Vücuttaki mermi çekirdeği yaşam kalitesini düşürüyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-27-2010 (12:30)   Son Mesaj: 12-27-2010 (12:30)    Cevap: 0    Gösterim: 660  

    12-27-2010

    Vücuttaki mermi çekirdeği yaşam kalitesini düşürüyor

    Vücuttaki mermi çekirdeği yaşam kalitesini düşürüyor
    İnönü Üniversitesi tarafından fareler üzerinde yapılan araştırmada, ateşli silah yaralanmalarından sonra vücutta bırakılan mermi çekirdeklerinin yaşam kalitesini ciddi oranda düşürdüğü ortaya çıktı.İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Osman Celbiş ve Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yunus Karakoç'un imzasını taşıyan araştırmanın sonuçlarına göre, vücutta bırakılan mermi çekirdekleri, böbrek, karaciğer gibi organların iflasına yol açıyor, beynin fonksiyonlarını yitirmesine neden olabiliyor.

    Doç. Dr. Osman Celbiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, laboratuvar ortamında yapılan araştırmanın sonucunda hazırladıkları bilimsel makalenin Avrupa'da yayımlandığını söyledi.

    Daha önce bu yönde bir çalışmanın olmadığına dikkati çeken Celbiş, özellikle av tüfeklerinde kullanılan ''saçma''ların vücutta kaldığına işaret ederek, ''Saçmalar mümkünse tümüyle vücuttan temizlenmeli, eğer bu mümkün olmuyorsa belli aralıklarla kontrol yapılmalı'' dedi.

    -FARELERİN KAS VE KARINLARINA SAÇMA YERLEŞTİRİLDİ-

    Karşılaşılan vakalarda genellikle saçmaların tek tek çıkarılmasının güçlüğü nedeniyle zararı olmadığı kanısıyla vücutta bırakıldığının görüldüğünü dile getiren Osman Celbiş, laboratuvar ortamında fareler üzerinde yapılan araştırmayı şöyle anlattı:

    ''Farelerin karınları ve kaslarına saçma yerleştirdik. İki ay süren bir gözlem sonrasında kurşunların yol açabileceği etkileri inceledik. Ortaya çıkan sonuçta kurşun önce kana karışıyor ve böbrek, karaciğer gibi organların iflasına yol açıyor. Üremeyi de etkileyen kurşunun, beynin fonksiyonlarını da etkilediği görülüyor.

    Direkt olarak bir zehirlenmeye yol açmayan kurşun vücutta olduğu sürece, yaşam kalitesini ciddi biçimde azaltıyor. Araştırmayı yapmak için yola çıkmamızı sağlayan bize gelen vakalar oldu. Vücutta kalan kurşunlar genellikle ateşli silah yaralanmalarından sonra oluyor. Özellikle saçmaların tamamen temizlenmesi bazen mümkün olmadığından zararlı olmayacağı kanısıyla vücutta bırakılıyor.''





    Vücuttaki mermi çekirdeği yaşam kalitesini düşürüyor Yorumları