Lazerdeki şehir efsanesi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-22-2010 (13:27)   Son Mesaj: 12-22-2010 (13:27)    Cevap: 0    Gösterim: 777  

    12-22-2010

    Lazerdeki şehir efsanesi

    Lazerdeki şehir efsanesi
    Lazer ameliyatla gözlükten kurtulmak amacıyla doktora başvuranların en sık sorduğu şu: "Şimdi lazer olursa, ileride gözümden başka ameliyat olamaz mıyım?" Dr. Sinan Göker bu endişenin yersiz olduğunu özellikle vurgulamak istiyor: "Bu bir şehir efsanesi, inanmayın!"Hepimizin lazer dediği bu ameliyata doktorlar Exrimer Lazer diyor. Nedir bu Excimer Lazer, bize anlatır mısınız?

    'Excimer', excited ve dimer keli-melerinin birleşiminden üretilmiş bir sözcük olup, Excimer Lazer argon ve florid gazlarının uyarılması ile elde edilen 193nm ultraviyole ışık veren bir lazerdir. Başlangıçta plastik endüstri-sinde ve elektronik entegre devrelerin üretilmesinde kullanılan bu lazer, zaman içinde tıp dünyasının dikka¬tini de çekmiş ve ilk olarak 1988'de Amerika'da gören gözler üzerinde miyopi tedavisi amacıyla kullanılmaya başlamıştır.

    Göze nasıl uygulanıyor?
    Miyopi, hipermetropi gibi göz kusurları gözün ön-arka uzunluğu ve kornea eğriliğindeki değişikliklerden kaynaklanır. Gözün uzunluğunu de-ğiştiremeyeceğimize göre (en azından şimdilik) bu kusurları tamamen ortadan kaldırmanın yolu kornea eğriliğini değiştirmekten geçer. Bunu insanoğlunun bulduğu en hassas neşter olan Excimer Laser'i kullanarak yapabiliyoruz.

    Excimer Lazer kornea dokusundaki moleküler bağları kırarak tıraşlama yapar ve bir heykeltıraşın heykelini yontması gibi korneaya yeni bir şekil verir. Bu işlemi çok yüksek bir hassasiyette yapar. Excimer Lazer'in korneaya her bir dokunuşunda 0.25 mikron (insan saç telinin kalınlığı nın 400'de biri) doku tıraşlanır.

    Peki simdi sıklıkla duyduğumuz Lasik nedir?
    Günümüzde kırma kusurlarının düzeltilmesinde en yaygın ve tercih edilen yöntem Lasik'tir. Lasik tekniğinden önce Excimer Lazerle PRK (Photorefractve Keratomileusis) flap dediğimiz tabaka kaldırılmaksızın göze lazer tedavisi uygulanıyordu. Lasik tekniğinde kornea dokusunun en önünde yer alan epitel tabakası ve Bowman tabakasının (kendini yenileme özelliği olmayan bir tabaka) mikrokeratom denen bir cihazla katman halinde (flap) kaldırılması esastır. Daha sonra, Excimer Lazer, şekillendirme işlemini orta katmanlarda gerçekleş¬tirir ve bu bittikten sonra kaldırılan flap yerine yapıştırılır, Bu flap, korneadaki sıvı pompası sayesinde yerine güzelce yapışır.

    O zaman Lasik kullanılırken de lazer yapılıyor!
    Evet, Lasik işleminin bir aşamasında Excimer Lazer kullanılır.

    Peki o zaman lasik kime, lazer kime uygulanıyor?
    Lasik (Laser Epitelyal Keratomileusis) teknik olarak lazer yönteminin modifiye şeklidir. Lasik için uygun olmayan korneası ince veya kornea yüzey to- pografisi düzgün olmayan hastalarda tercih edilir. Örnek olarak lazer,
    -Kornea tabakası Lasik için yeterli kalınlıkta olmayan gözlere.
    -Korneada şüpheli, düzensizlik olan gözlere.
    -Spor yapan (Karate, boks) profes-yonellere uygulanıyor.

    Lasik güvenli bir teknik midir?
    Lasik; çok sert bir kurum olmakla ünlenen Amerikan Sağlık Bakanlığı'nın (FDA) uzun süre takip ederek onayladığı, tüm sağlık otoriteleri tarafından çok güvenli kabul edilen bir cerrahidir.

    Lasik ileride kişinin gözüne yapılabilecek herhangi başka bir tedaviyi ya da ameliyatı engeller mi?
    Hayır, engellemez, bunlar tamamen maksatlı olarak ortaya atılmış sözlerdir.

    Lasik için uygun olup olmadığım nasıl anlaşılır?

    Bunun için öncelikle hastanın çok detaylı bir göz muayenesinden geçmesi gerekir. Numaralar, damlasız ve damlalı muayenelerle hassas olarak ölçülür. Daha sonra korneal topografi ve pakimetri ile göz yapısı daha detaylı incelenir. Bu muayene ve tetkiklerin sonucunda lazere uygun olup olmadı-ğınıza doktor karar verir.

    Lasik'te basan yüzdesi nedir?
    Öncelikle başarının kriterini tanımlamak gerekir. Amaç, hastayı bir tek müdahale ile 0,0.25,0.50 gibi gözlük takmayı gerektirmeyecek bir numaraya taşımaktır. 8'den küçük numaralarda, başarı oranı yüzde 98 iken, daha yüksek numaralarda yüzde 95'tir. Regresyon, yani numaralarda tekrar yükselme, meydana gelirse ikinci bir müdahale ile tekrar sıfırlama amaçlanır. Yüzde 2 ve yüzde 5 ihtimalle ikinci tedavilerdeki başarı oranı ise yüzde 85'tir.

    Kimlere Lasik yapılamaz?

    •Keratokonus'ta (korneada) incelme ve şekil bozukluğu yapan bir hastalık olduğunda
    •Kornea dokusu yeterli kalınlıkta olmayanlara
    • Kontrol edilemeyen üveiti (göz içi iltihabı) olanlara
    • Kontrol edilemeyen göz tansiyonu hastalarına (çok nadirdir)
    • Şiddetli 'kuru göz' vakalarına
    • Gebelere ve lohusalara
    • İleri derecede şeker hastalığı, böbrek hastalığı gibi problemleri olanlara

    RADİKAL






    Lazerdeki şehir efsanesi Yorumları