Tıbbi sülükler doğal dengeyi koruyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-20-2010 (12:31)   Son Mesaj: 12-20-2010 (12:31)    Cevap: 0    Gösterim: 440  

    12-20-2010

    Tıbbi sülükler doğal dengeyi koruyor

    Tıbbi sülükler doğal dengeyi koruyor
    Kızılırmak Deltası'nın Türkiye'nin en önemli tıbbi sülük rezervlerine sahip olduğu, tıbbi sülüklerin aynı zamanda deltanın doğal dengesini sağladığı bildirildi.Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kemal Ayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tıbbi sülüklerin birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığına dikkat çekti.

    Tıbbi sülüklerin çok uzun yıllardan beri, Anadolu'da kullanılan geleneksel tedavi yöntemlerinden biri olduğuna işaret eden Ayan, genellikle kangren, damar tıkanıklıkları, romatizma, eklem ağrıları, kan dolaşımı, varis, hemoroid , felç, kısmi felç , göz tansiyonu ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların tedavisinde geleneksel olarak kullanıldıklarını belirtti.

    Kızılırmak Deltası'nın, Türkiye'nin en önemli tıbbi sülük rezervlerine sahip olduğunu söyleyen Ayan, zengin bitki ve hayvan varlığı ile doğal bir açık hava laboratuvarı olan Kızılırmak Deltası'ndaki sulak alanlarda yaşayan tıbbi sülüklerin, ekolojik dengenin korunmasında da önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.

    Ayan, Deltada bulunan ''Hirudo Medicinalis ve Hirudo Verbana'' türü tıbbi sülüklerin, neslinin korunabilmesi ve sürdürülebilir bir şekilde ticaretine devam edilebilmesinin önem taşıdığına dikkati çekerek, ''Tıbbi sülüklerin deltadaki doğal yaşam açısından da varlıkları çok önemlidir. Sülükler, manda, sığır ve atların kış sezonu boyunca ahırda kalmalarından kaynaklanan hastalıklarını, vücutlarına yapışıp kanlarını emerek tedavi ediyor. Aynı zamanda sülükler balık, kurbağa ve kuşlar için de önemli bir besin kaynağıdır. Bu açıdan tıbbı sülükler deltanın doğal dengesini sağlıyor'' dedi.

    Kızılırmak Deltası'ndaki tıbbi sülüklerinin varlığının korunması ve ticaretine ilişkin kurallara uyulmasının önem taşıdığını vurgulayan Ayan, sulak alanlarda sülük toplama öncesi ve sonrası popülasyon takibinin yapılarak, belirlenen tarihlerde toplanmasına özen gösterilmesi gerektiğine işaret etti.

    Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmeye (CITES) bağlı olarak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca tıbbi sülüklerin ülkemizden ihracatına kota uygulandığının altını çizen Ayan, şöyle devam etti:

    ''Kızılırmak Deltası, 56 bin hektar genişliğinde, irili ufaklı 20 adet göl ile 16 bin 100 hektarlık sulak ve sazlık alana sahip Türkiye ve dünya ekolojisi açısından büyük önemi olan bir sulak alandır. Toplanan sülüklerin yurt dışına çıkarılırken tanıları iyi konulmalı, kotaların aşılmasına neden olabilecek şekilde farklı isimlendirmeler altında yurt dışına gönderilmesine izin verilmemelidir.''

    Doç. Dr. Ayan, insanların tedavisinde ve deltadaki canlıların yaşamında önem taşıyan sülüklerin varlığının korunması için herkesin üzerine düşeni yerine getirmesinin önem taşıdığını da sözlerin ekledi.





    Tıbbi sülükler doğal dengeyi koruyor Yorumları