Doğum kontrol hapları pıhtılaşma riskini 5'e katlıyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-14-2010 (14:29)   Son Mesaj: 12-14-2010 (14:29)    Cevap: 0    Gösterim: 595  

    12-14-2010

    Doğum kontrol hapları pıhtılaşma riskini 5'e katlıyor

    Doğum kontrol hapları pıhtılaşma riskini 5'e katlıyor
    Yumurtalık kisti tedavisinde kullanılan doğum kontrol hapları, kandaki pıhtılaşma oranını beş kat artırıyor. Uzmanlardan risk grubu altındaki hastalara dikkat edin uyarısı geldi.
    Alper Uruş'un haberi

    Uzmanlar, "DOKTOR, kist tedavisi için doğum kontrol hapı önerebilir, ancak risk grubuna dikkat etmek gerekir. Doğum kontrol hapı kandaki pıhtılaşma oranını beş kat artırır" diyor.

    '35 yaşın üstündekilere ve sigara içenlere vermiyoruz'

    Prof.Dr. Sedat Kadanalı (Memorial Hast. Kadın Doğum Direktörü): "Tedavi amaçlı da olsa, hipertansiyon hastalarına, meme kanseri olan hastalara, ailesinde damar tıkanıklığı sorunu yaşayanlara, ileri yaşta kilo problemi olan ve 35 yaş üstünde sigara kullanan hastalara kist tedavisi için bile olsa doğum kontrol hapı verilmemesi gerekiyor. Normal bir insanda on binde 3 oranında topardamarlarda görülen pıhtılaşma vakası, bu tedavi sırasında on binde 15 oranına çıkıyor. Bu yüzden kendiliğinden kaybolacak basit yumurtalık kistlerine tedavi amaçlı doğum kontrol hapı vermiyoruz."

    'Tedavide hastanın kan değerleri kontrol edilmeli'

    Prof.Dr Cankat Tulunay (Klinik Farmakoloji Derneği başkanı): "Doğum kontrol hapı kadınlarda yumurtalık kisti tedavisi dışında, menopoz sonrası yan etkileri azaltmak için kullanılır, ancak bu konuda da dikkat edilmesi gerekir. Pıhtılaşmaya neden olan doğum kontrol hapı özellikl yaşlı hastalarda felce neden olabilir. Beyin damarlarında da tıkanıklığa neden olabilir. Bu nedenle tedavi sürecinde hastanın mutlaka kan değerlerinin çok iyi biçimde doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir."

    'Hapların kiste yararlı olduğu tartışmalı'

    Prof.Dr. İlkkan Dünder (Florence Nightingale Hastanesi Kadın Doğum Direktörü): "Doğum kontrol haplarının kullanıldığı kistler fonksiyonel kistlerdir ve kanserle alakası yoktur. Ama bugün için bilinen gerçek şudur ki doğum kontrol haplarının, basit yada fonksiyonel dediğimiz kistlerin tedavisinde ne kadar başarılı olduğu tartışmalıdır. Ben uzun zamandır kullanmıyorum. Çünkü kullansanız da kullanmasanızda yapılan çalışmalar göstermiştir ki o kistlerin küçülmesi veya kaybolmasını beklemek ile tedavi etmek arasında bir fark yoktur. Bu hapların, pıhtılaşmayı artırıcı etkisi vardır. Ancak dünyada yaygın olarak da kullanımı söz konusudur. Bu tip kistlerin tedavisini doğum kontrol hapıyla tedavi eden hekimin yapması gereken şey hastadan iyi ve doğru bilgileri alması, damarsal problemi olup olmadığınısormasıdır. Ama en doğrusu ilaç değil izlemektir."

    Ht Sağlık





    Doğum kontrol hapları pıhtılaşma riskini 5'e katlıyor Yorumları