Obez anne adayı mutlaka diyet uygulamalı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-30-2010 (10:31)   Son Mesaj: 12-30-2010 (10:31)    Cevap: 0    Gösterim: 452  

    12-30-2010

    Obez anne adayı mutlaka diyet uygulamalı

    Obez anne adayı mutlaka diyet uygulamalı
    Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ümit Göktolga, Obez anne adaylarının hamile kalmadan önce zayıflama diyeti uygulamaları gerektiğini söyledi.Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ümit Göktolga, "Obez anne adayı hamile kalmadan önce zayıflama diyeti uygulamalı, hamile iken zayıflama diyeti uygularsa hem kendisini hem karnındaki bebeğini çok ciddi risk altında bırakır" dedi.

    Ankara Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi"nde "Obezite"nin gebelik ve bebek üzerindeki etkileri" konulu anne adaylarına yönelik bir panel düzenlendi. Anne adaylarının katılımının yüksek olduğu panele, Op. Dr. Tuğba Altun Ensari, Uzman Fizyoterapist Filiz Taşpınar ve Diyetisyen Aynur Güler" in konuşmacı olarak katıldı.

    -"OBEZ ANNE ADAYLARININ İŞİ ZOR"-

    Gebelikte en önemli riskin obezite olduğunu, obez annenin işinin zor olduğunu vurgulayan Op. Dr. Tuğba Altun Ensari, "Son on yılda annelerde obezite 10 kat atmıştır. Obezite gebelik takibinde devletin yaptığı harcamayı 16 kat artırır. 2000"li yıllarında doğan her üç çocuktan bir tanesi ileride şeker hastası olacak çünkü anneleri obezdi. Obez bir kadın için anne olmak pek de kolay değil.

    Yumurtlama bozukluğu, kısırlık, gebe kalmada güçlük en çok karşılaşılan sorunlar arasında. Düşük yapma riski sağlıklı bir anne adayına göre üç kat daha fazladır.Doğum sonrası annelerde idrar yolu enfeksiyonu normal annelere göre yüzde elli daha fazla görülür. Gece solunum durması gebe annede çocuğun oksijen almasını da etkileyeceği için bebekte sağlık sorunları yaratabilir. Ölü doğum riski iki kat artar. Doğum zorlaşır. Kanama ve bebeğin takılma olasılığı artar" şeklinde konuştu.

    -"HARCADIĞINIZDAN ÇOK KALORİ ALMAYIN"-

    Anne adaylarına egzersiz ile obeziteyi yenmenin mümkün olduğunu söyleyen Uzman Fizyoterapist Filiz Taşpınar, "Harcadığınızdan çok kalori almayın" uyarısında bulundu. Taşpınar sözlerini şöyle sürdürdü:
    "Eğer harcadığımızdan daha fazla kalori alıyorsak obezite kaçınılmazdır.

    Bu nedenle fiziksel aktivitenin kısıtlı olması önemli bir nedendir. Özellikle şehirde yaşayan grubun masa başı çalışması, bu nedenle günün büyük bir bölümünün hareketsiz geçmesi, spor yapma alışkanlığının olmaması, düzenli ve doğru beslenme yerine hızlı ve hazır yiyecekler tüketilmesi göz önüne alındığında şehirde yaşayan toplum obezite açısından daha çok risk altındadır.

    Egzersiz bilgisiz ve yetkisiz kişilerce yaptırılmamalıdır. Kişi doktor kontrollerinden geçtikten sonra egzersize başlamalıdır. Oluşturulan aktivite programlarında, kişinin fiziksel aktiviteyi yapma sıklığı, süresi ve yoğunluğu dikkate alınarak ilerleme basamakları belirlenir. Böylece fiziksel aktivitenin sağlık üzerindeki olumlu etkileri arttırılmış ve kalıcı hale getirilmiş olur. Aktif yaşam tarzı ve egzersizler yaşam boyu devam etmelidir."

    -"GEBELİKTE EN FAZLA 9-13 KİLO ALINMALI"-

    Diyetisyen Aynur Güler ise obez gebelikte beslenmenin önemine dikkat çekerek şöyle konuştu:
    "Her ne kadar kilolu olarak hamile kalsak da kilo verme işlemini doğum sonrasına bırakılır. Hamilelikte zayıflama diyeti uygulanmaz.

    Tabi ki düzensiz beslenme yüzünden kiloluysak uygun bir beslenme programı oluşturulur. Diyet uzmanı kontrolünde zayıflama amaçlı değil hamilelik süresince normal ölçülerde yani 9-13 kilo almayı hedefleyecek sağlıklı bir beslenme programı olmalıdır. Gebelikte alınması gereken kilo 9-13 kilo arasında olmalıdır. Gebelikte yağ olarak kazanılan kiloların doğum sonrası gitmesi için düzenli olarak bebeğimizi emzirmemiz gerekmektedir.

    ilk altı ay bebeğimize sadece anne sütü vermeliyiz. İki yaşına kadar ek gıdalarla birlikte emzirmeye devam etmeliyiz. Düzenli emzirdiğimiz takdirde gebelikde aldığımız kiloları verebiliriz. Gebelikte, kalsiyum"dan zengin olan süt, yoğurt ve peyniri her gün tüketmeliyiz. Her gün bir yumurta yemeliyiz. Her sebze ve meyveyi mevsimine uygun yemeliyiz. Protein kaynağı olarak et tavuk balık ve kuru baklagilleri önerilen miktarlarda tüketmeliyiz."





    Obez anne adayı mutlaka diyet uygulamalı Yorumları