'Sahte kanser ilacı devlet hastelerinden çıktı'   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-26-2010 (10:31)   Son Mesaj: 10-26-2010 (10:31)    Cevap: 0    Gösterim: 548  

    10-26-2010

    'Sahte kanser ilacı devlet hastelerinden çıktı'

    'Sahte kanser ilacı devlet hastelerinden çıktı'
    TEB Genel Başkanı Erdoğan Çolak, geçen hafta Sağlık Bakanlığı'nın uyarısıyla ortaya çıkan sahte kolon ve lenf kanseri ilaçlarının ''bir tekinin'' bile serbest eczanelerden çıkmadığını, bunların tamamının, hastanelerden temin edilen ilaçlar olduğunun ortaya çıktığını bildirdi.Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, geçen hafta Sağlık Bakanlığı'nın uyarısıyla ortaya çıkan sahte kolon ve lenf kanseri ilaçlarının ''bir tekinin'' bile serbest eczanelerden çıkmadığını, bunların tamamının, hastanelerden temin edilen ilaçlar olduğunun ortaya çıktığını bildirdi.

    TEB Genel Başkanı Çolak, sahte kanser ilaçlarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

    ''Geçtiğimiz hafta içinde Sağlık Bakanlığı'nın uyarısıyla ortaya çıkan sahte kolon ve lenf kanseri ilaçlarının bir teki bile serbest eczanelerden çıkmadı. Bunların tamamının, hastanelerden temin edilen ilaçlar olduğu ortaya çıktı'' diyen Çolak, uzun zamandır endişelerini dile getirdikleri ''günübirlik tedavi uygulaması''nın bu tür usulsüzlüklerin önünü açtığını savundu.

    Bu tür olayların önlenmesi için günübirlik tedavi uygulamasının kaldırılması gerektiği görüşünü dile getiren Çolak, açıklamasında şunlara dikkati çekti:

    ''Geçtiğimiz haftalarda çok sayıda sahte kanser ilacı ele geçirilmiş, sahtesi ve orijinalleri arasındaki farklar Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanmıştı. Bizler de eczacılarımızı konu hakkında uyarmıştık. O tarihte sahteciliğin nereden kaynaklandığı henüz bilinmemekteydi. Ancak bugün bir firma tarafından çeşitli vakıflara bağışlanan kanser ilaçlarının bazı simsarlar tarafından ele geçirilip sahte kutularla yarı fiyatına günübirlik tedavi yapan hastanelere satıldığı, bu ilaçların da hemen hepsinin son kullanma tarihinin geçtiği bilinmektedir. Bu ilaçların bir tek kutusu bile eczanelerden çıkmamıştır.''

    Günübirlik tedavi adı altında, ayaktan tedavi gören hastaların ilaçlarının hastanelerden karşılanması uygulamasının son derece sakıncalı olduğunu, böylesi bir uygulamanın dünyada eşi benzeri bulunmadığını belirten Çolak, çoğu hastane eczanesinde eczacı bile olmadığını kaydetti.

    Çolak, ''Günübirlik tedavi, hastaların sağlığı hiçe sayılmak pahasına özel hastanelere para aktarmanın bir yolu olarak benimsenmiştir. Bu ilaçları en ucuza temin edip karlarını maksimize etmek isteyen bazı özel hastaneler halk sağlığı ile oynamaktadır'' uyarısını dile getirdi.





    'Sahte kanser ilacı devlet hastelerinden çıktı' Yorumları