Cips yiyerek zayıfladı, Tıpçılar isyan etti   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-24-2010 (07:30)   Son Mesaj: 11-24-2010 (07:30)    Cevap: 0    Gösterim: 674  

    11-24-2010

    Cips yiyerek zayıfladı, Tıpçılar isyan etti

    Cips yiyerek zayıfladı, Tıpçılar isyan etti
    Cipsin insan sağlığına çok zararlı ve kilo aldırıcı olduğu savunulurken, Kansaslı beslenme profesörü, bisküvi ve cips yiyerek 2 ayda 12 kilo verdi. Doktarlar 'böyle rejim olmaz, bu diyetle verilen kilolar, 'fazlasıyla' uyarısı yaptı.Kansas Üniversitesi Beslenme Profesörü Mark Haub, sürekli büsküvi ve cips yiyerek 2 ayda 12 kilo verdi. Böylece 91 kilodan tam 79 kiloya düştü. Üstelik vücut kitle indeksi de 28.8'den 24.9'a indi. Hesaplamalarına göre Haub'un günde 2 bin 600 kalori alması gerekiyordu. O, zayıflamak için günde bin 800 kalori aldı. Ancak bu kalorinin üçte ikisini sağlıklı besinler yerine fast food ürünlerden, üçte birlik bölümünü ise proteinli içecekler ve sebzelerden sağladı. Üç saatte bir büsküvi ya da cips yedi. Haub vitamin ihtiyacını ise multivitaminlerle karşıladı. Bu diyeti eleştirenler, cips ve büsküvinin kolesterolü yükselteceğini savunuyordu. Ancak Kansaslı profesör, diyete başlamadan önceki kolesterolü ile kilo verdikten sonraki kolesterolünü karşılaştırdı.

    KOLESTEROLÜ DÜŞTÜ

    Kötü kolesterolü yüzde 20 oranında düşerken, iyi kolesterolü yüzde 20 yükselmişti. Trigliseriti de yüzde 39 oranında düşmüştü. Böylece, bisküvi ve cips diyeti, tıp dünyasında bilinen klasik diyet yöntemlerinin güvenilirliğini tartışmaya açtı. Türkiye'den uzmanlar da bu tartışmalara katıldı.

    TIP DÜNYASI TEPKİLİ

    'Yaşam kalitesini bozar'Hacettepe Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülden Köksal: Bu diyetlerle kalori kısıtlaması yaparsınız ama zayıflama geçici olur. Dengesiz diyetlerdir. 12 kilo verirsiniz ama normal beslenmeye geçtiğinizde 20 kilo alırsınız. Vücut kendini buna uyarlar, kilo verir ama ne zaman ki normal beslenme düzenine geçersiniz, o zaman reseptör dediğimiz hormonlar kilo almanıza neden olur. Yaşam kalitesini bozan bir diyet.

    'Tansiyonu yükselir'Ümraniye Eğitim ve Araştırma Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan: Hiçbir zaman cips ve bisküvi ile diyet yapılamaz. Kilo verse bile kolesterolü ve tansiyonu yükselir. Böyle bir kombinasyon olmaz. Böyle bir şey uzun süre yapılamaz, ancak 1-2 ay yapabilir. Bu kiloları diyeti bırakınca daha hızlı şekilde geri alacaktır.

    'Vitamin ve mineral yönünden yetersiz'Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya: Cips ve bisküvi ile diyet yapılmaz. Bunlar tek yönlü diyetlerdir. Vitamin ve mineralleri dışarıdan da alsa, yiyeceklerden alınanlar kadar yeterli olmaz. Arabaya süper benzin yerine daha iyi gitsin diye dizel koyarsanız motoru yakarsınız. İnsan vücudu da böyledir. Organlarda fonksiyon bozuklukları ortaya çıkar. Kaloriden çok, yediklerimizin içeriği çok önemli. Kalori hesabı yaparak kilo vermiş ama kesinlikle geri alacaktır.

    (Sabah)





    Cips yiyerek zayıfladı, Tıpçılar isyan etti Yorumları