Yatağımızı paylaştığımız mikroplardan korumak için   Konuyu açan: beyza   İlk Mesaj: 03-15-2008 (21:20)   Son Mesaj: 03-15-2008 (21:20)    Cevap: 0    Gösterim: 1092  

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen beyza

    03-15-2008

    Yatağımızı paylaştığımız mikroplardan korumak için

    Eğer ki kurtulmalıyım diyorsanız tamamen mümkün değil ama bazı azaltıcı önlemler alabilirsiniz;

    •Elektrik süpürgesi ile temizlik
    Uygun bir filtreye sahip güçlü bir elektrik süpürgesi ile düzgün aralıklarla önceki sorunun cevabında belirtildiği şekilde temizlik yapın. Elektrik süpürgesini halı dışında yataklar, perdeler ve yatak başlıkları veya minderler gibi diğer yumuşak döşemelerde de kullanın.

    •Yatak takımları
    Tüm yatak takımlarınızı mümkün olduğunca yüksek sı*caklıkta (60 °C veya üstü) yıkayın. Mümkünse doğrudan güneş ışığında havalandırın.

    •Yastıklar
    Eğer kuş tüyü yastık kullanıyorsanız, bunlar da alerjen olabileceğinden sentetik olanları ile değiştirin. Sentetikle*rin ayrıca yıkanabilme avantajı vardır.

    •Kılıflar
    Yatak odalarındaki ev tozu böceklerinin büyük bölümü yatak ve yastıklarda bulunur. Bunlarla karşılaşmamanın en basit yöntemi kılıf kullanmaktır. Kılıflar sizinle böcek*ler arasında bariyer oluşturur.

    En ucuz çözüm plastik yatak ve yastık kılıfları kullan*maktır. Bu kılıflar yatak ve yastığı tamamen kaplamalı,fermuarları yapışkan bantlarla kapatılmalıdır. Plastik çar*şaflar aynı derecede etkili değildir, çünkü böcekler açıkta kalan bölümlerden serbest kalabilir. Plastik kaplamaların dezavantajı terelemeye yol açması ve dönüşler sırasında ses oluşturmasıdır.
    Daha pahalı, ancak konforlu bir seçenek çok küçük de*likler aracılığı ile hava alabilen anti-alerjen örtüler kullan*maktır. Bunlar hava dolaşımını engellemez, ancak böcek*ler veya atıklarının geçişi mümkün değildir.
    Size önerim bu tür malzemeyi ancak ev tozu böceğine karşı alerjik olduğunuz testlerle saptandıktan ve doktoru*nuzla görüştükten sonra satın almanızdır. Gereksiz yere satın almanız israftan başka bir şey değildir. Eğer satın al*maya karar verirseniz yatak ve yastık kılıfları dahil tüm sistemi edinmelisiniz.

    •Tüylü oyuncaklar
    Aslında tüylü oyuncaklar yatak odasında bulundurulma*malıdır. Eğer yatak odasında bulundurulmaları gereki*yorsa kapaklı bir kutu içinde tutulmalıdır. Eğer çocuğu*nuz yanında tüylü oyuncağı bulunmadan uyuyamıyorsa, o oyuncağı haftada en az bir kez 60 °C sıcaklıkta yıkama*lısınız. Bir diğer seçenek olarak, oyuncağı plastik bir tor*baya sarıp en az 6 saat buzlukta tutabilirsiniz (ev tozu bö*cekleri soğukta ölür). Daha sonra ölü böcekleri ve atıkla*rını elektrik süpürgesi ile temizlemelisiniz.

    •Yataklar
    Divan yerine yekpare tabanlı yatakları tercih edin. Çevre*de toz tutabileceğinden duvara bitişik yataklar ve kanepe*lerde yatmayın.
    Yataklar ve döşemeler günümüzde ısıtılabilirler: bir naylona sarılırlar ve içerdeki hava 100 °C düzeyine kadar ısıtılır. Bu ısı derecesi böcekleri öldürür, atıklarının da protein yapısını değiştirerek onların alerjen niteliğini or*tadan kaldırır.

    •Döşemeler
    Yatak başları, sandalye minderleri ve diğer yumuşak dö*şemeler ev tozu böcekleri için çok uygun ortamlar sunar*lar. Bu nedenle yatak odanızda bulundurulmamaları uy*gundur. Eğer yatak odanızda mevcutsa düzenli aralıklar*la elektrik süpürgesi ile temizlenmeleri gerekir. Perdeler düz pamuklu olmalı ve düzenli aralıklarla yıkanmalıdır. Jaluzi iyi bir seçenek oluşturur.

    •Halılar
    Eğer yatak odamzda halı bulunmasını istiyorsamz sente*tik olanları tercih edin. Sentetik halılar oluşturdukları sta*tik yük nedeniyle ev tozu böceklerim içlerinde hapsede*rek parçacıklarının havaya karışmalarım engellerler. An*cak temizliği daha kolay olan parke veya seramik kapla*ma daha iyi bir seçenektir.

    •Nem ve havalandırma
    Odayı mümkün olduğunca havalandırarak nem oranım azaltmaya çalışın. Bunun için en ucuz ve basit yöntem pencereleri açmamzdır. Eğer polenlere karşı alerjiniz var*sa, pencerenizi polen sezonunda havadaki polen sayısının en düşük olduğu saatler olan akşam ve gece boyunca aç*malısınız. İyonlaştırıcı ve nem çözücülerin evdeki böcek sayışım azalttığı ileri sürülüyorsa da bu konuda elimizde yeteri kadar bilimsel veri yoktur. Size önerim, bu pahalı aletleri satın almadan önce diğer önlemleri denemenizdir.

    •Ev tozu böceği spreyleri
    Marketlerde saülan ev tozu böceği öldürücü spreyler var*dır. Yalmzca bir kaç milimetre derinliğe nüfuz edebilirler. Bu nedenle halılarda kullanılabilirler, ancak çok tüylü malzemede yarar sağlamazlar. Bu spreyleri yatağınızda ve yatak takımlarımzda kullanmanızı birkaç nedenden ötürü tavsiye etmem: vatağm iç bölümüne nüfuz etme*diklerinden tüm böcekleri öldürmezler; mevcut olan alerjeni uzaklaştırmazlar; ve içerdikleri kimyasal maddeler göz ve cildi tahriş edebilir.

    N u M a N bunu beğendi.



    Yatağımızı paylaştığımız mikroplardan korumak için Yorumları