Çocuklar niye karanlıkta uyutulmalı?   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-04-2011 (13:30)   Son Mesaj: 01-04-2011 (13:30)    Cevap: 0    Gösterim: 549  

    01-04-2011

    Çocuklar niye karanlıkta uyutulmalı?

    Çocuklar niye karanlıkta uyutulmalı?
    Doç. Dr. Ergun Çetinkaya,"Çocuklarımızı büyüten büyüme hormonu gece uyurken daha fazla salgılanır. Ancak gece lambası bu hormonu olumsuz etkiler. Bu nedenle çocuklarımızı karanlıkta uyutmalıyız" diyor.Hücreleri yenileyici, bağışıklık sistemini düzenleyici, vücudun biyolojik ritmini ayarlayıcı, anti-oksidan ve yaşlanmayı geciktirici özellikleriyle her derde deva bir hormon olan Melatonin, gece salgılandığı için "karanlıklar hormonu" olarak biliniyor. Özellikle büyümeyi artırıcı ve ergenliği başlatıcı özelliklere sahip olan melatoninle ilgili olarak bir açıklama yapan Doç. Dr. Ergun Çetinkaya, "Işığı sevmeyen, ışıkla karşılaştığında engellenen melatonin için yatak odalarımızdan, özellikle çocuklarımızın uyuduğu odalardan gece lambalarını kaldırmamız gerekiyor" dedi.

    UYUSUN DA BÜYÜSÜN NİNNİ

    Melatoninin sağlıklı bir yaşam için çok önemli olduğunu vurgulayan Çetinkaya, "Çocuklarımızı 'Uyusun da büyüsün' ninnileriyle uyuturuz. Gerçekten de eskiler doğru söylüyorlar. Çocuklar uyudukça büyürler. Bu konuda büyümeyi artırıcı bazı önlemler vardır. Bunlardan biri de yaşamımızda büyük öneme sahip olan melatonin hormonu. Bu hormonun üretimi ve salınımı karanlık ile başlar, aydınlık ile sona erer. Gece saat 23.00 ile 05.00 arasında salgılanan melatonin 02.00-04.00 arasında yüksek değerlerine ulaşır" dedi.

    VİŞNE MELATONİN YÜKLÜ

    Melatonin için vişne, lahana, badem, fındık, yer fıstığı, kızılcık, papatya çayı, anason-rezene çayı, soya fasulyesi, ton balığı yememiz gerektiğini belirten Çetinkaya, bu gıdaların akşam saatlerinde alınmasının daha faydalı olduğuna işaret etti. Çetinkaya, "Melatonin ilaç olarak alınabilir mi?" sorusuna ise "Bilinçsiz kullanımı tavsiye edilmez. Nedeni sadece geceleri yükselen bir hormon olması nedeniyle yüksek olmaması gereken gündüz saatlerinde kan düzeyini yükseltecek şekilde ilaç alımının yarar yerine zarar vermesidir."

    Televizyon karşısında uyumayın karanlığı tercih edin

    Ankara Endomer Başkanı Doç. Dr. Ergun Çetinkaya, daha fazla melatonin için neler yapılması gerektiğini şöyle açıkladı:

    "Karanlıkta uyumalıyız. Uyurken mutlaka kullanmak gerekiyorsa solgun ve kırmızı ışık tercih etmeliyiz. Televizyon karşısında uyuklamamalıyız. Düzenli ve yeterli uyumalıyız"

    Hücrelerimizi yenileyici, bağışıklık sistemini düzenleyici, vücudumuzun biyolojik ritmini ayarlayıcı, anti-oksidan, yaşlanmayı geciktirici özellikleri olan melatonin hormonu üzerine yapılan bir araştırmayla ilgili olarak Doç. Dr. Ergun Çetinkaya, "Özellikle görme engelli kişilerde kanser olma riskinin diğer kişilere oranla çok daha az olmasının sebebini görme engellilerde melatonin hormonunun fazla olmasıdır" dedi.

    Uçmadan jetlag olmak mümkün...

    Çetinkaya, melatonin hormonunun yeterince salgılanmadığı durumlarda şunların olacağını belirtti: "Vücut direncimiz düşer, çünkü hücrelerimiz yeterince yenilenemez. Vücudumuzun biyolojik saati korunup, ritmi ayarlanamaz ve jetlag diye tanımlanan, genellikle uzun süreli uçak yolculuklarından sonra görülen klinik bulgular ortaya çıkar. Bunlar; uykusuzluk, yorgunluk hissi, iştahsızlık, hazımsızlık, zihinsel ve fiziksel performans kaybı, reaksiyon zamanında uzama, hafızada azalma gibi bulgulardır."

    YENİ ŞAFAK





    Çocuklar niye karanlıkta uyutulmalı? Yorumları