'İlaç reklamı halk sağlığı için tehdit'   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-08-2011 (11:30)   Son Mesaj: 01-08-2011 (11:30)    Cevap: 0    Gösterim: 636  

    01-08-2011

    'İlaç reklamı halk sağlığı için tehdit'

    'İlaç reklamı halk sağlığı için tehdit'
    Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, reçetesiz ilaçların radyo ve televizyonlarda tanıtımının serbest bırakılmasına ilişkin olarak, ''Halk sağlığımız için ciddi bir tehdittir” dedi.Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, reçetesiz ilaçların radyo ve televizyonlarda tanıtımının serbest bırakılmasına ilişkin olarak, "İlaçların süslü reklamlarla tanıtılması ve her yaş grubundan vatandaşlarımıza özendirici hale getirilmesi, halk sağlığımız için ciddi bir tehdittir" dedi.

    Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın 11. Maddesinin 6 Ocak gecesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildiğini hatırlatarak, bu düzenlemeyle reçetesiz ilaçların radyo ve televizyonlarda tanıtımının serbest bırakıldığını belirtti.

    Söz konusu maddenin yasalaşmasının son derece vahim bir durum olduğuna dikkat çeken Saydan, "Zira ilaçların reklamlarla tanıtılması, ve vatandaşların özendirilmesi halk sağlığı için ciddi bir tehdittir" dedi.

    Sendikalarının kuruluşundan bu yana halk sağlığı için ciddi bir tehdit olarak algıladığı ilaçta reklam yapılmasının hep karşısında olduğunu vurgulayan Saydan, "Bu yüzden TBMM Genel Kurulu"nda onaylanan söz konusu maddenin yasalaşması bize göre son derece vahim bir durumdur. Çünkü, ister reçeteli ister reçetesiz satılsın, adı üstünde ilaç ilaçtır ve en basit ilaç bile yanlış yönlendirme ve kullanım ile zehire dönüşebilmektedir. İlaçların süslü reklamlarla tanıtılması ve her yaş grubundan vatandaşlarımıza özendirici hale getirilmesi, halk sağlığımız için ciddi bir tehdittir" dedi.

    -SAĞLIK REKLAM ŞİRKETLERİNİN KAZANCINA İPOTEK EDİLECEK-

    Özellikle TV reklamlarının izleyici kitlesinin daha çok çocuklar olduğu düşünüldüğünde beklenen tehlikenin ciddiyetini artacağına işaret eden Saydan, şunları kaydetti:

    "Öte yandan, bir türlü engellenemeyen internet yoluyla yapılan özendirici ilaç reklamları ve ilaç satışıyla bile birçok canın heba olduğu unutulmamalıdır. İlaç sektörü çok büyük bir sektördür. Bu yüzden reklam deyince iştahı kabaran bazı karteller, bununla da yetinmeyip, ilacın marketlerde satılması için de baskı unsuru oluşturacaklardır. Bu da halk sağlığına yönelik gelecekteki en büyük tehdittir. Zira bugün reklamı yapılacak kadar masum görünen bu ürünlerin, marketlerde satılmasının da gündeme gelmesi ile bilinçsiz ilaç tüketimi hızla artacak, gelecek nesillerin sağlığı reklam şirketlerinin kazancına ipotek edilmiş olacaktır. TEİS olarak, gelecekte halk sağlığında yaşanabilecek olumsuzlukları düşünmeden; reçetesiz ilaç reklamlarına izin veren düzenlemeyi onaylayan milletvekillerimizi kınıyoruz. Halkımızın sağlığını tehlikeye atabilecek her türlü uygulamaya karşı duracağımızı, bu konuda yasal yollara başvurmak için çalışmalara başladığımızı kamuoyuna duyuruyoruz."





    'İlaç reklamı halk sağlığı için tehdit' Yorumları