Dünyagöz'e göre 7 göze mal olan ihmalin nedeni   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-03-2010 (14:30)   Son Mesaj: 12-03-2010 (14:30)    Cevap: 0    Gösterim: 547  

    12-03-2010

    Dünyagöz'e göre 7 göze mal olan ihmalin nedeni

    Dünyagöz'e göre 7 göze mal olan ihmalin nedeni
    Dünyagöz Hastaneleri Grubu İcra Kurulu Üyesi Gülfer Yıldırım Öğün, "kontrolsüz büyüme, rekabet, kar etme kaygısı, hasta kapma savaşının göz ameliyatlarında hatalara neden olduğunu" belirtti.Dünyagöz Hastaneleri Grubu İcra Kurulu Üyesi Gülfer Yıldırım Öğün ile göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Özer Şahin, Dünyagöz Antalya Hastanesi'nde basın toplantısı düzenleyerek hastane bünyesinde açılan çocuk göz sağlığı bölümünün çalışmaları hakkında bilgi verdi.

    Öğün, gazetecilerin Afyonkarahisar'da yedi kişinin katarakt ameliyatından sonra görme kaybı yaşamasıyla ilgili olarak, göz ameliyatlarında FDA onaylı merceklerin kullanılması gerektiğini belirterek, ''Fiyat politikası da gözden geçirilmeli'' dedi.

    Son olayın göz gibi hassas bir organın ameliyatının ciddiye alınması gerçeğini ortaya koyduğunu belirten Öğün, ''Son dönemde küçük kliniklerin, tıp merkezlerinin kontrolsüz şekilde büyümesi, bunlara SGK hastalarının gitmesine olanak sağlanması, göz ameliyatlarına verilen fiyatların çok düşük olması, katarak ameliyatının 700'lerden 400 lirala çekilmesi ve kurumlara (bunun üzerinde sadece 100- 150 TL pay alabilirsin üstünü alamazsın) gibi kısıtlama getirilmesi, aslında bunlar hep zincirleme olarak yaşanan bu olayın zeminini hazırladı'' diye konuştu.

    Göz ameliyatının göze uygun sterile edilmiş ameliyathanelerde yapılmasının sağlanması gerektiğini vurgulayan Öğün şunları söyledi:

    ''Kontrolsüz büyüme, rekabet, kar etme kaygısı, hasta kapma savaşında 'SGK hastalarını bedava ameliyat yapıyorum' diye kuruma çekmeye çalışmalar... 400 liraya katarakt ameliyatını hastadan para almadan neyle yapabilirsiniz? Doktor para kazanacak, merceğe para vereceksiniz, diğer malzemeler var, kurum para kazanacak, devletten 400 lira tahsil ediyorsunuz; mantık dışı. Sadece bu ameliyatın malzeme masrafı gerçekten FDA onaylı göz içi mercekleri kullandığınızda 800-900 liradır. Oysa birtakım politikaların da gözden geçirilmesi şart. Kurumların, doktorların daha temkinli davranması gerekiyor. Hastaların bilinçli olup altyapıya sahip yerleri ameliyat için tercih etmesi gerekiyor. Göz ameliyatlarında kullanılacak merceklerde FDA onayı aranmalı. Fiyat düzenlemeleri, maliyetleri kaliteli malzeme maliyetlerini karşılayacak noktaya çekilmeli ki kurumlar kar edeceğiz diye bu hataları yapmasınlar. Ucuz, Çin malı lenslerin ve kalitesiz sıvı malzemelerin göz içlerinde yaşatabileceği tahribatlar söz konusu. İkincil katarakt ve gözde tansiyon riski söz konusu. Göz ameliyatı olacak vatandaşlar kaliteli malzeme kullanımını sorgulamalı.''





    Dünyagöz'e göre 7 göze mal olan ihmalin nedeni Yorumları