Uyku ilaçları insanları ayakta 'uyutuyor'!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-13-2010 (08:31)   Son Mesaj: 10-13-2010 (08:31)    Cevap: 0    Gösterim: 640  

    10-13-2010

    Uyku ilaçları insanları ayakta 'uyutuyor'!

    Uyku ilaçları insanları ayakta 'uyutuyor'!
    Kalitesiz uykunun günlük hayata da direkt etkisi olduğunu vurgulayan uzmanlar, şifa olsun diye alınan ilaçların da doğal süreci bozduğuna dikkat çekti. İlaçsız ama huzurlu, tatlı rüya görmek için şunlar yapılabilir...İnsan hayatının üçte biri uykuda geçiyor. Bu sürenin azlığı ya da çokluğu ise günlük hayatın dengesini olumsuz etkiliyor.

    Ankara Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesi Uyku Laboratuvarı Sorumlu Hekimi Op. Dr. Mansur Sezginer, uyku ilaçlarının uykunun doğal düzenini bozarak bir süre sonra alışkanlık haline geldiği uyarısında bulundu. Sezginer "Uyku sırasında "apne" dediğimiz nefes durması varsa; bu sorunun devam etmesi uykuda ölümlere dahi neden olabilmektedir. Nefes durması sırasında vücutta biriken karbondioksit gazı kalp krizine neden olabilir" dedi. İyi bir uykunun, günlük hayatta başarı ve mutluluk demek olduğuna dikkat çeken Sezginer, uyku kalitesini ve süresini etkileyen nedenleri de "kişiye bağlı olan" ile "çevreye bağlı olan" şeklinde iki gruba ayırdı.

    "Tatlı rüyalar" gördüren önlemler

    SAATLERİNİZİ AYARLAYIN

    Uykunuzun geldiği saatleri belirleyin. Buna uygun saatlerde yatın ve kalkın. Öğleden sonra uykularından kaçının. Hafta sonları geç yatmayın.

    GÜNDÜZDEN HAZIRLANIN

    Doğada geçirilen günün ardından, incelenen hastalarda önceki gecelere göre "derin yavaş uyku"nun arttığı gözlenmiş. Bu uyku daha dinlendirici niteliktedir.

    BOL SPOR YAPMAK ÖNEMLİ

    Uyku öncesi jimnastik yapmaktan kaçının. Egzersiz vücut ısısı yükseltir ve ısının tekrar düşmeye başlaması sekiz saat alır. Bu da uykuya dalmayı güçleştirir.

    AĞIR BESİNLERDEN KAÇININ 

    Horlama ve uykuda solunum bozukluğu da varsa aşırı yemek bu problemleri artırır. Hafif yemeyi tercih edin.

    AŞIRI SIVI DENGEYİ BOZAR 

    Aşırı sıvı hem mideyi rahatsız eder, hem de gece sık sık idrara çıkma ihtiyacından uyanmaya neden olur.

    ALKOL VE SİGARAYA DİKKAT

    Çay, kahve, kolalı ve alkollü içecekleri akşam saatlerinde aşırı miktarda almayın.

    YATAĞA STRESLİ GİRMEYİN

    Uyku öncesinde ılık bir duş almak, bir kitap okumak ya da dinlendirici bir müzik dinlemek günün gerginliğini azaltır.

    (Star)





    Uyku ilaçları insanları ayakta 'uyutuyor'! Yorumları