Mantarla ilgili doğru bilinen yanlışlar   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-18-2010 (13:27)   Son Mesaj: 10-18-2010 (13:27)    Cevap: 0    Gösterim: 876  

    10-18-2010

    Mantarla ilgili doğru bilinen yanlışlar

    Mantarla ilgili doğru bilinen yanlışlar
    Bursa ve Bilecik'teki dağlık yörelerden toplanan mantarları yiyen 4 kişi zehirlendi. Bu kişilerden birinin mantar satıcısı olduğu ve en zehirli tür olarak bilinen ''Amanita Falloides''i yediği belirlendi. Yetkililer uyardı.AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bursa'nın Orhaneli ilçesinde yaşayan Ali Kaya (73) ve Remziye Kaya (71), mantar yedikten bir süre sonra mide bulantısı, karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye gitti.

    En zehirli tür olarak bilinen ''Amanita Falloides'' mantarından yiyen Kaya çifti, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı. Durumu ağır olan ve yoğun bakım ünitesinde tedavi gören Ali Kaya'nın, yıllardır dağ köylerinden mantar toplayıp sattığı öğrenildi.

    Kestel ilçesinde yaşayan Ayşe Yazıcı (47) ve Bilecik'te oturan Kadriye Aynıgül de (46) yedikleri mantardan zehirlenmeleri sonucu aynı hastaneye kaldırıldı.

    -''EN FAZLA, MANTARI BİLDİĞİNİ SANANLAR ZEHİRLENİYOR''-

    Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Sedat Demir, hastanelerinde tedavi gören 4 hastadan Ali Kaya dışındakilerin hayati tehlikelerinin bulunmadığını söyledi.

    Demir, doğada yetişen mantarların hangisinin zehirli olup olmadığını bildiğini iddia edenlerin zehirlenmeye daha fazla maruz kaldığına işaret ederek, şöyle konuştu:

    ''Zehirli mantarı tespit edebilmek çok zor. Özellikle bu dönemde mantar zehirlenmelerine dikkati çekmek gerekiyor. Sonbahar, yağmurların arttığı ve doğada mantarların bollaştığı bir mevsimdir. Bu dönemde zehirlenme vakalarında da önemli bir artış yaşanır. Hiçbir şekilde doğadan toplanan mantarlar yenilmemelidir.''

    Zehirlenmenin, mantarın tüketilmesinden sonraki 48-72 saatten sonra ortaya çıkabildiğini belirten Demir, bulantı, karın ağrısı, genel durum bozukluğu ve ardından ciddi böbrek ve karaciğer yetmezliğinin zehirlenmenin belirtileri olduğunu vurguladı.

    Ciddi zehirlenmelerin ölümle sonuçlanabildiğini dile getiren Demir, bu nedenle, kültür mantarı dışındakilerinin tüketilmemesi, bunların da güvenilir olmasına dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

    -MANTARLA İLGİLİ YANLIŞ BİLİNENLER-

    Doğada yetişen mantarların bakmakla ya da farklı ilkel yöntemlerle anlaşılamayacağını belirten Demir, halk arasında mantarla ilgili yanlış bilinenleri şöyle sıraladı:

    ''Zehirli mantarlar çok çekici görüntüde olur.

    -Belirli bölgelerde yetişen mantarlar zehirlidir.

    -Zehirli mantar gümüş kaşıkla kaynatılırsa kaşık kararır.

    -Sirkeli, tuzlu suda kaynatmak mantarın zehri ortadan kaldırır, pişirilen mantarın zehiri kaybolur.

    -Mantar yoğurtla tüketilirse zehirlenme olmaz

    -Çayırda yetişen mantar zehirlemez, koparılınca mantarın rengi değişmezse zehirsizdir.

    -Salyangozlar zehirli mantarı yemez.''





    Mantarla ilgili doğru bilinen yanlışlar Yorumları