Doğum kontrol haplarında doğru bilinen yanlışlar!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-25-2010 (14:29)   Son Mesaj: 12-25-2010 (14:29)    Cevap: 0    Gösterim: 541  

    12-25-2010

    Doğum kontrol haplarında doğru bilinen yanlışlar!

    Doğum kontrol haplarında doğru bilinen yanlışlar!
    Doğum kontrol haplarının atar ve toplardamarlarda tıkanıklık riskini artırdığını belirten uzmanlar, 35 yaş üstünde olup sigara içenleri uyarıyorDoğum kontrol hapı kulllanan ancak toplardamarlarında oluşan tıkanıklık nedeniyle ölümden dönen 37 yaşındaki Aslı Ayfer Tirtom ile 22 yaşındaki Pelin Atmaca"nın ardından, bu haplar mercek altına alındı.

    İstanbul Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, doğum kontrol haplarının en önemli yan etkisinin, atardamarlarda ve toplardamarlarda tıkanıklık riskini artırması olduğunu belirterek ""Toplumda 10 binde 5-10 arasında toplardamar tıkanıklığı riski vardır.

    Bu risk düşük dozlu doğum kontrol hapı kullananlarda, 2-3 kat artarak 10 binde 20"ye çıkar"" dedi. Yeni nesil doğum kontrol haplarında, östrojen dozu azaltılarak, yan etkisi daha az olan progesteronlar kullanılmaya başlandığını kaydeden Buyru, bu durumun da yan etkilerin azalmasını sağladığını söyledi.

    ÖSTROJEN DOZU ÖNEMLİ

    Haplardaki yan etkilerin östrojen dozu ile ilişkili olduğunu ifade eden Buyru sözlerine şöyle devam etti: "Atardamarlarda tıkanıklık daha çok 35 yaş üstünde görülür.

    Sigara da bu riski arttırıyor. 35 yaş üstünde olup sigara içenler doğum kontrol hapı kullanılmamalı. Bu yan etki doğum kontrol hapı kullanımının ilk yılında daha sık meydana gelir ve ilaç kesilince risk de ortadan kalkar. Kullanım süresi uzadıkça risk azalır.""

    DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

    Doğum kontrol hapları kısır bırakır.

    YANLIŞ: Doğum kontrol hapı kullanmış olmak gebe kalma şansını azaltmaz. Hap bırakıldıktan hemen sonra gebe kalınabilir.

    Doğum kontrol hapları kanser yapar.

    YANLIŞ: Doğum kontrol hapları kanser riskini arttırmaz. Aksine uzun süre hap kullananlarda rahim içi ve yumurtalık kanseri riski azalır.

    Doğum kontrol hapları tüylenme yapar.

    YANLIŞ: Günümüzde kullanılan doğum kontrol haplar tümü tüylenme yapmadığı gibi, tüylenme ve ciltteki sivilcelerin tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlardır.

    Doğum kontrol hapları genç kızlarda kullanılmaz.

    YANLIŞ: Gerek ağrılı adet görmenin tedavisi için, gerekse korunma amacıyla doğum kontrol hapları ergenlik döneminde de rahatlıkla kullanılabilir.





    Doğum kontrol haplarında doğru bilinen yanlışlar! Yorumları