

    Beyin haritası

    Birçok psikolojik problemin beyindeki sinir hücrelerinde meydana gelen değişimler nedeni ile oluştuğu tespit edilmişti. 2015"te 100 milyar beyin hücresini görüntülemek üzerine yapılan çalışmalar ile nedenleri anlaşılan psikolojik sorunların ilaç tedavisine gerek kalmadan çözülmesi bekleniyor.

    Alzheimer Aşısı

    35 milyondan fazla insanı olumsuz etkileyen beyinde önlenemez yıkımlar sonucu meydana gelen alzheimer hastalığı için umut doğuyor. Avusturyalı ilaç firması AFFiRiS tarafından üretilen GlaxoSmithKline onaylı ilacın klinik çalışmalarında ilk aşamanın tamamlandığı ve on yıllık süreçte sonuçlanacağı açıklandı.

    Sıtma 5 yıl sonra tarih oluyor

    Her yıl 1 milyon kişinin hayatını kaybettiği Malarya (Sıtma) hastalığı için önümüzdeki 10 yıl umut verici olacak. GlaxoSmithKline (GSK) tarafından yapılan araştırmalar sonucunda geliştirilen aşının birkaç yıl içerisinde onaylanarak en geç 5 yıl içerisinde piyasaya sürülmesi bekleniyor...

    Vatan





    Önümüzdeki 10 yılda tıpta devrim yaşanacak Yorumları