Çocuk kaç yaşında tek başına TV izleyebilir?   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-27-2010 (13:31)   Son Mesaj: 11-27-2010 (13:31)    Cevap: 0    Gösterim: 735  

    11-27-2010

    Çocuk kaç yaşında tek başına TV izleyebilir?

    Çocuk kaç yaşında tek başına TV izleyebilir?
    Uzmanlar, ebeveynlere, televizyonda yayınlanan cinsellik ve şiddet içerikli programlara karşı çocukları 16 yaşını doldurana kadar birlikte televizyon izlemelerini öneriyor.Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sabri Hergüner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok sayıdaki çizgi film kanalı ve dizilerle son dönemde çocukların televizyon başında geçirdiği sürenin artmaya başladığını bildirdi.

    Bu sürenin artmasıyla cinsellik ve şiddet içerikli programların çocuklar için daha fazla tehdit unsuru içerdiğini ifade eden Hergüner, bu nedenle her yaş grubundan çocuğun televizyon seyrederken yalnız bırakılmaması gerektiğini belirtti.

    Hergüner, 0-2 yaş arası çocuklara kesinlikle televizyon izlettirilmemesi gerektiğini vurgulayarak, ''2-6 yaş arası çocuklara günde 45 dakikadan fazla televizyon seyrettirilmemeli. 6-12 yaş ise okula gittiği hafta içi en fazla 1 saat, hafta sonu da 1,5-2 saat televizyon izleyebilir'' dedi.

    -ÇOCUĞUN ODASINDA TELEVİZYON OLMAMALI-

    Ebeveynlerin televizyonu uyuşturucu gibi kullanmaması gerektiği uyarısında bulunan Hergüner, şunları kaydetti:

    ''Çocuğun odasında asla ve asla televizyon olmamalı. Yurt dışında çocukların yüzde 40'nın odasında televizyon var. Bu oran bizde de giderek artıyor. Bu durum çocuğun kontrolsüz bir şekilde televizyon seyretmesine, uyku saatlerinin bozulmasına neden oluyor. Cinsellik ve şiddet içerikli çizgi film, dizi film ve programlar sadece çocuklar için değil, ergenler için de tehlike unsuru olabiliyor. Şiddet içerikli bir programı izleyen çocuk izlediği programın etkisinde kalarak kardeşine veya arkadaşına şiddet uygulayabiliyor, isteklerini bu şekilde elde etmeye çalışıyor. Bu nedenle çocuklar, 16 yaşına kadar mutlaka ve mutlaka ebeveynlerin kontrolünde televizyon izlemeliler. Ebeveynle birlikte televizyon izleme kültürünün yaygınlaştırılması gerekiyor. Uygunsuz bir sahne çıktığı zaman mutlaka müdahale edilmelidir.''

    Çocukların odasında televizyon olmasının çocuk gelişimi açısında da uygun olmadığını anlatan Hergüner, bir evde çok sayıda televizyon bulunmasının aile yapısını zorlayacağını, çocukların kendi odasında kendi televizyonun başında aileden habersiz büyümesine yol açacağını belirtti.

    -İZLEDİĞİ PROGRAMI ANLATSIN-

    Çocukların 7 yaşına kadar fantezi dünyasında yaşadığını söyleyen Hergüner, ''ben yaptım oldu'' mantığıyla hareket eden çocukların bu dönemde neden-sonuç ilişkisi kuramadıklarını ifade etti.

    Bu nedenle ebeveynlerin çocuklardan izledikleri programları anlatmalarını istemelerini vurgulayan Hergüner, ''8 yaşına kadar izlediği programdan bir kitap gibi ne anladığını sormalı ve programı özetlemesini istemeliyiz'' diye konuştu.

    Hergüner, çocukların televizyon başında kalma sürelerinin kısaltılması gerektiğine dikkat çekerek, ebeveynler tarafından tercih edilen doğru-yanlış, iyi-kötü mesajının net olarak verildiği programların çocuklara izlettirilmesinin doğru olacağını kaydederek, ''Daha yavaş akan, şiddet unsuru içermeyen, çocuğa mesaj veren, toplumsal kuralları öğreten programlar izlettirilmeli'' diye konuştu.





    Çocuk kaç yaşında tek başına TV izleyebilir? Yorumları