Gömülü dişlerinizi ihmal etmeyin   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-20-2010 (14:29)   Son Mesaj: 12-20-2010 (14:29)    Cevap: 0    Gösterim: 504  

    12-20-2010

    Gömülü dişlerinizi ihmal etmeyin

    Gömülü dişlerinizi ihmal etmeyin
    Ağız ve Diş Sağlığı Hekimi Özlem Öncü ihmal edilen gömülü yirmi yaş dişlerinin kist oluşumuna yol açabileceğini ve belirgin bir ağrı ve enfeksiyon kaynağı olacağını belirtti.Hastane.com.tr okurları için "Gömülü Yirmi Yaş Dişlerinizi İhmal Etmeyin" yazısını kaleme alan Dt. Özlem Öncü, ihmal edilen gömülü dişlerin kist oluşumuna, kist tedavi edilmezse kist duvarlarındaki hücrelerden tümör hücrelerine başkalaşım söz konusu olur ve hasta hem maddi hem de manevi açıdan çok zor süreçler yaşamak zorunda kalır." Dedi.

    Ağız ve Diş Sağlığı Hekimi Dr. Özlem Öncü www.Hastane.com.tr okurları için Gömülü Diş Ne Demektir?, Gömülü Dişler Neden Sakıncalıdır?, Gömülü Diş Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?, Gömülü Diş Tedavisi Zor Mudur? Gömülü Dişlerin Erken Teşhisi Mümkün Müdür?,
    Gömülü Diş Operasyonu Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır? gibi bütün sorulara en ince ayrıntılarıyla cevap verdi.

    1.Gömülü Diş Ne Demektir?

    Diş dizisi içinde kendisine yeteri kadar yer olmayan, ağız içine doğru sürmesi kalın bir kemik tabakası ya da o bölgede bir başka dişin varlığı tarafından engellenen diş demektir.

    Köpek dişleri ve yan kesici dişlerde de bu durum görülmekle birlikte en çok gömülü diş olgusu yirmi yaş dişleri konusunda söz konusudur. Yirmi yaş dişleri üçüncü büyük azı dişleridir. Bunların gömülü kalmasının en büyük nedeni çoğunlukla evrimin ilk dönemlerindeki beslenme alışkanlıklarına bağlıdır. Bu dişler o dönemin sert ve zorlayıcı beslenme biçimi etkisiyle öteki büyük azıların zaten zedelenmiş, kırılmış olduğu 17-25 yaş arası dönemde ağız içine sürecek biçimde programlanmışlardır. Günümüz insanının çene yapısı ise beslenme ve yaşam biçiminin kolaylaşması sonucu küçülmüş sert ve çiğ gıdaları öğütmeye yarayan bu dişler artık diş dizisine sığmayacak duruma gelmiştir. Ayrıca ortodontik tedavinin yaygınlaşması ile birlikte diş dizisi artık hiçbir boşluk kalmayacak biçimde tamamlanabilmektedir.

    2.Gömülü Dişler Neden Sakıncalıdır?

    Gömülü dişler çoğunlukla önemli bir ağrı sebebi ve enfeksiyon odağıdır. Komşu dişlere ve kemiğe uyguladıkları basınç sonucu hem mekanik itme etkisi nedeniyle ağrıya yol açarlar hem de komşu diş köklerinde ve çevre kemikte aşınmaya yol açarlar. Çevresindeki kemiğin erimesi sonucu oluşan bölge mikroorganizmaların üremesi için elverişli bir ortam yaratır. Bu dişler ağzın temizlenmesi en zor bölgesinde ve fırçalanması zaten güç bir pozisyonda oldukları için enfeksiyon hızla gelişir, kist oluşur. Bölgedeki gıda birikimi ve enfeksiyon varlığı ağız kokusunun önemli sebeplerinden biri olarak ortaya çıkar.

    Kist tedavi edilmezse kist duvarlarındaki hücrelerden tümör hücrelerine başkalaşım söz konusu olur ve hasta hem maddi hem de manevi açıdan çok zor süreçler yaşamak zorunda kalır.

    Gömülü dişlerin bence en sakıncalı olduğu özellik söz konusu süreçlerin herkeste aynı ağrıya yol açmaması hatta bazı hastalarda hiç ağrı şikâyeti olmasızın kist oluşumuna kadar giden zamanın kaybedilmesine neden oluşudur. Birçok hasta ağrıları ya da şikâyetleri olmadığını öne sürerek erken teşhis ve tedavi önerilerini reddetmekte ve geri dönülmez sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalmaktadırlar.

    3.Gömülü Diş Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

    Gömülü diş tedavisi cerrahidir. Operasyon çoğunlukla lokal anestezi ile yapılabilmektedir ancak bazı durumlarda genel anestezi uygulamak gerekebilir.

    4. Gömülü Diş Tedavisi Zor mudur?

    Hastanın yaşı ilerledikçe, doktora başvurma süresi geciktikçe, enfeksiyon ve enfeksiyonun yarattığı yıkım arttıkça elbette tedavi güçleşmektedir. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan hipertansiyon, diabet gibi başka rahatsızlıklar ameliyat sonrası iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilmektedir. Hastanın sigara alışkanlığı ve ağız hijyenine gösterdiği özen, diş fırçalama sıklığı, genel sağlık durumu, ağızda dişeti hastalığı ve çürük yaygınlığı oranı da önemli etkenler olarak karşımıza çıkmaktadır.

    5.Gömülü Dişlerin Erken Teşhisi Mümkün müdür?

    Günümüzde radyolojik tanı yöntemlerinin çok geliştiğini belirten hastane.com.tr köşe yazarı Dt. Özlem Öncü, "Panoramik röntgen çekimi ile olası yirmi yaş dişi sorunları kolay, ucuz ve kısa süre içinde erkenden saptanabilmektedir." Dedi.

    6. Gömülü Diş Operasyonu Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

    Operasyon sonrası şişlik ve o bölgede rahatsızlık hissi olabilir. Doktorun önerisine göre soğuk kompres uygulaması, beslenmede yapılacak bazı değişiklikler ve gerekli ilaçların alınması iyileşme sürecini kolaylaştırır.





    Gömülü dişlerinizi ihmal etmeyin Yorumları