Ağrı Tabipler Odası, aile hekimliği sistemini eleştirdi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-13-2011 (12:31)   Son Mesaj: 01-13-2011 (12:31)    Cevap: 0    Gösterim: 588  

    01-13-2011

    Ağrı Tabipler Odası, aile hekimliği sistemini eleştirdi

    Ağrı Tabipler Odası, aile hekimliği sistemini eleştirdi
    Ağrı Tabipler Odası üyeleri, Aile Hekimliği sistemini eleştirerek, sağlık ocaklarının kapatılmasına tepki gösterdi. Sistemde yaşanan eksiklik ve aksaklıklar eleştirildi.Ağrı Tabipler Odası üyeleri adına bir basın açıklaması yapan Ağrı Tabipler Odası Genel Sekreteri Uzman Dr. Heval Bozdağ, 50 yıl önce sağlık ocaklarının kurulduğunu hatırlatarak, aile hekimliği sisteminde yaşanan eksiklik ve aksaklıkları eleştirdi.

    Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık ocaklarına veda edildiğini ifade eden Dr. Heval Bozdağ, Aile Hekimliği sisteminin ise sorunlar yumağı ile başladığını ileri sürdü. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 81 ilde toplam 986 Toplum Sağlık Merkezi, 6 bin 330 Aile Sağlık Merkezi'nde 20 bin 183 aile hekimi pozisyonu bulunduğunun altını çizen Dr. Bozdağ, "Bazı bölgelerde yeterli hekim bulunmadığı için aile sağlığı merkezleri doldurulamamıştır.

    İllerde yapılan değerlendirmelerde edinilen bilgiler, kamu binalarının ya düşük gruplara girdiği ya da çoğunlukla herhangi bir gruba sokulamadığı yönündedir. Yaşanacak sorunları Bakanlık da öngörerek 30 Aralık 2010 tarihli yeni yönetmelikte bazı düzenlemeler getirmiştir. Ancak kaygılar giderilememiş görünmektedir. Üstelik Sağlık Bakanlığı bu yönetmelik ile donanım ve fiziksel özelliklerine gruplama işini yetki vereceği özel sektör kuruluşlarına yaptırmayı öngörmektedir.'' dedi.

    Bozdağ, eskiden bütüncül olarak sağlık ocağında verilen hizmetlerin ikiye bölünerek iki ayrı merkezde yürütüldüğünü belirterek, aile hekimliği sistemi ile koruyucu hekimlik hizmetindeki varolan sorunların yoğunlaşacağını dile getirdi.

    'Aile sağlığı elemanlığı' kavramı ile hemşirelik, ebelik, sağlık memurluğu gibi sağlık meslek gruplarının mesleksel özelliklerinin yok sayıldığını iddia eden Dr. Bozdağ sözlerini şöyle sürdürdü: ''Aile hekimliği sistemlerinin en önemli unsuru olan sevk sisteminin üç buçuk yıldır uygulanmıyor oluşu akıl alır bir durum değildir. Personel sıkıntısı sadece birinci basamakta değil, aile hekimliğine geçişler nedeniyle hastanelerde ve özellikle acil servislerde de yaşanmaktadır.

    Türkiye'nin ihtiyacı olan sağlık sistemi piyasalaşma yönelimli değil, eşitlikçi ve kamucu sosyalleştirme ilkelerini esas alan çağdaş sağlık sistemidir. Bu eşitlikçi ve kamucu sistemin oluşturulması elbette ki eşitlikçi ve kamucu bir toplumsal yapı için çabalamayı gerektirir.'' şeklinde konuştu.

    Basın toplantısına Ağrı Tabipler Odası Başkanı Dr. Abdulvahap Özay, Türk Tabipler Odası Merkez Konseyi Üyesi Uzman Dr. Halis Yerlikaya ile bir grup sağlık çalışanı katıldı.





    Ağrı Tabipler Odası, aile hekimliği sistemini eleştirdi Yorumları