Dünyada diyabet için yılda 105 milyar Euro harcanıyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-09-2011 (15:27)   Son Mesaj: 01-09-2011 (15:27)    Cevap: 0    Gösterim: 598  

    01-09-2011

    Dünyada diyabet için yılda 105 milyar Euro harcanıyor

    Dünyada diyabet için yılda 105 milyar Euro harcanıyor
    DÜNYA Sağlık Örgütü (WHO) Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Temsilcisi Prof. Dr. Isuf Kalo, kalp hastalıkları, hipertansiyon ve kanserin, dünyada bulaşıcı olmayan, fakat görülme ve öldürme sıklığı bakımından ilk 3 sırada bulunan hastalıklar olduğunu söylüyor.Ceyda Erenoğlu'nun haberi

    Kalo"ya göre bu hastalıklarla mücadele için çok büyük sağlık harcamaları yapılıyor ve bu harcamalar her ülkede giderek artıyor. Nüfus yaşlandıkça daha çok ilaç tüketilmesi ve sağlık hizmetlerinden daha çok yararlanılması, bunun en önemli nedenleri arasında kabul ediliyor. Yeni teknoloji ve araçlarla yeni ilaçlar sağlıkta birçok soruna çözüm getirse de ortaya büyük harcamalar çıkıyor.

    KİŞİSEL BİLİNÇ ÖNEMLİ
    Prof. Dr. Kalo, sürekli vergi yükselterek bu yükün vatandaşa bindirilmesini doğru bulmuyor ve Dünya Sağlık Örgütü olarak amaçlarının, soruna, ellerindeki kaynakların en alt seviyede kullanılmasıyla çözüm bulunması olduğunu söylüyor. Dünyada diyabet için yılda 105 milyar Euro harcanıyor. ABD"de toplam sağlık harcamalarının 2.4 trilyon dolar olması ve bunun 2 yıl içinde 4 trilyon dolara çıkma beklentisi ise ürkütücü bulunuyor. "Günümüzde hastalar daha özel ihtiyaçlar dile getirerek daha fazla sağlık hizmeti almak istiyor" diyen Kalo, bu durumun bilimsel ilerlemenin daha masraflı hale gelmesine yol açtığını kaydediyor.

    YÖNETİMLER TEDİRGİN
    Tıp dünyası yeni çözümlerle hastalıkların üstesinden gelmeye çalışırken, bunun devlet bütçesinden karşılanması, beraberinde sınırlanması isteğini doğuruyor. Tıptaki yeniliklerin sağlık sisteminin karşılayabileceğinden çok daha hızlı artması ise yönetimleri tedirgin ediyor.

    Birden fazla hastalığa davetiye
    "Diyabet hastalarının yüzde 90"ı Tip 2 diyabete sahip ve bunların yüzde 90"ı obez ve 40 yaş üstü kişiler" diyen Kalo, asıl sorunun bu kişilerin tek hastalıklarının diyabet olmamasından kaynaklandığını söylüyor. Diyabet hastalarının büyük bölümünün "hipertansiyon" ve "obezite" gibi farklı sağlık sorunları da bulunuyor. Bunların koroner kardiyovasküler hastalık risk faktörleri olduğunu belirten ve bunun "metabolik sendrom" göstergesi olduğuna dikkat çeken Kalo, tedavi edilecek hastalık sayısının artış göstermesiyle diyabete odaklanmanın yetmediğini, diyabetle ilişkili bütün hastalıkların tedavisine ihtiyaç duyulduğunu dile getiriyor.

    Habertürk





    Dünyada diyabet için yılda 105 milyar Euro harcanıyor Yorumları