Ölümle yaşam arasında 32 dakika   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-07-2011 (14:30)   Son Mesaj: 01-07-2011 (14:30)    Cevap: 0    Gösterim: 468  

    01-07-2011

    Ölümle yaşam arasında 32 dakika

    Ölümle yaşam arasında 32 dakika
    Şevik, yapay damar yapıldıktan sonra vücut ısısı yükseltilerek kalp ve akciğer fonksiyonları yeniden çalıştırıldı.Antalya'da kalbine giden ana atar damarın yırtılması teşhisiyle hastaneye kaldırılan 71 yaşındaki Mustafa Şevik, vücudu soğutulup, kalp ve akciğer fonksiyonları 32 dakika süreyle durdurulduktan sonra ameliyata alındı.

    Antalya'nın Manavgat ilçesi, Taşkesiği Köyü'nde yaşayan 71 yaşındaki Mustafa Şevik, nefes darlığı yaşaması nedeniyle Manavgat'taki özel bir hastaneye kaldırıldı. Burada yapılan tetkiklerde kalbe giden ana atar damarın yırtılması teşhisi konulan Şevik, ardından Antalya Memorial Hastanesi'ne sevk edildi.

    Acil ameliyata girmezse doktorların 1 saat içerisinde hayatını kaybeceğini söylediği Şevik, yılbaşı gecesi ameliyata alındı. Yaklaşık 5 saat süren ameliyat sonucunda Şevik, sağlığına kavuştu. Ameliyatı Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Tamer Bakalım başkanlığındaki, Op. Dr. Nihat Aydın, Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Hasdemir, Anestezi ve Reanimasyon Bölümü'nden Dr. Pelin Deliağa birlikte gerçekleştirdi.

    Op. Dr. Tamer Bakalım AA muhabirine yaptığı açıklamada, ana atar damarı yırtılan hastaların yüzde 98'inin hastaneye gelemeden hayatını kaybettiğini söyledi. Mustafa Şevik'in yüzde 2'lik orana girdiğini ifade eden Bakalım, ''Hasta 1 saat içerisinde ameliyata alınmasaydı hayatını kaybedecekti. Ameliyatta da ölüm riski çok yüksekti. Hasta acil ameliyata alınarak kalpten çıkan büyük atar damarı ve beyine giden damarların çıktığı ana atar damarın bir kısmını yapay damarla değiştirdik. Ameliyat başarılı geçti. Hastamız şu anda sağlıklı'' dedi.

    YAŞAM FONKSİYONLARI 32 DAKİKA DURDURULDU

    Vücuttaki kan dolaşımını engellemek amacıyla ameliyat esnasında hastanın kalp ve akciğer fonksiyonlarını durdurduklarını belirten Bakalım, ''Hastanın vücut ısısını 18 dereceye kadar düşürerek yaşamsal fonksiyonlarını durdurduk. Yapay damarın yapılmasının ardından vücut ısısının yükseltilmesi ile birlikte hastada kan dolaşımı tekrar başladı ve yaşam fonksiyonları yeniden çalışmaya başladı.'' dedi.

    Bakalım, bir çok kişinin bu hastalık nedeniyle hastaneye gelemeden hayatını kaybettiğine değinerek, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:

    ''Hastalık ana aort damarında yırtılma ile kanın damarın zayıf yerinden damar tabakası arasına girerek kendine ikinci yol açması sonucu ortaya çıkar. Göğüs duvarında genellikle yırtıcı bir ağrı ile başlar. Sırta doğru ağrı yayılır. Hastalığın en önemli belirtisi budur.''

    Emekli olduktan sonra çeşitli sağlık problemleri yaşamaya başladığını belirten Mustafa Şevik ise, ''Hastaneye nasıl geldiğimi hatırlamıyorum. Gözümü açtığımda doktorlar sağlığıma kavuştuğumu söylediler. Hayatta olmam büyük bir şans. Torunlarımı bir kez daha göreceğim için mutlu oldum. Doktorlarıma teşekkür ediyorum'' dedi.





    Ölümle yaşam arasında 32 dakika Yorumları