İstanbul, aile hekimliğine hazır   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-21-2010 (18:31)   Son Mesaj: 10-21-2010 (18:31)    Cevap: 0    Gösterim: 497  

    10-21-2010

    İstanbul, aile hekimliğine hazır

    İstanbul, aile hekimliğine hazır
    Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul'da 1 Kasımda başlayacak aile hekimliği uygulaması kapsamında yerleştirilmiş hekimlerin oranının yüzde 94 olduğunu açıkladı.Bakan Akdağ, ikinci dönem ''Suya Sabuna Dokunun Hastalıklardan Korunun Kampanyası''nın tanıtımı nedeniyle düzenlenen basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Gazetecilerin ''İstanbul'da 1 Kasımdan itibaren aile hekimliği uygulaması başlayacak. Bu konuda bütün hazırlıklar tamam mı?'' sorusu üzerine Akdağ, Türkiye'de 70'e yakın ilde aile hekimliği uygulamasının başladığını anımsattı.

    ''İstanbul'da 1 Kasımda başlayacak aile hekimliği uygulaması kapsamında yerleştirilmiş hekimlerin oranı yüzde 94'' diyen Akdağ, uygulamaya geçilmesiyle İstanbul'da 752 kişi ile sağlık ocaklarında verilen hizmetin toplum sağlığı merkezleri de dahil olmak üzere 4 bin 500 kişiyle sağlanacağını belirtti.

    Akdağ, çok az sayıda birime hekimin yerleştirilemediğini, bunun da daha çok hekimlerin yer bulma sorunundan kaynaklandığını ifade ederek, 50-100 yerleşim birimine şimdilik hekim atamasının yapılamadığını, ancak oradaki vatandaşların da başka hekimlere emanet edileceğini kaydetti.

    İstanbul'un nüfusunun 13 milyon olduğunu anımsatan Akdağ, 750 hekimle hizmet edilen İstanbul'da bu uygulamanın başlamasıyla toplum sağlığı merkezlerindekilerle birlikte 4 bin 500 hekimle hizmet edeceğiz. Vatandaşa verilen hizmetin kalitesinde büyük ölçüde artmış olacak'' dedi.

    Uygulamanın başlangıcında ufak tefek aksaklıkların yaşanabileceğini, bunun da normal olduğunu vurgulayan Akdağ, ''Vatandaşlara bir çağrım var. Uygulama başladıktan sonra 'www.ailehekimligi.gov.tr adresinden aile hekiminiz kim olduğunu, adresini ve telefon numarasını öğrenebilirsiniz'' diye konuştu.

    Akdağ, aile hekimliği hizmetlerinin tamamen ücretsiz olduğunu, bunun içinde, koruyucu hizmetler aşılama, muayeneler, laboratuvar tetkiklerinin de bulunduğunu, sosyal güvencesi olan olmayan herkesin bu hizmetlerden ücretsiz yararlanabileceğini belirtti.

    İsteyenlerin aile hekimlerini değiştirebileceklerine de dikkati çeken Akdağ, bütün bu süreç içerisinde bu konuya destek verenleri tebrik ederek, ''Halkımız bizi izlemeye devam etsin. Başka yenilikler de var'' dedi.

    Bir gazetecinin, ''Son dönemde çıkan sentetik uyuşturucularla mücadelede bir sıkıntı yaşanıyor, çünkü yasal mevzuatın içine alınmalarında uzun bir süreç var. Bu ilgililerin ellerini bağlıyor. Bu konuda bir çalışma var mı?'' sorusu üzerine Recep Akdağ, ''Uyuşturucu ile mücadele konusunda sentetik uyuşturucular da dahil olmak üzere listeye konması gereken yeni maddelerle ilgili çalışmaları süratle sürdürüyoruz. Süreçte herhangi bir gecikmenin yaşanacağını da düşünmüyorum'' diye konuştu.

    Akdağ, Türkiye'nin uyuşturucu kullanımı açısından birçok ülkeye göre daha iyi durumda olduğunu, ancak gelecek için çocukları koruma noktasında daha çok çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

    Bir gazetecinin, ''Kamu hastane birlikleri yasası ile ilgili çalışmalar şu anda ne aşamada? Türk Tabipleri Birliğinin bu konuyla ilgili itirazları vardı'' sorusuna da şu yanıtı verdi:

    ''Türk Tabipler Birliği, bir iki istisna dışında, bizim Sağlıkta Dönüşüm Programımızın hangi aşamasına karşı çıkmadı ki buna da karşı çıkmasın. Biz, yaklaşım, bilimsel, halkın sağlığı ile doğrudan ilgili olmadığı için çok önemli görmüyoruz bu karşı çıkışları. Bizim için önemli olan vatandaşın alacağı sağlık hizmetinin mükemmelleştirilmesidir. Hastaneler Birliği ile gelecek olan, daha verimli, yöneticilerinin performanslarını çok daha geliştirmek zorunda oldukları yeni bir model. Bunun dışında sağlık çalışanları ile ilgili bir hak kaybı yok. Bütün mesele, vatandaşların daha iyi hizmet alabilecekleri ortamlar oluşturmak. Aile hekimliği böyle bir şeydir, hava ambulans sistemi böyle bir şeydir, vatandaşların tüm sağlık kuruluşlarından hizmet alması böyle bir şeydir. Özel hastane bile olsa, yoğun bakımlık, acil bir hastanız olduğunda yeşil kartlı bile olsanız sizden para alınmaması o hastaneden istifade etmeniz böyle bir şeydir. Hastaneler Birliği de bunun devamıdır.''





    İstanbul, aile hekimliğine hazır Yorumları