Kontrolsüz zayıflatıcılara eczacılardan tepki!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-18-2011 (13:27)   Son Mesaj: 01-18-2011 (13:27)    Cevap: 0    Gösterim: 511  

    01-18-2011

    Kontrolsüz zayıflatıcılara eczacılardan tepki!

    Kontrolsüz zayıflatıcılara eczacılardan tepki!
    TEB Genel Sekreteri Özgür Özel, "Ölüm kapsülleri" olarak bilinen ve can kayıplarına yol açan bazı bitkisel ilaçların piyasada kontrolsüz biçimde satılmaya devam ettiğini söyledi.Özel, yaptığı yazılı açıklamada, bu tür bitkisel ilaçlara parası olan herkesin rahatlıkla ulaşabildiğine dikkat çekerek, "Her türlü ilaç ayırt edilmeksizin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılarak, eczanelerden halka sunulmalı ve İlaç Takip Sistemi üzerinden satışı takip edilmelidir" dedi.

    -"BAZI BİTKİSEL İLAÇLAR SAĞLIK MAYINI"-

    Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, kontrolsüz bir biçimde kullanılan ve devletin hiç bir kurumu tarafından satışı denetlenmeyen bitkisel ilaçların birer sağlık mayını olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

    "Bu ilaçlar, Tarım Bakanlığı tarafından kolaylıkla ruhsatlandırılıyor; gerçeğe dayanmayan bilgilerle reklamları yapılıyor, internette, aktarlarda ve çeşitli dükkanlarda satılabiliyor. Hatta bazı zayıflama ilaçları, sibutramin etken maddesi içeriyor.

    Sibutramin obezite tedavisinde kullanılan, ancak oluşturduğu ciddi riskler nedeniyle Avrupa İlaç Ajansı tarafından yıllardır takip edilen ve son bulgulara göre çeşitli kardiyovasküler hastalıklara neden olduğu için birinci derecede takip altına alınan bir madde.

    Avrupa İlaç Ajansı, doktorların sibutramin içeren ilaçları reçetelememesini, eczacıların satmamasını ve hastaların bu ilaçları doktor ve eczacı gözetimi olmadan kesinlikle kullanmamasını öneriyor. Ancak ülkemizde bu maddeyi içeren ilaçlar kontrolsüzce satıldığı için, her gün yeni bir acı haberle karşılaşıyoruz."

    -ECZANELERDE SATILMALI"-

    Bitkisel kökenli olduğu için "zararsız" ve "masum" gibi gösterilmeye çalışılan bu ürünlerin halk sağlığını tehdit ettiğini hatırlatan TEB Genel Sekrederi Özel, şunları kaydetti:

    "İster bitkisel ister kimyasal kökenli olsun her ilaç zehirdir, bu nedenle ilacın kullanımına sağlık profesyonelleri karar verir. Doktor ve eczacı denetiminin dışına çıkarılan her ilaç büyük bir tehlikedir. Bu nedenle her türlü ilaç ayırt edilmeksizin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılarak, eczanelerden halka sunulmalı ve İlaç Takip Sistemi üzerinden satışı takip edilmelidir.

    Unutulmamalıdır ki, ilaç herhangi bir ürün değildir. İlaçta reklam yalnızca yanıltıcı değil aynı zamanda birey ve toplum sağlığını tehdit eden bir unsurdur. Reklamla yaratılan sanal gerçeklik, ölümcül sonuçlar yaratabilir. Biz eczacılar, yeni ölümler yaşanmadan halkımızı, ilaçlarını sadece eczanelerden almaları; yetkilileri ise, bu ilaçların da diğer ilaçlar gibi Sağlık Bakanlığı"nın izin ve kontrolünde, eczanelerden halka ulaştırılması konusunda uyarıyoruz. Hiçbir şey için geç olmadığını belirtiyor, kendini sorumlu hisseden herkesi daha fazla duyarlı olmaya çağırıyoruz."





    Kontrolsüz zayıflatıcılara eczacılardan tepki! Yorumları