Milyonlarca ilacın bedelini hastalar ödeyecek!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-31-2010 (15:27)   Son Mesaj: 12-31-2010 (15:27)    Cevap: 0    Gösterim: 552  

    12-31-2010

    Milyonlarca ilacın bedelini hastalar ödeyecek!

    Milyonlarca ilacın bedelini hastalar ödeyecek!
    Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geçici barkodlu ilaçların geri ödemesinin yapılmayacağını duyurmasının ardından Türk Eczacıları Birliği konuyla ilgili çarpıcı açıklama yaptı.Türk Eczacıları Birliği(TEB) Sosyal Güvenlik Kurumu"nun (SGK) dün yayımladığı bir genelge ile 1 Ocak"tan itibaren geçici barkodlu ilaçların geri ödemesini yapmayacağını duyurmasını "akıl ve izanla açıklanamayacak bir tutum" olarak değerlendirirken sistemin bu haliyle kalması durumunda antibiyotikten kalp ilaçlarına, ağrı kesicilerden tansiyon ilaçlarına kadar birçok ilacın bedelini hastaların ödemek zorunda kalacağını bildirdi.

    Türk Eczacıları Birliği(TEB), Sosyal Güvenlik Kurumu"nun (SGK) dün yayımladığı bir genelge ile 1 Ocak"tan itibaren geçici barkodlu ilaçların geri ödemesini yapmayacağını duyurmasını "akıl ve izanla açıklanamayacak bir tutum" olarak değerlendirirken sistemin bu haliyle kalması durumunda antibiyotikten kalp ilaçlarına, ağrı kesicilerden tansiyon ilaçlarına kadar birçok ilacın bedelini hastaların ödemek zorunda kalacağını bildirdi.

    TEB"den yapılan yazılı açıklamada ilaçların güvenli bir biçimde sunulması iddiasıyla ortaya çıkmış ve dünyada eşi benzeri olmayan bir uygulama olan İlaç Takip Sistemi"nin uzun süredir hayata geçirilmeye çalışıldığı, slaçların İTS ilkelerine göre yeniden ambalajlanmasını gerekli kılan sistemin, gerekli altyapı çalışmalarının tamamlanmamış olması nedeniyle defalarca ertelendiği anımsatıldı. Sistemin yaygın uygulamaya geçmesiyle milyonlarca kutu ilacın, yeni sisteme adapte edilmek için "G2D" etiketleri ile geçici karekodlu hale getirildiği, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü"nün, Ağustos aynının başında yayımladığı bir genelge ile G2D"li ürünlerin 2020 yılının sonuna kadar eczanelerden sunumunun uygun olduğunu duyurduğu kaydedilen açıklamada SGK"nın dün yayımladığı bir genelge ile 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren söz konusu ilaçların geri ödemesini yapmayacağını duyurduğu bildirildi.

    Genelgenin yayımlanma tarihi ile uygulanma süresi arasında neredeyse fark olmamasının "anlaşılmaz bir tutum" olduğu vurgulanan açıklamada "Sağlık Bakanlığı mevzuatına uygun milyonlarca kutu ilacın bir anda geri ödeme kapsamından çıkarılmasını akıl ve izanla açıklamak mümkün görünmemektedir. Sistem mevcut hali ile kalırsa, antibiyotikten, kalp ilaçlarına, ağrı kesicilerden, tansiyon ilaçlarına kadar birçok ilaçta bulunabilecek geçici barkodlar nedeniyle, Sosyal Güvenlik Kurumu geri ödeme yapmayacaktır. Ve hastalarımız, bu ilaçları kendileri bedelini ödeyerek almak zorunda kalacaktır" denildi.

    SGK"nın bu uygulaması ve hayata geçiriliş şeklinin Türkiye"deki hiçbir kurum ve kuruluşun benimsemeyeceği, içinde bulunulan çağın kamu yönetimi anlayışına taban tabana ters, açıklanması mümkün görünmeyen bir uygulama olduğu görüşüne yer verilen açıklamada uygulamaya ilişkin hukuki süreç başlatılacağı açıklandı.





    Milyonlarca ilacın bedelini hastalar ödeyecek! Yorumları