ABD'de 11 yıl sonra 'ses getiren' ameliyat   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-21-2011 (18:27)   Son Mesaj: 01-21-2011 (18:27)    Cevap: 0    Gösterim: 571  

    01-21-2011

    ABD'de 11 yıl sonra 'ses getiren' ameliyat

    ABD'de 11 yıl sonra 'ses getiren' ameliyat
    ABD'de cerrahlar bir kadına gırtlak nakli yaparak, hastanın sesine kavuşmasını sağladı. Başka bir kişiden alınan gırtlak, 11 yıldır konuşamayan hastaya nakledildi. 18 saat süren ameliyat dünyanın 2. gırtlak nakli oldu.California'daki Davis Hastanesi'nden yapılan açıklamada, ses tellerinin bulunduğu gırtlak dışında, 52 yaşındaki Brenda Charett Jensen'e tiroid bezi ve soluk borusu nakli de yapıldığı belirtildi.

    Ekimde yapılan ve çok zor olan ameliyat 18 saat sürdü. Ameliyattan 13 gün sonra solunum cihazı olmadan nefes alabilen Jensen, 11 yıl aradan sonra sesine kavuştu ve ilk kelimelerini söyleyebildi. 2 aylık "eğitimden" sonra da kolayca konuşmaya başladı.

    Hastane, bunun dünyada yapılan ikinci gırtlak nakli olduğunu belirterek, ilk gırtlak naklinin 1998'de Ohio'daki Cleveland Kliniği'nde yapıldığını duyurdu.

    Bu ameliyattan önce Jensen, cerrahi bir müdahalenin komplikasyonları nedeniyle normal nefes alamıyor ve konuşamıyordu.

    Ameliyatı yapan uluslararası ekibin başındaki Dr. Gregory Farwell, "sonuçlardan memnun olduklarını" belirterek, "Gırtlak, ses ve nefes almayı sağlayan sinir ve kaslarıyla inanılmaz derecede karmaşık bir organ. Başarılı olmak için özel bir ekiple çalıştık, son yeniliklerden ve tekniklerden yararlandık" dedi.

    Jensen de yaptığı açıklamada, "yeniden doğduğunu" belirterek, uzun zamandan sonra ilk kez tat ve koku alma duyusuna kavuştuğunu, yutkunmayı tekrar öğrenerek yakında yeniden normal şekilde yemek yemeyi ve içebilmeyi umduğunu söyledi.

    İlk cümlelerin ardından tedavisi hızla devam eden Jensen daha sonra yaşadıkları hakkında şunları söyledi;

    "Bu şansa sahip olduğum için çok mutluyum. Bu bir mucize. Konuşuyorum, konuşuyorum, konuşuyorum ve bu ailemi ve arkadaşlarımı hayrete düşürüyor. Hergün benim için başka bir başlangıç."

    Nakledilen gırtlak, tiroid bezi ve soluk borusu, trafik kazasında yaşamını yitiren bir kişiden alındı.





    ABD'de 11 yıl sonra 'ses getiren' ameliyat Yorumları