'Huzursuz bacak' huzurunuzu bozmasın   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-26-2010 (16:31)   Son Mesaj: 11-26-2010 (16:31)    Cevap: 0    Gösterim: 779  

    11-26-2010

    'Huzursuz bacak' huzurunuzu bozmasın

    'Huzursuz bacak' huzurunuzu bozmasın
    Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Rahime Seren huzursuz bacak sendromu hakkında bilgi verdi. Seren, 2,5 milyon kişide olduğu tahmin edilen hastalığın yaşamı olumsuz etkilediğini belirtti.Bu hastalık toplumun %7-11 sini etkilemektedir diyen Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Rahime Seren "Türkiye"de yaklaşık 2.5 milyon Huzursuz Bacak hastası olduğu düşünülmektedir. Her iki cinsi eşit oranda görülür. Her yaşta hatta çocuklukta başlayabilir fakat her zaman yaşlandıkça kötüye gider. Çocuklarda çoğu zaman büyüme ağrısıyla karıştırılır, anneler çocukların ayaklarına masaj yaparak uyutabilirler. Huzursuz bacak sendromu uykuyu bölerek gün içinde sersemliğe hatta ileriki zamanlarda depresyona yol açmaktadır. Kişiler bu rahatsızlıktan dolayı seyahatlerden kaçınır hale gelirler"" dedi.

    HAMİLELİK DE YOL AÇABİLİR

    Huzursuz Bacak hastalığının Nedenlerine değinen Seren hastalıkla ilgili şi bilgileri verdi; "Çoğu hastada neden bulunamaz. Araştırmalar hastalığın dopamin isimli kas kontrolünü sağlayan bir maddenin dengesizliğinden kaynaklandığını göstermiştir. Bazı ailelerde sık görülmesiyle genetik geçiş tespit edilmiştir. Hamilelik veya hormonal değişiklik geçici olarak bu rahatsızlığa yol açabilmektedir. Nadir olarak altta yatan bir neden bulunabilmektedir, bunlarda demir eksikliği anemisi, hemodiyaliz gerektiren son dönem böbrek yetmezliği, periferiknöropati gibi hastalıklardır.""

    HUZURSUZ BACAK OLDUĞUNUZ NASIL ANLAŞILIR?

    Uzm. Dr. Rahime Seren "Tanı hastanın ifadesinde dayanır, temel olarak klinik bir tanıdır. Huzursuz bacak sendromu tanısı için ne yazık ki bir kan testi veya herhangi bir labaratuvar testi yoktur. Eğer bacaklarınızda ürperme, bacaklarınızda tarif edemediğiniz huzursuzluk oluyor ve bu durum bacağınızı hareket ettirmekle hafifliyorsa, otururken yatarken ve geceleri daha fazla rahatsız oluyorsanız, uykuya dalmada güçlük çekiyorsanız ve uykuda tekme attığınız size söyleniyorsa huzursuz bacak tedavisi için mutlaka doktora başvurmalısınız. Huzursuz bacak hastalığı yaşamın belli dönmelerinde (gebelik, stres, yaşlanmayla) artış gösterebilir. Hastalık bacaklardaki hafif önmesiz yakınmalardan ,şiddetli uykusuzluk depresyona yol açan yaşamdan zevk alamamaya kadar giden rahatsızlıklara buna bağlı iş gücü kaybına yol açabilmektedir"" dedi.

    BU HASTALIK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

    Hastalığın tedavi aşaması hakkın da açıklama da bılunan Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Rahime Seren "Bazen altta yatan hastalığın (demir eksikliği, böbrekyetmezliği, periferiknöropati) tedavi yapılması yeterlidir. Sebebi bulunamayanlarda da Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan dopaminagonistleri, kas gevşeticiler, epilepsi ilaçları kullanılmaktadır. Sizin için uygun ilacı bulmak birçok kez deneme gerektirebileceğini bilmeniz gerekir. İlaç dışı uygulamalarda da en sık kullanılanı uyku hijyeninin sağlamasıyla sağlanır. Bunun için yatmadan önce kafein, alkol ya da ağır bir öğünden kaçınılmalıdır. Yatağa gitme vakitleri düzenli olmalı ve akşam yapılan aktiviteler yavaş yavaş azaltılmalıdır.Hastalar yataklarında uyumalılar ve yatağa yalnızca uyumak için gitmelidirler. Gündüz uykusundan kaçınmak ve gündüz egzersizleri yararlı olur. Yatmadan önce ılık duş almak, ayaklara sıcak/soğuk masaj yapmakta diğer alternatif yöntemlerdendir. Bacağınızı oynatmak ihtiyacı geldiğinde kendinizle savaşmayın,yataktan kalkın veya seyahatinizi durdurun, zira savaşmak sıkıntıyı dahada artıracaktır."" Diye konuştu.

    ZEDHABER/KONYA





    'Huzursuz bacak' huzurunuzu bozmasın Yorumları