13 yıldır başkasının kalbi ile yaşıyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-18-2011 (13:30)   Son Mesaj: 01-18-2011 (13:30)    Cevap: 0    Gösterim: 677  

    01-18-2011

    13 yıldır başkasının kalbi ile yaşıyor

    13 yıldır başkasının kalbi ile yaşıyor
    Antalya'da 13 yıl önce 24 yaşındaki bir genç kızın kalbi nakledilen bir çocuk annesi Hamide Akman, Türkiye'nin kalp nakli yapıldıktan sonra hayatta kalan az sayıda hastasından biri oldu.13 yıldır başka bir insanın kalbiyle hayatını sürdüren Hamide Akman, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde yatan diğer kalp hastalarının da umut kaynağı.

    Antalya'da yaşayan Hamide Akman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp hastası olduğunu bilmeden hamile kaldığını ve 1994 yılında, bugün 17 yaşında olan kızı Sabiha'yı dünyaya getirdiğini kaydetti. Hamileliği sırasında kalbinde büyüme meydana geldiğini belirten Akman, teşhisin konmasının ardından geçen yıllarda da kalbinde yetmezlik geliştiğini anlattı.

    Tedavi için başvurduğu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Bayezid'in kendisine kalp nakli olmasının şart olduğunu, nakil olmaması halinde öleceğini söylediğini belirten Akman, anne ve babasının kalp risklerini bilerek karşı çıkmasına rağmen bu teklifi kabul ettiğini ifade etti.

    Kendisinden önce kalp nakli olan kimse görmediği için çok korktuğunu, ama nakil olmaması halinde hayatta kalma şansı da bulunmadığını bildiğini dile getiren Akman, ''İlk olduğum için çok korkuyordum ama yaşama şansım da yoktu. Ya ölümü, ya nakli seçecektim. Hocam 'Sen güçlü olursan başarırız' dedi. Gerçekten de hiçbir şey ters gitmedi. Kalp nakli için kayıt olduktan bir hafta sonra beklediğim kalp çıktı'' dedi.

    Gerçekleştirilen operasyonla, beyin ölümü gerçekleşen 24 yaşındaki Feride Can adlı genç kızın kalbinin kendisine nakledildiğini anlatan Hamide Akman, naklin ardından sağlığına kavuştuğunu, bugün ise bütün işlerini kendi kendine yaptığını ifade etti.

    Hastaneye gelerek kendisi gibi kalp bekleyen veya nakil olan hastaları sık sık ziyaret ettiğini kaydeden Akman, şöyle konuştu:

    ''Hastanede her nakil olduğunda, hocam arar, 'Bugün nakil var' diye. Ben de hususi gelip hastaları görürüm. Başka amaçla geldiğimde de nakil olanları ziyaret ederim. Hastalar beni görünce rahatlıyorlar. Çünkü benim önümde hiçkimse yoktu. Bu hastalar beni örnek aldılar. Ben onlar için bir şansım. Hastalara hocanın dediğini mutlaka uymalarını öneriyorum. Ama dört dörtlük. Dört üçbuçukluk da değil, dört dört buçukluk da değil. Hocanın söylediklerini harfiyen yapmaları gerekiyor.''

    Hamide Akman, kalp nakline karar vermesinde 4 yaşındaki kızının da etkili olduğunu anlattı. ''Şu ana kadar 13 yıl yaşadım. Daha ne kadar yaşayacağımı Allah bilir'' diyen Hamide Akman, ''Eğer kalp nakli olmayıp ölmüş olsaydım, kızım 4 yaşında annesini kaybetmiş olacaktı. Şu anda ölsem de arkama bakmadan giderim, çünkü artık o herşeyi göğüsleyebilecek yaşa geldi'' dedi.

    -İLK KALP NAKİLLİ HASTADAN, SON NAKİLLİ HASTAYA ZİYARET'-

    Hamide Akman, Akdeniz Üniversitesi Hastanesindeki son kalp nakliyle yaşama dönen 42 yaşındaki Mehtap Kaya'yı da ziyaret etti. Akman, Kaya'yı doktorların tavsiyeleri dışına kesinlikle çıkmaması konusunda uyardı.

    Evli ve 3 çocuk annesi Mehtap Kaya da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıl önce kendisine astım teşhisi konulduğunu, ardından da kalp yetmezliği tespit edildiğini anlattı. Nakilden önce kalbinin yüzde 26 kapasiteyle çalıştığının belirlendiğini belirten Kaya, 6 ay önce nakil listesine kaydolduğunu, 14 Aralıkta da 23 yaşında beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin kalbinin kendisine nakledildiğini kaydetti.

    Naklin ardından zor bir süreç yaşadığını, ancak bu süreci ailesi, doktorları ve kendisi gibi nakil olmuş diğer hastaların destekleriyle aştığını dile getiren Mehtap Kaya, ''Bana güç verdiler. Onların sayesinde bugünlere geldim. Nakilden önce kendimi bu kadar iyi hissedeceğimi düşünemiyordum bile ama şimdi sağlığıma kavuştum. Çok mutluyum'' diye konuştu.

    -''ORGAN BAĞIŞI YETERSİZ''-

    Nakil operasyonunu gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Bayezid de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, klinikte şu ana kadar 42 kalp nakli gerçekleştirildiğini bildirdi.

    İlk naklin 13 yıl önce Hamide Akman'a yapıldığını hatırlatan Bayezid, sayının bu yıldan itibaren giderek arttığını, 2010 yılında ise 12 kişiye kalp nakli gerçekleştirdiklerini açıkladı.

    Bayezid, kalp naklinde yeterli donör bulunamadığını, bu yüzden çok sayıda insanın kalp beklerken hayatını kaybettiğini belirterek, ''Bağış olursa daha yüksek sayılarda nakil yapılabilir ve daha fazla insan kurtulabilir. En büyük sıkıntımız yeterli organ bağışı olmaması'' diye konuştu.





    13 yıldır başkasının kalbi ile yaşıyor Yorumları