Soğuk havada yapılan spor kalp krizine davetiye   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-26-2010 (12:29)   Son Mesaj: 12-26-2010 (12:29)    Cevap: 0    Gösterim: 558  

    12-26-2010

    Soğuk havada yapılan spor kalp krizine davetiye

    Soğuk havada yapılan spor kalp krizine davetiye
    Soğuk havada açık alanda spor yarken bir kez değil bir kaç kez düşünmek gerekiyor. Özellikle sabah saatlerinde spor yapıldığı taktirde kalbe giden yük artıyor ve kalp krizi riskini 4-5 kat artırıyor.Türkiye Kızılay Derneği uzman hekimlerinden Opr. Dr. Dursun Bostancı"ya göre, soğuk havalarda kalp krizi riski 3, sporla birlikte 4-5 kat daha artıyor. Bilinenin aksine kalp krizi vakaları sıcak yaz günlerinden ziyade soğuk kış günlerinde daha çok görülüyor. Soğuk hava damarları büzüyor, daraltıyor. Bu daralma tansiyonu yükseltiyor, kalp krizi riskini artırıyor. Bir de üstüne yapılan ve vücudu zorlayan spor kalbi daha çok yoruyor, adeta kalp krizini tetikliyor.

    "SABAH SPOR YAPMAYIN"

    Kalp krizi riskinin sabah saatlerinde daha çok arttığının altını çizen Bostancı, kan akışkanlığındaki değişiminin buna sebep olduğunu kaydetti. Sabah saatlerinde bedenin müdafaa mekanizmasının yeterince aktif hale gelmediğini vurgulayan Bostancı, şu uyarılarda bulundu:

    "Sabah ve özellikle soğuk havada yapılan spor kalbi çok fazla zorluyor. Çünkü beden daha kendine gelmemiş durumda. Spor ve soğuk hava da birleşince adeta kalp krizini tetikliyor. Hele hele kalp ve damar konusunda sıkıntısı olanlar adeta büyük tehlikeye kapı açıyor. Vücudun kendini topladığı, savunma mekanizmasının en üst düzeye çıktığı akşam saatlerinde ev ya da spor salonu gibi kapalı mekanlarda hafif egzersizler yapılabilir. Soğuk havada dışarıda spor yapılmasını asla önermiyoruz."

    Kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarının artması, ağır ve yağlı yiyeceklerin fazla tüketilmesi, kapalı havanın oluşturduğu stresin de kalp-damar sistemini olumsuz etkilediğinin altını çizen Bostancı, uyarılarını şöyle sürdürdü:

    "Bilinen kalp damar hastalığı, damar tıkanıklığı, 50 yaşın üstünde olanlar, kronik rahatsızlıkları bulunanlar daha çok dikkat etmelidir. Yapılan bir hatanın bedeli ağır oluyor. Hem belli bir şikayeti olanlar hem de sağlığında problem bulunmayanlar da uyarılara kulak asmalı. Kalp-damar, tansiyon ilaçlarını kullananlar düzenli olarak ilaçlarını almalıdır."





    Soğuk havada yapılan spor kalp krizine davetiye Yorumları