Eczanelerde 'e-rapor' sıkıntısı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-03-2010 (17:30)   Son Mesaj: 11-03-2010 (17:30)    Cevap: 0    Gösterim: 487  

    11-03-2010

    Eczanelerde 'e-rapor' sıkıntısı

    Eczanelerde 'e-rapor' sıkıntısı
    12'nci Bölge Kayseri Eczacı Odası Başkanı Ahmet Özçavuşoğlu, 30 Ekim'de devreye giren 'e-rapor' uygulamasının hastanelerin sistemleri kapalı olduğu için çalışmadığını belirterek, raporlu hastaların ilaca ulaşamadığını bildirdi.Özçavuşoğlu, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, Elektronik Rapor Uygulamasının (e-rapor) taktik hata nedeniyle 2 gündür halkın ilaca ulaşımına engel olduğunu kaydederek şunları söyledi:

    ''MEDULA Reçete Provizyon Sistemi çalışmadığı zamanlarda halkımızı mağdur etmemek adına ilaçların karekodlarını kesip ilaçları veriyor, sistem açılınca da reçeteleri sisteme kaydediyorduk. Ancak E-rapor uygulaması tıkanınca, raporlu hastalarımızın ilaçlarını verme konusunda inisiyatif kullanamaz, hastalarımızın ilaçlarını veremez olduk.

    1 Ekim tarihinde başlatılan ve sadece 5 gün uygulamaya konan e-rapor, oluşan tıkanıklık nedeniyle, 30 Ekim tarihine ertelenmişti. Bu süre içinde sık sık versiyon değiştiren MEDULA Provizyon Sistemi ile tıkanıklığın önünün açıldığı söylendi. Uygulama tekrar başladığında görüldü ki, maalesef değişen hiçbir şey olmamış. Hastanelerin e-rapor sistemleri kapatılmış ve ne zaman açılacağı konusunda bilgi verilmiyor. Bu yetmiyormuş gibi, eczanelerin manuel rapor giriş ekranları da kapalı tutuluyor. Yani 3 gündür raporlu hastalığı olup yeni rapor alacak olan hastalarımız ilaca ulaşamamakta. Madem sistemi kapalı tutuyorsunuz, bari yetkili bir ağız çıksın, gerekçelerini anlatsın. Biz de ne olduğunu bilelim.''

    Özçavuşoğlu, Türkiye'deki sağlık sisteminin önemli bir kısmını oluşturan ilaç konusunda böyle bir değişikliğe pilot uygulama yapılmaksızın gidilmesinin hata olduğunu ifade ederek, ''Ne olurdu yani, pilot il uygulamasına geçilse, 10 ilde uygulama başlatılsa, oralardaki tıkanıklıklar ve sorunlar çözülse, bir 10 il daha devreye girse. Türkiye'nin yarısından sonra yeni bir sorun çıkmaz hale gelir ve geri kalan yarıyı da topluca devreye sokarsınız. Ama bu teklif, 'Türk Eczacıları Birliğinden ve eczacı camiasından geliyor ise, kesin karşı çıkılmalı. Bunlar bunu talep ediyorsa, kesin arkasında bir art niyet olmalı' mantığı ile reddedildi'' diye konuştu.

    Eczacıların sağlıkta dönüşümün her adımında çuvaldızı kendilerine batırmak pahasına olsa da hükümetin yayında olduğunu söyleyen Özcavuşoğlu, ''Ancak bu adımlar halkımızı mağdur etme boyutuna gelince de sessiz kalamıyoruz. Hepimizin ortak hedefi olan toplum sağlığına en kaliteli hizmeti vermek adına yapılan uygulamalardaki taktik hatalarınıza artık bir son verin'' diye konuştu.

    Sıkıntıları en iyi bilen ve tarafların tümünü mutlu edecek çözüm önerilerini sunan eczacılara kulak verilmesini isteyen Özçavuşoğlu, şunları söyledi:

    ''Gelin el ele çalışıp halkımızın ilaca ulaşımındaki engelleri çözelim. Böyle köklü değişimler, aceleci mantıkla ancak zarar verir. Adım adım sorunları çözerek ilerlemek lazım. Lütfen birileri yaşanan tabloyu iyi okusun ve bu 'ben yaptım oldu' zihniyetine dur desin. Sağlık Bakanımız sayın Recep Akdağ, Ankara'daki bir toplantıda, sistemdeki tıkanıklığın, sistemin büyüklüğü karşısında önemsenmeyecek kadar küçük olduğunu söylemişti. Gerçekten o kadar küçük bir sıkıntı mı yaşanıyor, yoksa kaos mu yaşanıyor, yerinde tespit edilmeli.''





    Eczanelerde 'e-rapor' sıkıntısı Yorumları