Üniversite hastaneleri için önemli düzenleme   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-11-2010 (16:31)   Son Mesaj: 12-11-2010 (16:31)    Cevap: 0    Gösterim: 539  

    12-11-2010

    Üniversite hastaneleri için önemli düzenleme

    Üniversite hastaneleri için önemli düzenleme
    Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Şubat ayından itibaren de üniversite hastanelerinde 'hoca parası, döner sermaye parası, hocanın parasını buraya yatır' diye bir şey kesinlikle kalmıyor" dedi.Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2003 yılında başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın, kardeşlik, demokratik açılım projesine büyük ölçüde hizmet eden bir program olduğunu bildirdi.

    Sağlıkta Dönüşüm Programı değerlendirme toplantısı ve çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Ankara'dan Van'a gelen Sağlık Bakanı Akdağ, Vali Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret ederek, kentte sağlık alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

    Akdağ, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Van'ın son 8 yıl içinde büyük hızla gelişen ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin incisi olmaya hak kazanan bir kent olduğunu belirterek, Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde tüm ülkede özellikle hizmet açığı bulunan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Orta Anadolu ve Doğu Karadeniz'de, büyük ilerlemeler olduğunu ve bu ilerlemenin geliştirilerek devam edeceğini söyledi.

    Hükümetin bir süre önce kardeşlik programı, demokratik açılım projesi hazırladığını ifade eden Bakan Akdağ, şunları kaydetti:

    ''2003 yılında başlattığımız Sağlıkta Dönüşüm Programı, kardeşlik, demokratik açılım projesine büyük ölçüde hizmet eden bir program olmuştur. Biz bu güzel vatanın her karışında yaşayan insanımızı birbirinden ayırt etmediğimiz bir hizmet modeli ortaya koyduk. Bunu her iktidar söyleyebilir ama önemli olan bunu hayata geçirmektir. Daha önce bunu hayata geçiremediler. Bizim bölgelerimizde önemli hizmet açıkları olmuştu. Vatandaş da kendisini daha batıdaki kentlerle kıyaslayınca bu haksızlığı, bu yanlışlığı görüyordu. Bu açığı büyük ölçüde kapattık. Bugün Van'da verilen hizmetlerle Elazığ'da ya da Samsun, Aydın'da verilen sağlık hizmetleri açısından bir fark olduğunu söyleyemeyiz. Ufak tefek aksaklıklar varsa da bütün şehirlerde var demektir. Gerek personelin dengeli dağıtılması açısından gerek hizmetlerin getirilmesi, bütün hastanelerin, aile hekimliğinin vatandaşlarımıza hiçbir fark gözetmeden hizmet etmesi açısından geldiğimiz nokta budur.''

    Akdağ, Sağlık Bakanlığı nezdinde torpilli personel, ilçeden kent merkezine ya da batıdaki bir şehre giden personel diye bir anlayış kalmadığına dikkati çekerek, nakillerin, belli bir süre görev yaptıktan sonra kazanılan hizmet puanlarıyla gerçekleştiğini ifade etti.

    Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın kentlerde değerlendirmeye tabii tutulduğunu ve Van'da da 6 Aralıktan itibaren bir hafta süresince 8 görevlinin saha çalışması yaptığını anlatan Sağlık Bakanı Akdağ, şöyle konuştu:

    ''Personel sayımızdaki artışlar hepinizin malumu. 2002 yılında görevi devraldığımızda ilde, bin civarında personel vardı. Bugün bu sayı 5 bine yaklaştı. Aşağı yukarı 5 katlık bir artış var. Bu bizim Van'a, bölgeye bakış açımızı en iyi şekilde gösteriyor. Aile hekimliği başarılı bir şekilde yürüyor. 2002 yılında sadece 50 noktada sağlık ocaklarında muayene yapılırken bugün 271 noktada aile hekimliği ile vatandaşımıza hizmet veriliyor. 5 ambulansla hizmet veriyorduk, şu anda 49 ambulans var ve bunların içinde kar paletli, helikopter ambulans var. Diş hekimliğinde 2002'ye kıyasladığımızda, diş çekiminde 14, dolguda 36, kanal tedavisinde 87 katlık bir hizmet artışı gerçekleştirmişiz. İlde yoğun bakım, yeni doğan yoğun bakım, yanık yatakları vatandaşların hizmetine sunulmuş. Bunlar yatağı bir yere götürüp koymakla olmuyor. Bunlar, arkasında büyük bir mutfak gerektiriyor. Personel yetiştireceksiniz, sistemi yürür hale getireceksiniz. Bugün Van'daki yeni doğan merkezimiz, yetişmiş personel, içindeki cihazlar ve malzemeler açısından Amerika'daki yeni doğan merkezinden daha geri değil. Bu sayede artık anneler, hamileler, bebekler artık hayatlarını kaybetmiyor.''

    Bakan Akdağ, kendilerinden önceki 8 yıla kıyasla sağlık alanında Van'a harcanan paranın 17 kat daha fazla olduğunu bildirerek, ''Bugünkü alım gücüyle o dönemde 11 milyon lira harcanmış, biz ise 201 milyon lira harcamışız. Yatırımlarımız halen de devam ediyor'' diye konuştu.

    -YATIRIMLAR SEÇİMDEN SONRA DA DEVAM EDECEK-

    Van'a yapılacak yatırımların, 2011 seçimlerinden sonra da hızla devam edeceğini açıklayan Sağlık Bakanı Akdağ, konuşmasına şöyle devam etti:

    ''Sadece bina yapmakla da olmuyor. 2002 yılından önce burada hizmet veren 80 uzman doktorun hemen hepsinin muayenehanesi vardı. Biz de hastalarımızı, ağır bir hastalığı olduğu, ameliyat icap ettiği zaman sırtımıza alıp o muayenehanelere çıkarmak zorundaydık. Bugün ise şehirde sayısı 300'leri bulmuş olan uzman hekimlerimizin muayenehaneleri yok. 300 kişi içinde bir 15 kişinin muayenehanesi kaldı. Kanunla onları da yok etmiştik. Ama Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) başvurusuyla Anayasa Mahkemesi belli maddelerini iptal etmişti. Mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. Bu gerekçeli karar, bize tam gün yasasının bazı maddelerinde değişiklik yaparak yine vatandaşımızı koruyacak bir imkan veriyor. Bu maddeleri hazırlıyoruz. Meclisimize yakında getireceğiz. AK Parti hükümeti olarak, hükümetin başındaki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla biz vatandaşlarımızı, analarını, babalarını, dedelerini, ninelerini sırtlarına alıp muayenehanelere çıkarma hususunda bu zulüm anlayışından tamamen uzaklaştıracağız. Hiçbir vatandaşımız böyle bir mecburiyet hissetmeyecek. Şubat ayından itibaren de üniversite hastanelerinde 'hoca parası, döner sermaye parası, hocanın parasını buraya yatır' diye bir şey kesinlikle kalmıyor. Bir buçuk ay sonra bu ortadan kalkacak.''

    Akdağ, özel hastanelerin de acil ve yoğun bakım hastalarından herhangi bir fark almadığını, sosyal güvenlik ya da yeşil kartın hastanelere ödeme yaptığını dile getirerek, ''Bu bir siyasetçi için isteyebileceği en güzel şeydir. Yani oy aldınız, iktidara geldiniz, iktidarınızı devam ettiriyorsunuz, önünüzdeki seçimler için de çok güçlüsünüz, bunlar eyvallah, ama bunlardan daha önemli olan vatandaşın duası, bu işin arkasında durmasıdır'' şeklinde konuştu.

    Ülkedeki özgürlükleri genişletmeye, her vatandaşın 'ben bu ülkenin, Türkiye Cumhuriyeti'nin onurlu bir vatandaşıyım' demesini sağlayacak bir düzen kurmaya kararlı olduklarını bildiren Akdağ, şunları kaydetti:

    ''AK Parti bu demektir. Hiç kimseyi birbirinden ayırmayan, bütün insanları başının üstünde tutan, ona hizmeti bir ibadet bilen, kendisini milletin hizmetkarı bilen kişileri arıyorsanız bunlar AK Parti'nin çatısı altındaki kişilerdir. Bunu bu şekilde başaramayan kişiler, AK Parti'nin yönetimlerinde uzun müddet barınamazlar. Başbakanımızın bir karakteri var, o bir hizmet insanı. Günde 14-15 saat çalışır. Siz de ona ayak uydurmak zorundasınız. Öyle vaziyeti idare edeyim falan yok. 'Ben bakan, milletvekili, il yöneticisi oldum vaziyeti idare ederim' diye bir şey yok. Bu partinin iktidarında millete hizmet etmek zorundasınız. Böyle bir anlayışımız var ve yolumuza İnşallah bu şekilde devam edeceğiz. Vanlı kardeşlerimiz de tüm Türkiye'de olduğu gibi hizmet alacak.''

    Valilikteki ziyaretinin ardından Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde incelemelerde bulunan Bakan Akdağ, yapımı devam eden 400 yataklı bölge hastanesi inşaatını da gezdi.





    Üniversite hastaneleri için önemli düzenleme Yorumları