Gribe karşı yapılması gerekenler   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-11-2011 (10:29)   Son Mesaj: 01-11-2011 (10:29)    Cevap: 0    Gösterim: 664  

    01-11-2011

    Gribe karşı yapılması gerekenler

    Gribe karşı yapılması gerekenler
    Uzmanlar, soğuk havaların giderek şiddetini artırdığı son günlerde başta risk grubundaki çocuk ve yaşlılar olmak üzere tüm vatandaşları grip hastalığına karşı uyarıyor.İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Cem Güre, özellikle soğuk havalarda vatandaşların gribe karşı çeşitli tedbirler almaları gerektiğini vurguladı. Dr. Güre, sonbahar ve kış aylarında salgın halinde görülen gribin, başta risk grubundakiler olmak üzere, tüm bireylerde hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilen bir viral enfeksiyon olduğunu söyledi.

    Grip salgınından korunmanın ve kışın sağlıklı kalmanın yolları konusunda önerilerde bulunan Dr. Cem Güre, "Özellikle kronik hastaların, yaşlıların, çocukların ve huzurevi, kreş, okul gibi kalabalık ortamlarda uzun süre kalmaması gerekiyor. Bu kişilerin risk grubunda olduklarını için grip aşısı olması gerekiyor.

    Özellikle risk grubunda olan kişiler bol bol C vitamini almalıdır. Gribin basit bir hastalık olarak görülmemesi ve kesinlikle küçümsenmemesi gerekiyor. Akut bir virüs hastalığı olan grip, ani başlayan, soğuk algınlığından daha ağır belirtilerle seyreden bir hastalıktır. Yüksek ateş, üşüme-titreme, bitkinlik, baş ağrısı, şiddetli öksürük, boğazda yanma, eklem ve kas ağrıları ile karakterize bir hastalıktır.

    Bu semptomlara nezle benzeri burun akması, göz sulanması ve boğaz ağrısı gibi belirtiler de bazen eşlik edebilir. Bahsettiğim tüm bu belirtiler çok çabuk ağırlaşma özelliği gösterir. Belirtiler gerilemez ise mutlaka bir hekime başvurulması gerekiyor. Grip hastalığı, kulak iltihabı, bronşit, zatürre gibi solunum yolu hastalıklarına neden olmadığı takdirde genellikle bir hafta içinde düzelme eğilimi gösteriyor. Bu süre bazen 2 haftaya kadar çıkabiliyor" diye konuştu.

    Soğuk algınlığı ve nezlenin griple büyük benzerlikler taşıdığını kaydeden Dr. Güre, "Soğuk algınlığı da nezle de grip kadar yoğun halsizliğe, öksürüğe ya da ateşe neden olmaz, yatarak istirahat gerektirmez. Çoğunlukla ayakta atlatılan hastalıklardır. Yapılacak en iyi şey, grip virüsünü kaptığınızı anladığınız andan itibaren evde istirahattır.

    Hastalanan kişiler gribi 7 gün boyunca bulaştırmaya devam ediyor. Hastalığa yakalanmış kişilerin öksürmesi ve hapşırması ile grip virüsleri damlacıklar içinde
    etrafa yayılır ve solunum yoluyla bulaşır.

    Bu damlacıklar 2 saat boyunca havada asılı kalabilir. Bu yüzden, aynı ortamda çalışan iş arkadaşları ya da öğrenciler daha çok risk altındadır" açıklamasını yaptı.

    İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Cem Güre, ayrıca grip hastalığından korunmak için mutlaka vücudun direncini kuvvetlendirmek gerektiğini, direnci sağlamak için mevsim şartlarına uygun giyinilmesi, iyi ve dengeli beslenme, sıvı tüketimine dikkat etme ve düzenli uykunun basit ama önemli uygulamalar olduğunu sözlerine ekledi.





    Gribe karşı yapılması gerekenler Yorumları