İstanbul sağlıkta yeni sisteme geçiyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-17-2010 (21:30)   Son Mesaj: 10-17-2010 (21:30)    Cevap: 0    Gösterim: 628  

    10-17-2010

    İstanbul sağlıkta yeni sisteme geçiyor

    İstanbul sağlıkta yeni sisteme geçiyor
    1 Kasım'dan itibaren İstanbul'da 940 noktada 3 bin 645 aile hekimi hizmet vermeye başlıyor. Aile hekimine gelmenin hiçbir bedeli yok. Temel sağlık hizmeti olduğu için tahliller dahil tamamı ücretsiz.Ufuk AYDIN'ın haberi

    Her 3 bin 500 kişiye bir hekim tahsis edildi. Aile hekimleri, kendilerine kayıtlı hastaları Aile Sağlığı Merkezleri"nde muayene edecek ya da evinde ziyaret edecek. Muayene ücretsiz olacak.

    Sağlık Bakanlığı"nın Sağlıkta Dönüşüm Projesi"nin en önemli unsurlarından olan "aile hekimliği"nin ilk pilot uygulaması 2005"te Düzce"de başladı. İstanbul"da ise 1 Kasım"dan itibaren uygulamaya geçiliyor. Kent genelinde 940 noktada 3645 aile hekimi hizmet verecek. Ümraniye"de Hekimbaşı, Durmuş Tanış, Esenevler ve Çamlık Aile Sağlığı Merkezleri"nin açılışını yapan İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu sistem hakkında VATAN"a şu bilgileri verdi:

    GEREKİRSE EVDE MUAYENE

    Hekime ve aile sağlığı merkezlerine ulaşmak artık daha kolay olacak. Eskiden sağlık ocakları sınırlı hizmet veriyordu ve daha azdı. Şimdi belli hastaların özellikle de evde yatalak olanların takibi aile hekimimiz tarafından yapılacak. Gerekirse evinde ziyaret edilecek. Bütün temel sağlık verileri kayıt altına alınarak otomasyon üzerinden bize bildirecek.

    BİLGİLER KAYIT ALTINA ALINACAK

    Gelişmiş ülkelerde temel sağlık hizmetlerinin verildiği ana nokta aile sağlığı merkezleridir. Bir aile hekimi 3 bin 500 kişiyi kayıt altına alacak, bir yıl sonra ben bunları rapor halinde görebileceğim. Ülkemizde ne kadar hipertansiyonlu, ne kadar diyabetli, kaç kanserli, kaç yatalak hasta var, bunların verilerini öğreneceğiz. Dolayısıyla ülkenin sağlık politikasını bu veriler ışığında belirleyeceğiz.

    HERKESE YILDA 1 KEZ MUAYENE

    Her vatandaşımız yılda en az bir defa muayene edilerek check-up hizmetleri yapılabilecek. Yaşlı, kronik hastaların gebelerin ve çocukların ise düzenli ve sistematik olarak takip edilmesini istiyoruz. Hekimin hiç şikayeti olmasa dahi sorumluluğundaki kişilere "Neden beni ziyaret etmediniz, bir yıldır sizinle hâlâ tanışamadık" diye sormasını bekliyoruz. Çünkü doktor, 3500 gibi kontrol edilebilir ve bir yıl gibi kısa sürede tamamı öğrenilebilir vatandaş grubuyla karşı karşıya. Bu grubun tek adresinin de hekim arkadaşımızın olmasını istiyoruz.

    HEKİMLERİN % 90"I BELİRLENDİ

    İstanbul"da 13 milyonluk bir nüfusun organizasyonuyla karşı karşıyayız. Çalışmalarımızın büyük bir kısmı bitti. İstanbul"da görev yapacak hekimlerimizin yüzde 90"ı, hemşire arkadaşlarımızın da yüzde 70"i belirlendi. Her hekim için kendi maaşları dışında ayda 3 bin lira bütçe veriliyor.

    MUAYENE VE TAHLİLLER ÜCRETSİZ

    Aile hekimliğinde şu an bir sevk sistemi yok. Vatandaşımız istediği zaman gelebilir. İsterse aile hekimine gelmez hastaneye gidebilir. Aile hekimine gelmenin hiçbir bedeli yok. Temel sağlık hizmeti olduğu için tahliller dahil tamamı ücretsiz.

    Hastanın doktorunu seçme hakkı var

    Ümraniye Hekimbaşı Aile Sağlığı Merkezi Doktoru Ahmet Mehmetçi nasıl aile hekimi olunacağını anlattı: "Ben pratisyen doktorum. Eğitim alıyorum. Eğitimimin ilk aşamasını tamamladım. İkinci aşamada 6 aylık bir süreç daha var. Bunu tamamlayıp aile hekimi olacağız. Tıpta uzmanlık sınavını geçerek üç yıl daha eğitim alırsam aile hekimi uzmanı oluyorum. 2013"ten sonra ise tıp fakültelerinde aile hekimliği bölümleri olacak ve 9 yıllık eğitiminden sonra aile hekimi olarak mezun olunacak." Mehmetçi sistem ile ilgili şu bilgileri verdi:

    * Muayene, pansuman, enjeksiyon, laboratuvar hizmetleri ücretsiz olacak.

    * Aile sağlığı merkezinde aile planlaması odası, laboratuar, aşı odası, bebek emzirme odası olması gerekiyor.

    * Birkaç hekim bir araya gelerek uygun bir binanın giriş katında aile sağlığı merkezi açabilecek. Öncelikle o bölgede kamuya ait binaların kullanılması isteniyor.

    * Aile hekiminin sorumlu olduğu bölgeler olacak. Orada ikamet eden yaklaşık 3 bin-3 bin 500 kişiden sorumlu olacak.

    * Aile hekimi kendisine kayıtlı olan hasta sayısı ve yaptığı hizmet karşılığı yaklaşık 3500-4500 TL maaş alacak.

    * Hekimin hasta seçme hakkı, hastanın da doktorunu değiştirme hakkı var.

    VATAN





    İstanbul sağlıkta yeni sisteme geçiyor Yorumları